Aan de Hintelt - toelichting op de uitgiften 

1.

Als er een perceel van de gemene gronden gekocht werd, moest daaruit jaarlijks een cijns betaald worden aan de landsheer. Dit gebruik werd rond 1190 ingevoerd door de graaf van Gelre die optrad als rechtsvolger van de heren van Rode. In 1231 nam de hertog van Brabant het graafschap Rode - waartoe de cijnzen behoorden - over van de graaf van Gelre. Vervolgens gaf de hertog van Brabant - als deel van een ruil - in 1314 de peellandse cijnzen weer aan de heer van Helmond. Cijnzen voor uitgiften na 1314 werden weer aan de hertog van Brabant betaald. Cijnzen aan de heer van helmond werden dus betaald voor percelen die in de periode 1190-1314 van de gemene gronden gekocht zijn. Hierbij dient men in gedachten te houden dat een cijns bij een evrdeling wel eens naar een ander perceel verhuisde.

Op perceel 8 en 9 russe een cijns aan Helmond (Hm-11 (nieuw) voortkomend uit Hm-217 (oud) en Hm-218 (oud). Deze oude cijnzen werden verdeeld en de andere delen rustten op percelen op de lage Heide, Haan en Corsehoef. We nemen aan dit het hier besproken gebied in zin geheel voor 1190 uitgegeven is, en dat de cijns aan Helmond hier op een gegeven moment naar toe verhuisd is.

2.

Perceel nr. 4 was belast met een balkcijns. De balkcijnzen ontstonden door een omslag van twee cijnzen uit de dertiende eeuw en 1310 die de inwoners van Veghel betaalden voor hun gemeint. Dit betekent dat hier al in 1310 een huis stond.

 

3.

De uitgifte van perceel nr. 27 is niet teruggevonden in de archieven. We nemen aan dat dit perceel, net als het naast gelegen perceel nr. 26, in 1807 van de gemene gronden evrkocht is.

 

Kaart van Veghel     Aan de Hintelt