Foto's Huizen Kroniek

Historische foto's van Zijtaart uit 1931-1940

Als u op een foto klikt wordt die groter weergegeven.
1924-1938 Henri van Eert was molenaar op Pastoor Clercxstraat 68 (tegenwoordige straatnaam) van 1924 en 1968. Hij overleed vrij jong. Hij was getrouwd met 'Dina de mulder' (Gerardina van Hooff) en vader van 'Fritske de mulder'. (collectie Mari Brugmans.)
Begin jaren 30 HenDe tuin achter het huis van Meester van de Ven (Pastoor Clercxstraat 48) liep helemaal door tot aan het huis waar Has Vissers in de jaren zestig en zeventig woonde. In die grote tuin stond een prieeltje. Op de linkse foto meester van de Donk met zijn zoon Frans. (Foto: collectie Jan Versantvoort, Uden.)
Begin jaren 30 Links meester Antoon van de Donk, en rechts achter meester Adrianus van de Ven. Op de stoel vooraan zit Fransje van de Donk, geboren in 1923. (Foto: collectie Jan Versantvoort, Uden.)
Eind jaren 20 of begin jaren 30 Dit is Geertruida van de Ven, die op 14 maart 1936 in Zijtaart op 87-jarige leeftijd overleed. Ze was getrouwd geweest met Hendricus Vogels. Op 4 maart 1878 werd uit dit huwelijk een dochter Johanna Vogels geboren. Johanna Vogels trouwde met Adrianus Brans, Op 24 juli 1913 werd hun zoon Bertus Brans geboren, uit wiens nalatenschap deze foto afkomstig. is. Geertruida van de Ven was dus een grootmoeder van Bertus Brans, zijn moeder's moeder. (Foto: Collectie Peter van Asseldonk, uitgeleend aan parochiearchief Zijtaart.)
Eind jaren 20 of begin jaren 30 Geertruida van de Ven, getrouwd geweest met Hendricus Vogels. (Foto: Collectie Peter van Asseldonk, uitgeleend aan parochiearchief Zijtaart.)
Begin jaren 30 Maria Hurkmans, de vrouw van Jan van Zutphen en moeder van Piet van Zutphen (die op Corsica 7 woonde). Maria overleed op 1 mei 1938. (Foto: Collectie Cor van Zutphen.)
Jaren 30 Jan van Zutphen en Maria Hurkmans voor hun huis (Corsica 7 ). (Foto: Collectie Cor van Zutphen.)
Begin jaren 30 Dina Luijken en Truus Brans. Truus werd op 4 mei 1915 geboren. Ze werd verliefd werd op haar buurjongen Bert van Boxmeer. Dat werd verboden, Truss at niet meer en belandde in het gekkenhuis. Pas 50 jaar later bezocht ze Zijtaart weer een keer. Zie de kroniek van 1935. (Foto: Collectie Peter van Asseldonk, uitgeleend aan parochiearchief Zijtaart.)
Jaren 30 Truus Brans staat onder de blauwe lijn. Deze foto is gemaakt tijdens een bedevaartsreis naar Lourdes. (Foto: Collectie Peter van Asseldonk, uitgeleend aan parochiearchief Zijtaart.)
1931 Toon Thijssen (1896-1973), zijn vrouw Petronella van Dijk (1897-1941) met hun twee oudste kinderen Maria (1926-2008) en Lambertus (1925-1945), staande voor hun huis. Het huidige adres is Zondveldstraat 2. Na Toon woonde zijn dochter Anneke Thijssen er, die trouwde met Adriaan van Dommelen. Nu bewoont Arno van Dommelen deze boerderij. (Foto: Collectie Erna van den Elsen, Boxtel.)
Begin jaren dertig Janus Thijssen en zijn vrouw Mieke van den Hurk. Tussen hen in staat hun kleinkind Maria Thijssen, dochter van hun zoon Jan Thijssen, die op Vressel woonde. Het huis van Jan was afgebrand en dochter Maria logeerde toen enige tijd bij haar opa en oma op Zijtaart (nu Hoge Biezen 5).
1931 Dora van de Biggelaar - van  de Zanden en klompenmaker Jan van de Biggelaar voor hun huis (huidig adres: Pastoor Clercxstraat 40) met hun vijf oudste kinderen, van links naar rechts: Ad (gedoopt op 02-08-1925), op schoot van moeder zit baby Mien (07-10-1930, trouwde later met Christ Ketelaars), Marietje (21-06-1924), op schoot bij vader zit Frits (15-07-1929), en Marinus (15-08-1926). (Foto: collectie Marinus van de Biggelaar.)
1931 Ansichtkaart van een foto van Sien Rovers-Verwegen, de eerste vrouw van Janus Rovers met haar oudste kinderen Harrie, Tony, Tiny, Annie, Dory. De moeder Sien overleed op jonge leeftijd in 1935 te Zijtaart bij de geboorte van een levenloos geboren zoon.Waarschijnlijk heeft vader Janus Rovers uit Zijtaart die foto gestuurd naar zijn dochter Jeanne Rovers, getrouwd met Lambert Vermetten. (Foto: Collectie Jeanne Vermetten-Rovers)
1930 Leraren.jpg (163056 bytes) 1931 Meester Tom Rooyackers en meester Toon van de Donk voor de nieuwe school. Deze foto is op dezelfde dag gemaakt als de klassefoto's hieronder. (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
1931 Deze foto's zijn gezien de vorm van de ramen genomen in de Sint-Jacobusschool die in 1930 gebouwd werd. De foto's komen uit de nalatenschap van meester Van de Ven die in 1934 overleed. Dat dateert de foto's op 1930-1934. Ze zijn vermoedelijk op dezelfde dag gemaakt als de groepsfoto's hieronder. De jongen middenvoor op de linkse foto (die scherp in beeld is en zijn hoofd een beetje schuin houdt) lijkt dezelfde jongen te zijn (let ook op de kleren en het kapsel) als de jongen die in de groepsfoto van klas 5, 6 en 7 op de voorste rij derde van links zit. Hij heette Bertje van Sleeuwen. Wie kan nog meer namen vinden? (Foto: collectie Jan Versantvoort, Uden).
1930 Klas 5, 6 en 7.jpg (198267 bytes)
Klas 5, 6 en 7
1931 Achterste rij van links naar rechts: Tjeu van de Tillaart, Johan (van Ciskes) van de Ven, Jas Vervoort, Aart Ketelaars, J. der Kinderen, Graard van de Ven, B. van Bakel, Jan Pepers, #?. Middelste rij: Ties Vervoort, Toon Vogels, Harrie van de Boom, Johan van Nunen, Ties Kanters, Jantje Adriaans, #?, Dorus Ketelaars, #?, Dorus van Sleeuwen. Voorste rij zittend: Driek van de Linden, Martinus van de Tillaart, Bert van Sleeuwen, Cor van Bakel, Aart van Sleeuwen, Cor de Visser, #?, Ties van de Ven, Graard van de Boom, Antoon Vervoort, Marinus Kremers. (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
1930 Klas 3 en 4.jpg (239742 bytes)
Klas 3 en 4
1931 Achterste rij van links naar rechts: Johan Kusters (Nijnsel), Lenard Franssen, Johan van der Heijden, Piet Vervoort (of Driek Kweens?), Antoon (van Driek) van de Ven, Johan (van Chrisje) van de Ven, Johan van de Rijt, Janus van Nunen, Harrie van Eert, meester Tom Rooyackers. Middelste rij: Cor van Berkel, Tieske van de Tillaart, Christ van Eert, Toon Kusters, Willem van den Oever (of Willem van den Oever?), Johan Oppers, Ties van Sleeuwen, Harrie van de Akker, Jan van Sleeuwen, Cor Habraken, Ties Habraken. Voorste rij: Pieter de Visser, Richard Willems, Graard van de Rijt, Jas Kweens, Jas van Stiphout, Antoon Chriszn. van de Ven, Johan Adriaanzn. van de Ven, Johan van de Ven (Bartelen). (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
1930 Klas 1 en 2.jpg (269355 bytes)
Klas 1 en 2
1931 Achterste rij van links naar rechts: Jas van de Boom, Dorus van de Boom, Jan van de Ven, Johan Kusters, Nol Vervoort, Jan van Zoggel, Jan van de Akker, Janus van Zoggel, Gerard Kremers, Frans Kweens, Piet Raaymakers, Gerard van Stiphout, juffrouw Suurs. Tweede rij van achter: Ties Pennings, Jas van Stiphout, Ties Ketelaars, Piet van de Tillaart, Harrie Vervoort, Martien Schevers, Harrie van Zoggel, Johan van Stiphout, Graard van de Laar, Jo van de Ven, Herman Rovers. Derde rij van achter, links staand: Thedoor Rovers, (rest zittend): Piet van de Rijt, Martien van de Wetering, Harrie van de Ven, Johan Brugmans, Antoon Kremers, Piet van Eert, Fransje van de Donk, Frans Kusters, Richard van Nunen, Johan van Eert, Daarvoor zittend: Gerard van Boxmeer en Martien Kusters. Voorste rij: Albert Schepers, Harrie van Boxmeer, Gerard van Stiphout, Janus Thijssen, Marinus Kusters, Johan van de Boogaard, Johan Adriaans, Johan van Nunen, Johan Steenbakkers. (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
Ca. 1931 Foto gemaakt op de speelplaats van de jongensschool in de jaren dertig, mogelijk op dezelfde dag als de klassefoto´s, door meester Frans van Eerd. De jongen die tweede van links staat (handen in zijn zakken, witte blouse) zou Lenart Franssen zijn. De jongen die vijfde van links staat met twee vuisten voor zich, is Ties Habraken. Helemaal rechts Marinus Kremers en links daarvan met pet en handen in zijn zakken Johan van de Heijden. Allemaal onder wat voorbehoud. (Foto: collectie Miryam van Hoof - van Eerd.)
Ca. 1931 Foto die - gelet op de herkomst vande foto, de kleren en het thema - tegelijkertijd gemaakt lijkt te zijn met de vorige foto. (Foto: collectie Miryam van Hoof - van Eerd.)
Ca 1931 Missienaaikring Zijtaart: Jans van Zutphen, Nel van Asseldonk, Frieda van de Brand, Dina van Zutphen, Barbera van de Ven en Anna de Visser. Vooraan: Marie de Bont. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen en collectie Marc van de Berkmortel.)

1931 Trouwfoto van Antoon Munsters en Anna de Visser. Namen: 2) Marie Munsters - Pennings, 3) Leo Munsters, 5) Cor Munsters, 6) Truus Schellings, 18) Jan van Heeswijk, 20) Maria van den Berg, 21) Jan de Visser junior (de Booi), 22) Theo de Visser (wethouder te Heeswijk), 23) Bas de Visser (gemeentesecretaris te Veghel), 26) Gijs de Visser, 29) Tonia van de Hurk – de Visser, 30) Piet van de Hurk, 33) Dina van Eert (de Mulder), 41) Drika de Visser, 42) Hannes de Visser, 43) Hanneke de Visser – Verstappen, 44) Jans Willems – van de Boom, 47) Jo Munsters, 50) Kaatje de Visser – van Heeswijk, 51) Jan de Visser senior (de Booi), 52) bruidegom Antoon Munsters (smid), 53) bruid Anna Munsters – de Visser, 54) Willem Munsters, 55) Leentje Munsters – van der Aa, 56) Cor de Visser, 57) Pieter de Visser.  (Foto: collectie Antoon Vissers.)
1931 Op het huwelijksfeest van Toon Munsters en An Munsters in 1931 is een foto gemaakt van de feestgangers. Op de foto van links naar rechts staande: Jo Munsters, Piet Relou (man van Jo), Truus Schellings, haar man Cor Munsters, Antonia de Visser, haar man Piet van den Hurk, Drika de Visser. Zittend: Maria Pennings, haar man Leo Munsters, Maria van den Berg, haar man Jan de Visser junior. (Foto: collectie Antoon Vissers)
20 september 1931 Foto gemaakt ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Boerenleenbank. Staande achter van links naar rechts: Meester van de Donk (schoolhoofd), meester van Hoof (schoolhoofd te Eerde), Janus van Nunen (bestuurslid), Driekske van de Ven (later kassier), Hannes van Nunen, Aart van der Linden, Janus Biemans, Jan Coppens, M. Brugmans (woonde in Boerdonk), Tinus Raaijmakers, Chrisje van de Ven (bestuurslid), Dorus van de Tillaart (mede-oprichter), Jan van Zutphen (mede-oprichter). Zittend voor: Tinus van Boxmeer, Willem van de Ven (kassier), burgemeester van Lith, pastoor J.C. Kamp, Inspecteur Verbeeten van de C.C.R.B. te Eindhoven, Willem van Asseldonk (bestuurslid), Frans van Asseldonk (mede-oprichter).
Ca. 1931 Foto uit de collectie Hendrik Rietbergen gemaakt rond 1931 in de tuin achter de pastorie. Op de foto staat zuster Hypolita met de jongens en meisjes die ze voorbereidde voor hun plechtige communie. Links van de zuster staat Johan, zoon van Jan van Nunen (geboren 04-10-1918). De tweede van rechts is Johan van de Heijden (geboren op 29-05-1919). Wie staan er nog meer op deze foto? Jaantje van de Ven - van Sleeuwen (geboren in 1919) kan zich deze bijeenkomsten nog goed herinneren: "Zuster Hypolata leerde ons over de 'Gulden Kern' van de misgewaden. Wij noemden dat de 'Gulden kreng'."
1931-1932 Deze foto is gemaakt in 1931 of 1932 voor huidig café Kleingeld. Op de foto caféhouder Piet der Kinderen (1883-1942), rechts naast hem zijn zoon Jan (1917-1989), daarvoor zoontje Guus (1926-1980), daarnaast Antonia Timmers (Piets vrouw 1880-1967) en dochters Mien (geboren in 1920), Maria (geboren in 1919) en Drieka (geboren in 1910). Drieka der Kinderen trouwde in 1939 met Graard Versteegden (1902-1972), die de café over zou nemen. Ze kregen 5 kinderen: Pieter, Harrie, Ria, Nellie (overleden) en Annie. Bron: André W.M. Timmers, Genealogie van de familie Timmers, (Uden 1990) 142-144.
1932 1932 fam De Visser.jpg (260199 bytes)Deze twee foto's zijn gemaakt voor (huidig adres) Pastoor Clercxstraat 19. Op beide foto's van links naar rechts: Antoon Munsters, en de familie De Visser: Drika, Tonny (getrouwd met Piet van de Hurk), Anna (getrouwd met Antoon Munsters), moeder Kaatje van Heeswijk en vader Jan de Visser.
(Linkse foto: collectie Mari Brugmans; rechtse foto: collectie familie Jan en Jo Timmers - van de Hurk.)
Begin jaren 30 Zus (Riek) van de Ven, geboren in 1924, dochter van Christ van de Ven. (Foto: collectie Dora van de Ven)
1932.jpg (597473 bytes) 1932 Deze foto van Janus (12 jaar) en Johan van Nunen (13 jaar) werd in 1932 gemaakt door Toon de Koning. Hun vader Johan van Nunen was kort daarvoor overleden. (Foto: collectie Janus en Dina van Nunen.) 
1932 Jan vd Hurk.jpg (190862 bytes) 1932 Trouwfoto van Jan van den Hurk en Oda van Genuchten. Vanaf 1939 woonden ze op huidig adres Krijtenburg 14. (Foto: collectie Annie van den Hurk.)
Begin jaren 30 Godefrida van der Zanden - Verboorten (1869-1939, vrouw van Marinus van der Zanden. (Foto: collectie John van Bakel, Canada.)
1932 De fanfare bij haar dertig-jarig bestaan voor de pastorie. Achterste rij van links naar rechts: Hannes van Zutphen (met grote trompet), Antoon van de Ven, Hein van de Linden, Bertje van de Sanden, Graard van de Ven, Dorus van de Rijt, Piet van de Hurk, Hein van de Linden en A. Franssen.

De middelste rij (het zijn eigenlijk twee rijen, die we hier samen opnoemen: Richard Willems (met trom), Janus van Zutphen (met trompet), Jan Reijbroek, Martien van de Tillaart, Frans Reijbroek, Ties van Sleeuwen, Arnold van Sleeuwen, jan van Sleeuwen, Jas van de Tillart, Bertje van Sleeuwen, Johan Pepers. Toon van de Ven (Hzn.), Toon van de Sanden en Adriaan van de Nieuwenhuizen.

Vooraan zittend: Piet van Zutphen, Johan Heesakkers (dirrigent), pastoor J.C. Kamp (president van de fanfare), Toon van Zutven  en Toon van Zutphen (bij de trom). (Foto: collectie Albert van Zutphen.)
Jaren dertig Waarschijnlijk de afdeling Zijtaart in de processie in Kevelaar. De vierde van voren in de rechtse rij is Ties van Zutphen (zie de volgende foto), direct voor hem loopt zijn vader  Jan van Zutphen. Twee posities achter Ties lijkt koster Rietbergen te lopen en de jongen achter hem zou dan Toon Tijssen kunnen zijn, een schoonbroertje van de koster. Wie zijn de anderen? (Foto: collectie Albert van Zutphen.)
Vermoedelijk jaren 30 Johannes Schevers en zijn vrouw Drika Langens - Schevers tijdens een of andere processie. (Foto: collectie Anje Schevers - Versantvoort.)
Zomer 1932 Meester Van de Ven met zijn dochters en zijn kleinkinderen: 1) Maria Wilhelmina Horsten, stiefmoeder van Harrie Versantvoort, 2) Harrie Versantvoort (Mariaheide), getrouwd met Jo van de Ven, 3) meester Adrianus van de Ven, 4) Mien van de Ven, 5) Nellie Versantvoort (halfzus van Harrie), 6) Johanna Versantvoort - van de Ven, 7) Gerda Versantvoort (geboren op 14-8-1927), 8) Toos Versantvoort (geboren op 21-12-1924), 9) Arie Versantvoort (geboren op 23-4-1923), 10) Frans van de Donk (geboren op 8-12-1923), 11) Ria Versantvoort (geboren op 9-10-21), 12) Francien Versantvoort (geboren op 27-5-1929). (Foto: collectie Jan Versantvoort, Uden.)
24 oktober 1932

 

Deze sfeervolle foto's werden gemaakt door meester van Eerd. De datum staat er achter op, niet wie die jongens zijn. Wie herkent hen? (Foto: collectie Miryam van Hoof - van Eerd.)

1932 Dit zijn foto's van Ties, zoon van Jan van Zutphen en Maria Hurkmans. Hij werd op 19 april 1902 in Zijtaart geboren. Op 12 augustus 1928 deed hij zijn gelofte als Witte Broeder. Vanaf 1932 werkte hij in de missie van Urundi, waar hij op 29 september 1952 overleed. (Foto's: collectie Cor van Zutphen.)
1932 Bij het vertrek van broeder Eduard (Ties van Zutphen) naar de missie in Urundi.


Op de linkse foto staat broeder Eduart met zijn zussen Dina (zuster Capistrana) en Jans De man rechts van broeder Eduard bij het vliegtuig is Eduards broer Piet van Zutphen. (Foto's: collectie Cor van Zutphen.)
1932 Bezoek aan zuster Capistrana (Dina van Zutphen) in Maashees.Op de twee foto van links boven staan v.l.n.r.: Bert van Zutphen, een zoon van Bert van Zutphen, Toon van Zutphen, onbekend, Harrie van Zutphen, met hoed op is Piet van Zutphen en onbekend. (Foto: collectie Cor van Zutphen.)
1932 Foto's gemaakt in 1932 tijdens het bezoek aan Dina van Zutphen (zuster Capistrana) in het klooster te Maashees ter gelegenheid van het vertek van Ties van Zuthen (broeder Eduard) naar de missie in Urundi. 4) zusterCapistrana, 5) Mie van Asseldonk getrouwd met Hannes van Zutyhen,, 7) haar zoontje Theo (geboren op 19 april 1928), 8) haar dochtertje Marietje (geboren op 20 mei 1929). Wie staan er nog meer op deze foto? (info@oudzijtaart.nl) (Foto: collectie Cor van Zutphen.)
Ca. 1932 V.l.n.r.: Hannes van Zutphen, Bert van Zutphen, Driek Biemans (hij woonde als knecht bij Hannes van Eert) en Piet van Zutphen. (Foto: collectie Cor van Zutphen.)
Ca. 1932 V.L.n.r. onbekend, Jan van Zutphen, Bert van Zutphan en Driek Biemans (Foto: collectie Cor van Zutphen.)
Eind jaren 30 Broeder Eduard (Ties van Zutphen, rechts op de foto) in de missie in Urundi (Foto: collectie Cor van Zutphen.)
Koeien.jpg (272327 bytes) Jaren dertig Koeien melken. Zie rechts de hondekar. Links staat Jaan Vogels (geboren in 1905, trouwde met Herman Henst) en helemaal rechts Biemans, haar tweede moeder. (Foto: collectie Willy Henst.)
Jaren dertig Foto gemaakt ter gelegenheid van een kindsheidsoptocht bij de ingang van de meisjes- en kleuterschool bij de zusters. De jongen links voor is een Schepers. Achter hem loopt Regina van Nunen en daarachter Drieka Tijssen.  Het meisje rechts is Tonnie van de Linden. Derde van voren rechts met de lange haren is Zus van de Ven. (Foto: collectie Dina en Janus van Nunen.)
Jaren dertig Wat wordt er op deze foto uitgebeeld en waar is de foto gemaakt? Van links naar rechts, Door van de Nieuwenhuijzen, Adriaan van de Nieuwenhuijzen, #?, Trien van de Ven, Jan van de Nieuwenhuijzen, Drika der Kinderen, Nel van de Nieuwenhuijzen en Sjef van de Nieuwenhuijzen.
Naaicursus.jpg (333781 bytes) Jaren dertig De leden van de naaicursus in het verenigingsgebouw. Achterste rij van links naar rechts: #? Verbruggen (later had hun huis adres Biezendijk 4 of 5), een dochter van Jan Franssen, Gerarda? Pennings (het was de oudste dochter), Miet van de Heijden en Drika van de Ven (zus van Jan van de Ven, die naast de kerk woont). Voorste rij: Gerarda Schepers, Drika der Kinderen. de juffrouw van de naaicursus, Dineke Brugmans en Frida van Nunen. (Foto: collectie Janus en Dina van Nunen.) 
Jaren dertig Frida van den Hurk, vrouw van Toon van Sleeuwen voor hun huis. (Foto: collectie Jaantje van de Ven - van Sleeuwen.)
Begin jaren dertig Willem van de Ven, kassier van de Boerenleenbank voor zijn huis. Willem overleed op 22 mei 1934. Hij was minstens vanaf 1922 lid van het kerkbestuur. (Foto: collectie Jan van Boxmeer.)
Begin jaren dertig De winkel van P. van den Nieuwenhuizen. Van links naar rechts: Door van de Nieuwenhuijzen, Piet van de Nieuwenhuijzen, Sjef van de Nieuwenhuijzen, en Bertha van de Nieuwenhuijzen. De winkel werd op 28 oktober 1936 verkocht wegens faillisement. De foto komt uit de collectie Rietbergen en dateert uit het begin van de jaren dertig.
Ca. 1932 Misdienaars, van links naar rechts: Cor de Visser(geboren op 18 oktober 1919), knielend Ties van de Tillaart en rechts Peter de Visser (geboren op 19 november 1921). (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
1933 Toon Kanters.jpg (139882 bytes) 1933 Trouwfoto van Toon Kanters en Ant de Koning. Toon en Ant trouwden in 1932, maar de foto werd pas een jaar later gemaakt. (Foto: collectie Marietje van de Wijgert -  Kanters.)
1933 Hanneske Schepers.jpg (356952 bytes) Ca. 1933 Het gezin van Hanneske Schepers. Zittend van links naar rechts: Mien (op 12-01-1915 in Zijtaart gedoopt), vader Johannes (Hanneske) Schepers, moeder Henrica (Drieka) Schepers - van Eert, en Berta (06-03-1911). Staande: Graard (11-04-1912), Johan (21-09-1920) en Harrie (15-01-1918). (Foto: Jaantje Schepers - van Nunen.) 
mei 1933 Het zilveren priesterfeest van broeder Josef (Adrianus van Asseldonk) in mei 1933 in het klooster te Drunen. Adrianus werd in 1882 geboren op Pastoor Clercxstraat 16. Toen hij één jaar oud was, verhuisde het gezin naar Pastoor Clercxstraat 22. In 1908 werd hij kloosterling.

Op de bovenste rij derde van links: Tonia van Asseldonk en Mien van Asseldonk. Daarnaast Willem van Asseldonk. Dit waren kinderen van Theodorus van Asseldonk, een halfbroer van de jubilaris. Helmaal rechts hun jongste zus Miet van Asseldonk (later zuster Theodosia).

Op de tweede rij van achteren, Links Harry Vissers, getrouwd met Nel van Asseldonk die rechts van hem zit. Nel overleed in 1941. Dan Mie van Asseldonk, toen al getrouwd met Hannes van Zutphen. Deze oudste dochters van Dorus van Asseldonk hadden al een poffer op, hun jongere zussen nog niet. Rechts van Mie zit haar man Hannes van Zutphen, met hun dochter Marietje van Zutphen, die later trouwde met Harry van Erp (Willebrordushoek, Eerde). Hannes van Zutphen woonde op Krijtenburg 5. Rechts van Hannes zit Willem van Asseldonk (Willemoom), ook een halfbroer van de jubilaris, met rechts van hem zijn vrouw Johanna de Leest (Hannemoet). Zij woonden op Pastoor Clercxstraat 5 en zijn kinderloos gebleven. Tweede van rechts zit met een poffer op Lamberdina Kerkhof met links van haar, haar man Dorus van Asseldonk. Zij woonden op het stamhuis (Pastoor Clercxstraat 22). De vrouw helemaal rechts op deze rij, ook met een poffer op, moet ook een famililid van de jubilaris zijn, maar wie het is, heb ik nog niet kunnen achterhalen.

De jubilarus, broeder Jozef zit feestelijk op de eerste rij, vierde van links. Een van de paters op de eerste rij moet zijn broer Johannes zijn, broeder bij de Carmelieten. Ik neem aan dat hij naast broer Jozef zat, dus mogelijk de persoon links van hem. De jubilaris had nog een zus Maria, die was zuster in het slotklooster in Sint-Oedenrode. Dergelijke zusters mochten nooit het klooster uit. Die staat dus niet op de foto. De andere personen op e foto zijn (voornamelijk) medebroeders uit het klooster. (Foto: collectie Diny van den Brand-Timmers.)
1933 Welliswaar geen foto's, maar deze twee natuurgetrouwe tekeningen van de hand van Bernard van Dam uit Eerde die op 21 december 1933 in de Boer en Tuinder gepubliceerd werden zijn te fraai om hier weg te laten. Het huis op de tekening is inmiddels gesloopt. Nu staan er de huizen met de adressen Jekschot 1 en 2.
1933 Dit huis heeft nu adres Jekschotstraat 11. Het bestaat nog. het strooien dak is inmiddels vervangen door een pannendak.
1933-1934 Misdienaars, van links naar rechts: Antoon van de Ven (gedoopt op 06-05-1922), Graard van de Ven (gedoopt 17-04-1918), Johan van Nunen (gedoopt op 22-08-1922) en (zittend) Richard Willems (gedoopt 17-12-1919). (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Ca. 1933 Deze trommelaar van de fanfare is Richard Willems (geboren 17 december 1919). (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Van Boxmeer.jpg (595203 bytes) Ca. 1933 Het gezin van Tinus van Boxmeer. Van links naar rechts: vader Tinus, Jan, Marie, Bert (met paard), Martina, Piet (met paard), rechts van Piet staat Nolda en voor hen zit Jans achter een naaimachine, vervolgens staan rechts moeder Ant Vissers en zoon Harry. (Foto: collectie Harry van Boxmeer.)
1933 Harrie Jan Piet van Boxmeer.jpg (371133 bytes) Ca. 1933 1933 Marie Jans Nolda van Boxmeer.jpg (393540 bytes)Kinderen van Tinus van Boxmeer. Op de linkse foto van links naar rechts: Harrie, Jan en Piet. Op de rechtse foto: Marie, Jans en Nolda.(Foto: collectie Nolda van Zutphen - van Boxmeer.)
Ca. 1934 Van links naar rechts: Bert van de Hurk, Marinus van de Hurk, Aard van de Nieuwenhuizen en Jan der Kinderen. Jan der Kinderen is geboren in 1917. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Jaren dertig Nichtjes en buurmeisjes. Van links naar rechts: Adriana Vogels (trouwde later met Hermann Henst), #?, Truus Brans, Paulu Vogels (trouwde later met Janus van Zutrphen. (Foto: collectie Peter van Asseldonk, nu parochiearchief Zijtaart.) 
Ca. 1934 Het gezin van Piet de Koning (geboren in Sint-Oedenrode op 29-9-1870 en overleden op 28-6-1953) en Maria Vissers (geboren in Veghel op 29-3-1873 en overleden op 29-6-1951). Het gezin woonde eerst op Corsica 9 en later op Krijtenburg 17. De kinderen zijn:

Cornelia Johanna (geboren op 26-5-1900, op 14-6-1945 getrouwd met Henricus van de Ven)
Cornelia Adriana (geboren op 20-5-1901, op 18-4-1933 getrouwd met Toon Kanters)
Hendrica Cornelia (geboren op 6-6-1902)
Adriana (geboren op 30-4-1903)
Maria Cornelia (geboren op op 11-4-1904, op 30-4-1929 getrouwd met Martinus Rovers)
Adrianus Cornelius (geboren op 10-5-1905)
Johannes Cornelius (geboren op 7-5-1906)
Gerardus Cornelius (geboren op 11-5-1907)
Ardina Cornelia (geboren op 23-5-1908, overleden op 6-6-1928)
Antonius Cornelia (geboren op 28-7-1909)
Wilhelmina Cornelia (gebren op 6-7-1910)
Adriana Cornelia (geboren op 8-10-1911, overleden op 8-12-1911))
Johannes Cornelius (geboren op 8-7-1913)
Henrica Cornelia (geboren op 28-1-1915)
Antonius Cornelius (geboren op 20-7-1916, werd priester)
(Foto: collectie Harrie, zoon van Johan de Koning)
 
27 Groep mannen op straat nrs.jpg (144098 bytes) Jaren dertig 1) Driek Opheij, 2) #?, 3) #?, 4) #?, 5) #?, 6) Hannes of Piet van Berkel, 7) #?,  8) Graard Opheij, 9) Graard Brugmans?, 10) Johan van Eert (molenaar), 11) Hannes of Toon van Zutphen, 12) Janus Biemans en 13) Toon van de Linden. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
30 mei 1934 Deze foto is in bezit van Jan Versantvoort uit Uden en komt uit de nalatenschap van meester Van de Ven. Informatie ontbrak. De foto is een raadsel, wie staat er op en van wanneer is de foto? Om de foto de dateren is eerst gelet op de electriciteitpalen, die hebben een aparte vorm. Op foto's van 1935-1939 en later zijn die vervangen door een ander soort palen. Omdat de foto uit de collectie van Meester Van de Donk komt, moet deze foto ook wel uit 1934 of eerder dateren, want meester Van de Ven overleed op 22 mei 1934 en meester Van de Donk vertrok eind 1934 uit Zijtaart. De foto lijkt, gelet op de versieringen op dezelfde dag gemaakt als de foto hier net onder. Die tweede foto is gemaakt door koster Rietbergen die vanaf 1924 in Zijtaart woonde. Op de foto staat Jan van de Biggelaar die vanaf 1924 op Pastoor Clercxstraat 40 woonde. De tweede foto kan eventueel ook een paar jaar later gemaakt zijn bij een ander feest. Maar we dateren de foto hiernaast voorlopig op tussen 1924 en 1934. Een mogelijke datum waarbij de straten versierd zouden kunnen zijn geweest is 30 mei 1934 toen pastoor Kamp zijn gouden priesterfeest vierde.

Wie de jongen op de fiets is, is onbekend. We dachten aan Arie Versantvoort, zoon van Harrie Versantvoort en Jo van de Ven, geboren in 1923, maar volgens zijn broer Jan, is hij het niet.  
30 mei 1934 De man links is Pietje van de Akker, de man rechts is Johan van de Biggelaar. Gelet op de schaduw is de foto vroeg in de voormiddag genomen. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Ca. 1934 Deze twee foto's van de staffanfare van de rijvereniging werden gepubliceerd in de Veghelse Courant en het Brabants Dagblad ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de rijvereniging in 1978. Daarbij staat vermeld dat de foto's uit circa 1934 dateren.
Jaren dertig Van links naar rechts: Truus Pepers, Jaan van Asseldonk en Jans van Zutphen. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Mien jaan Truus pepers.jpg (258242 bytes) Jaren dertig Van links naar rechts: Mien van Asseldonk, Jaan van Asseldonk en Truus Pepers. (Foto: Collectie Ardie van de Tillaart.) 
Ca. 1934 De damestoneelvereniging. Achter staand van links naar rechts Jans van Zutphen, Frida van de Brand, Netje van de Brand, Truus van de Brand, Jaan van Asseldonk en Drika der Kinderen Midden zittend: Nel Thijssen, Martina Raaijmakers, Toon van Zutphen (regiseur), Truus Pepers en Gerarda Schepers. Voor zittend: Zus van de Ven, Lina Willems en Door Brugmans.
Jaren dertig Deze foto is gemaakt aan de achterkant van het huis met huidig adres Pastoor Clercxstraat 85. De man op de foto is Jan Raaijmakers, die de boerderij toen pachtte. Het meisjes is vermoedelijk zijn dochter Ciska (geboren op 5 juni 1920). (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Pastoor Clercxstraat 22 1934.jpg (283164 bytes) 1934 Jaan van Asseldonk en haar nichtje Marietje, dochter van Hannes van Zutphen voor het ouderlijk huis van Jaan. (Foto: Collectie Ardie van de Tillaart.)
Jaren dertig Vooraan eerste rij geheel links zou Hein van Boxmeer de timmerman moeten zijn. Vierde van hem naar rechts zit Richard van Nunen. Daarnaast Jan de Wit en Janus Rovers. Nog op de eerste rij derde van rechts Frans van Rijbroek. De rij daarboven zesde van rechts Graard van Eert. Ten slotte weer een rij verder naar boven vierde van links nog een Zijtaatse waarvan de naam onbekend is. (Foto: collectie Jeanne Vermetten - Rovers.)
Jaren dertig Op de derde rij van voren, vierde van links (rechts naast dat korte manneke met een pet op) staat Piet van Asseldonk. Waarschijnlijk staan er nog een paar meer mannen uit Zijtaart op deze foto. (Foto: collectie Martien van Asseldonk.)
1935 Het feestcomité ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum van pastoor Kamp. Van links naar rechts: Henrik Rietbergen (koster), Jan van Asseldonk (kerkmeester), Groot-Bruinderink (onderwijzer), Janus van der Heijden (kerkmeester), Tinus van Boxmeer (voorzitter NCB), Toon van Sleeuwen (kerkmeester), Johan van Eert (de mulder, namens het koor), Driek van de Ven (kerkmeester), Tom Rooijakkers (onderwijzer), Frans van Eert (hoofd van de jongensschool).
1935 Het gezin van Martinus (Ties) van de Tillaart, bijgenaamd Tinus (van) de Weuw, omdat zijn moeder al vroeg weduwe was. 1) Johanna Maria Raaijmakers, vrouw van Martinus van de Tillaart (een zus van Jan Raaijmakers, die op de Klaverhoeve boerde), 2) Piet (gedoopt op 25-02-1923), 3) vader Martinus van de Tillaart, 4) Tonnie (03-05-1933), 5) Bettie (04-02-1916, eerder ook wel Bertha, getrouwd met bakker Anton Nieuwkamp), 6) en 7) de tweelng Adriaan en Harry (23-08-1931), 8) Riet (27-03-1921), 9) Tjeu (27-07-1919), 10) Theo (03-05-1926) en 11) Mien (29-08-1930). Zoontje Jan (26-11-1927) staat niet op de foto. (Foto: collectie Liesbeth Vissers - van de Tillaart.)
Ca. 1935 Familie van Driek van de Ven. Van links naar rechts: Ties (gedoopt op 02-04-1919), Toon (12-05-1921), vader Driek van de Ven, Anna (18-05-1920), moeder Jans Vogels, Harry (18-12-1922) en Graard (17-04-1918). Jans Vogels was een zus van Driek Vogels. Ze was eerder getrouwd geweest met Van de Biggelaar in Erp. (Foto: collectie Jaantje van Sleeuwen - van de Ven.)
1935 Het gezin van Christ van de Ven (Leinserondweg 19). Achterste rij van links naar rechts: Jan, Theo, Jo, Antoon en Zus (Riek). Voorste rij: Wim, vader Christ van de Ven, Harrie (later pater), moeder Antje Aarts, baby Henk en Tinie. (Foto: collectie Dora van de Ven.)
1935 Het gezin van Christ van de Ven en Antje Aarts (Leinserondweg 19). Achterste rij van links naar rechts: Antoon (gedoopt op 6-2-1922), Jo (23-4-1923), dienstmeid Anna Max (Ketelaars), Zus (Riek) van de Ven (30-9-1924). Voorste rij:  Wim (7-3-1930), Theo (29-11-1925), Dora (2-1-1937), Jan Vervoort, Tinie (2-3-1932) en Jan (4-5-1927). Voor op de grond met de beentjes in de lucht is Harry (later pater van de Ven). (Foto: collectie Ferry Donck, Erp)
Jaren dertig De Zijtaartse 'Hell's Angels' uit de jaren dertig. Koster Hendrik Rietbergen en pastoorsmeid Marie van de Linden. ('Zijtaart', 92; foto's: collectie Hendrik Rietbergen.)
Jaren dertig

 

Marinus van de Zanden en zijn vrouw Godefrida Verboorten op de fiets. Marinus was boer op Jekschot. Vanaf 1902 werden zijn kinderen in Zijtaart gedoopt. De foto van Marinus is gemaakt in Veghel in de hoofdstraat, bij de boerderij van de Van de Zandens. (Foto: collectie Marinus van de Biggelaar.)

Jaren dertig

 

Marinus van de Zanden (geboren op 25-04-1867 in Heeswijk en overleden op 30-10-1945 in Mariahout) en zijn vrouw Godefrida Verboorten (geboren op 13-05-1869 in Veghel en overleden op 30-04-1939 in Nijnsel). (Foto: collectie Marinus van de Biggelaar.)

1924-1934 Deze foto uit de collectie van Hendrik Rietbergen dateert uit de periode tussen 1924 (het jaar dat Rietbergen koster werd) en 1934 (het jaar dat Frida van de Brand overleed). Het is onduidelijk wat voor groep dit is, misschien het dameskoor. Achterste rij, van links naar rechts: #?, Jaan van Asseldonk, Marie van de Linden, #?, #?, #?, Jaan Vogels, #?, #?,  Frida van de Brand en juffrrouw Dina de Bont. Zittend: Truus Pepers, Jans van Boxmeer. Anna de Visser, pastoor J. C. Kamp, koster Hendrik Rietbergen, Jans van Zutphen #?, Jans van Bakel. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen, dezelfde foto bevindt zich ook in de collectie van Corrie Munsters.)
Jaren dertig. Uitstapje met koster Rietbergen. De drie vrouwen helemaal boven links zijn Truus Pepers, Jans van Zutphen (achter) en Jaan Vogels. Een trapje lager en verder naar rechts staan Jans van Boxmeer, Truus Brands en koster Hendrik Rietbergen. De vier vrouwen rechts onder zijn: Frida Brand, Marie van de Linden, Jaan van Asseldonk (helemaal vooraan) en Anna de Visser. (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
Jaren dertig De missienaaikring. Achterste rij: Dina van Zutphen, #?, #?, #?, #?, #?, Nel Thijssen (getrouwd met Hendrik Rietbergen). Voorste rij: #?, Jans van Zutphen, Frida Brands, staand Miet van Asseldonk (Zuster Theodosia) en Jaan van Asseldonk. (Foto: collectie Harrie Vervoort.) Jaantje van de Ven - Van Sleeuwen (geboren in 1919), vertelde op 28 februari 2007 dat ze in de tweede helft van de dertiger jaren naailes kreeg op de opkamer van het verenigingsgebouw.
Jaren dertig Achterste rij, tweede van links: Drika van de Steen, vierde van links: Maria van de Crommert (Veghel)?, rechts daarvan: Trien van de Ven, daarnaast Mientje van de Ven, en helemaal rechts staat mogelijk Jaan van Rosmalen uit Eerde. Zittend helemaal rechts: Tonia van de Linden. Wie staan er nog meer op deze foto? (Foto: collectie Mari Brugmans.)
Jaren 30 Van Nuenen.jpg (252279 bytes) Jaren dertig Henrica van Nunen - van Doorn poseert bij haar nieuwe schouw, die gemetseld werd door Willem Raaijmakers. (Foto: collectie Janus en Dina van Nunen.)
1935 Hendrika, dochter van Johannes van de Tillaart (Leinserondweg), gedoopt op 3 oktober 1922, doet haar plechtige communie. (Foto: collectie Liesbeth Vissers - van de Tillaart.)
10 juli 1935 De R.K. Toneelclub 'De Toekomst' van de fanfare. Achterste rij van links naar rechts: Janus van Zutphen, Piet van Zutphen, Piet van de Linden, Nol van de Hurk en Jan Reijbroek. Voorste rij: zittend: Willem van Asseldonk, Piet van de Hurk, Toon van de Sanden, Antoon van Zutven (regisseur), de kleine jongen rechts van hem is Richard Willems, dan Bert van de Hurk, Marinus van de Hurk en Bert van de Heijden. Het decor is identiek aan de foto van de damestoneelvereniging en is ook nog te zien op foto's uit de jaren vijftig. De toneeluitvoering vond in het verenigingsgebouw plaats voor een gescheiden publiek; op zaterdag voor de mannen en op zondag voor de vrouwen. (Foto: collectie Albert van Zutphen.)
10 juli 1935 Piet van Zutphen (links) en Harry Vesteegden (rechts) tijdens dezelfde uitvoering. Het is nog onduidelijk of de kleine jongens Harry versteegden is, dan wel Richard Willems. (Foto: collectie Albert van Zutphen.)

ca. 1935 Deze foto is vermoedelijk gemaakt ter gelegenheid van het 40-jarig huwelijk van Jan van Zutphen en Maria Hurkmans (Corsica 7). Lamberta Vogels, getrouwd met Janus van Zutphen, 2) Anna Maria van Cleef, op 18 mei 1926 getrouwd met Bert van Zutphen, 3) Fransisca van der Linden, op 10 mei 1932 getrouwd met Johan van Zutphen (woonden in Dinther), 4) Mie van Assledonk, op 17 mei 1927 getrouwd met Hannes van Zutphen (woonden in Zijtaart), 5) Ardina van Zutphen (zuster Capistrana), geboren op 20 mei 1891 en geprofest op 4 augustus 1926), 6) Jans van Zutphen (geboren op 26 mei 1906), 7) Janus van Zutphen, 8) Lamberta van der Linden, op 27 mei 1929 getrouwd met Toon van Zutphen, 9) Johanna van Genugten later getrouwd met Piet van Zutphen, 10) Jan van Zutphen (overleden op 31 januari 1943), 11) Maria Hurkmans (overleden op 1 mei 1938), 11) Marietje, dochter van Hannes van Zutphen en Mie van Asseldonk (geboren op 20 maart 1929, trouwde later met Harrie van Erp en woonde aan de Willibrordushoek in Eerde, overleed in 2022), 12) #?. (Foto: collecties Cor van Zutphen en Tonio van Zutphen.)
Ca. 1935 Jan van Zutphen en zijn vrouw Maria Hurkmans en hun dochter Dina, (zuster Capistrana) Deze foto is op dezelfde dag gemaakt als de vorige foto. (Foto: collecties: Albert en Cor van Zutphen.)
Jaren dertig De damestoneelvereniging van Zijtaart. Wie staan er op deze foto? (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Jaren dertig De damestoneelvereniging van Zijtaart. Het meisje helemaal rechts is Nel Thijssen en links van haar Jaan van Asseldonk, derde van links is Anna de Visser - Munsters en vierde van links haar zus Tonia. Wie staan er nog meer  op deze foto? (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Ca. 1936 Janus Rovers als weduwnaar met zijn kinderen in 1936. Vooraan van links naar rechts: Jeanne, Nettie, Joke Rovers. Daarachter: Dorie, Annie, Tinie, Tonie en Harrie Rovers. (Foto: collectie Jeanne Vermetten- Rovers, Breda.)
1936 Eindhoven.jpg (324458 bytes) Ca. 1936 Op de foto staat het gezin Hendrikus van Eijndhoven (geboren 15 juni 1876 te Veghel en overleden 15 maart 1955) getrouwd met Johanna (Hanneke) Jaegers (geboren 26 februari 1885 te Uden en overleden 9 januari 1977). Zij hebben gewoond Jekschot 1. Van links naar rechts: Jan van Eijndhoven, Anna van Eijndhoven (getrouwd met Janus Vervoort), Drika van Eindhoven (getrouwd met Janus Stoop), Martina van Eijndhoven (getrouwd met Hein van Boxtel), Miet van Eindhoven (getrouwd met Harrie Kuipers), Betje van Eindhoven (getrouwd met Antoon van den Berg), Rudolf van Eindhoven (pater geworden), Harrie van Eijndhoven (getrouwd met Miet Boudewijns), Bertha van Eijndhoven (dochter van Hendrikus van Eindhoven uit zijn eerste huwelijk met Elisabeth Rijkers), Dina van Eijndhoven (getrouwd met Christje van Eert) en het kleine jongetje is Janus van Eindhoven (getrouwd met Dina Daniels). (Foto: collectie Jan Vervoort.)
1936 Meester Frans van Eert en Tom Rooyackers. (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
1936 Meester Gerard Groot - Bruinderink en Meester Frans van Eert. (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
1936 Meester Tom Rooyackers en meester Gerard Groot - Bruinderink. (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
1936
hoogste klassen
Bovenste rij van links naar rechts: Meester Frans van Eert, Piet Raaijmakers, Johan van de Bogaard, Antoon Kremers, Gerard Kremers, Nol Vervoort, Martien Kusters, Toon Pepers, Johan van Eindhoven, Piet van de Rijt, Johan van de Ven. Middelste rij: Gerard van Boxmeer, Jan van de Akker, Johan van de Wetering, Frans Jonkers, J. Kronenburg, Cornelis Jonkers, H. Kronenburg, Jan van de Ven. Onderste rij: Johan Adriaans, J. Ketelaars, Harrie van Boxmeer, Huibers en Bert Schrevers. (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
1936
middelste klassen
Bovenste rij van links naar rechts: Frans van de Elzen, Toon Thijssen, Theo van de Tillaart, Theo van de Ven, Graad van de Ven, Nol van de Linden, Janus Raaijmakers, Janus van Zoggel, Johan van Zoggel, Johan Raaijmakers. Tweede rij van achter: Theo van de Elzen, Marinus Raaijmakers, Piet Januszn. van de Akker, Bertus Thijssen, Willem Jonkers, Mies Kronenburg, Richard van Nunen, Jan Toonzn van de Ven, Johan Kusters, meester Tom Rooijakkers. Tweede rij van voren (knielend): Adriaan Ketelaars, Martien van de Ven, Wim Schevers, Jan van de Tillaart, Marinus van Nunen, Guus der Kinderen, Cor van de Ven, Marinus van de Biggelaar, Bertus van de Hurk, Johan Schevers, Frits van Eert. Voorste rij zittend: Toon Schevers, Jan van de Hurk, Cor Kremers, Harrie Rovers, Marinus van de Wetering, Harrie Adriaans, Johan van Sleeuwen en Harrie van Sleeuwen. (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
1936
laagste klassen
Achter: meesterGerard Groot - Bruinderink. Achterste rij van links naar rechts, 10 jongens: #?, Schepers, #?, #?, #?, #?, #?, zoon van Piet van Zutphen, #?, #? Middelste rij knielend, 9 jongens: #?, #?, Vervoort, #?, Jurrie Bosch, #?, #?, #?, Jan Jonkers Voorste rij zittend, 8 jongens: #?, #?, #?, #?, Jan? Van Asseldonk, #?, Jef Schevers, #? : (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
1936 bewaarschool Welke 19 meisjes en 6 jongens staan er op deze foto uit 1936 van de bewaarschool met zuster Liberta en juffrouw Drika Thijssen? (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
1936 Van Nuenen.jpg (962469 bytes) 1936 Berta (van Jan) van Doorn en Dina van Nunen. (Foto: collectie Janus en Dina van Nunen.)
Jaren dertig Jans van Zutphen, op 26 mei 1906 geboren als dochter van Jan van Zutphen en Mieke (Maria) Hurkmans. Ze woonde op Corsica 7. (Foto: collectie Cor van Zutphen.)
Jaren dertig Mieke (Maria) Hurkmans, vrouw vn Jan van Zutphen. Ze woonde op Corsica 7. Op de linkse foto staat zemet haar zoon Piet van Zutphen (geboren op 12 april 1909). Maria Hurkmans overleed op 1 mei 1938. (Foto: collectie Cor van Zutphen.)
Jaren dertig Dit is een tekening van Martinus Raaijmakers (overleden in 1932) en zijn vrouw Maria van de Tillaart (overleden in 1936). Martinus boerde op de Klaverhoeve. De portretten zijn vermoedelijk nagetekend van foto's. Voor Maria lijkt onderstaande foto van 19 juli 1936 gebruikt te zijn. (Een foto van de tekening bevindt zich in de collectie van Liesbeth Vissers - Van de Tillaart.)
1936 Ties Tijssen.jpg (990942 bytes)
1936 Ties Tijssen nummers.jpg (523388 bytes)
1936 Deze foto is gemaakt ter gelegenheid van de priesterwijding van Ties Thijssen. 1) Wilbert Thijssen, 2) Grardje van Lieshout (was een vrijgezel die bij Toon Thijssen woonde), 3) Nel Thijssen, 4) Hendrik Rietbergen, 5) Miet Thijssen, 6) Wim Thijssen, 7) pastoor Kamp, 8) (vader) Toon Thijssen, 9) Ties Thijssen, 10) (moeder) Mie van Lieshout, 11) Janske Thijssen, 12) Gerarda Thijssen, 13) Bert van Hoof, 14) Dina Thijssen, 15) Janus Thijssen, 16) Mieke Thijssen - van de Hurk (vrouw van Janus Thijssen), 17) #?, 18) #?, 19) #?, 20) #?, 21) #?, 22) #?, 23) #?, 24), #?, 25) #? 26) #?, 27) #?, 28 #?, 29) #?, 30) Toon Thijssen, 31) Mie van Dijk, 32) Sien van Hoof, 33) Januske van Sleuwen, 34) Nillis Bekkers, 35) Janus van Nunen, 36) Antje Thijssen, 37) Miet Thijssen, 38) Driek van den Oever (uit Son), 39) Mie van Hoof, 40) #? van Asseldonk (uit Eerde), 41) Leentje van Hoof, 42) #?, 43) Tinus Thijssen, 44) Tonia Oppers, 45) Graard Donkers (uit Vorstenbosch), 46) Jana Thijssen, 47) Johan Thijssen (van later de Vresselse Hut), 48) Nel Gloudemans, en 49) #?. (Foto: Jaantje Schepers - van Nunen.)
1936 07 M Thijssen.jpg (172338 bytes) 19 juli 1936 De priesterwijding van Ties Thijssen. De dame rechts met het hoedje op is Drika Delissen. Links rij van achteren naar voren: Jaantje van Nunen, Mieke Thijssen en Maria Thijssen. rechtse rij ook van achteren naar voren: Jaantje van Sleuwen, Lena Bekkers en Anneke van Sleuwen. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
19 juli 1936 Piet van de Tillaart herkende de voorste vrouw als zijn grootmoeder van moeders zijde, Maria van de Tillaart (1853-oktober 1936), weduwe van Martinus Raaijmakers (1862-december 1932). Dit wordt bevestigd door het kruisje op de voorkant en de naam op de achterkant: 'Raaijmakers Zijtaart Tillaard', Verder staat er 'lange gouden ketting over doek heen' en nog wat gekrabbel. (Foto: collectie Liesbeth Vissers - van de Tillaart.)
1936 Jaan van Nuenen.jpg (169910 bytes) 19 juli 1936 Deze foto van Jaan, dochter van Christianus (Janus) van Nunen werd op 19 juli 1936 gemaakt bij de priesterwijding van Ties Tijssen. Jaantje was een van de bruidsmeisjes. Voor meer foto's van deze priesterwijding zie de kroniek van 1936. Deze foto is tegelijk gemaakt met de volgende foto's. Er is wat licht bij het filmrolletje gekomen, wat op alle foto's te zien is. (Foto: collectie Janus en Dina van Nunen.)
19 juli 1936 Familie Vervoort, van links naar rechts, Ant Vervoort (wazig), Betsie Vervoort, moeder Barbera van der Brugge, Harrie Vervoort en tante Jans Vervoort. De foto is gemaakt in de straat ter hoogte van het tegenwoordige kerkplein. (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
1935 Evert.jpg (169160 bytes) 19 juli 1936 Evert Bosch loopt als peuter aan de hand van zijn moeder Wilhelmina Vlemmings. Rechts met poffer zijn oma uit Beek en Donk. (Foto: collectie Evert Bosch.)
1935 van Nuenen.jpg (158656 bytes) 19 juli 1936 Maria van Nunen - Thijssen, vrouw van Christianus (Janus) van Nunen met vijf van haar zes dochters. Rechts aan de hand van moeder met een hoed op is Anna. Links van haar, recht voor moeder, loopt Maria, die haar kleine zusje Berta aan de hand heeft. Helemaal links, het meisje dat achterom kijkt, is Regina, het tweelingzusje van Maria. Achteraan aan de andere hand van moeder loopt Jo. Dochter Jaan staat niet op de foto. (Foto: collectie Janus en Dina van Nunen.)
19 juli 1936 De vrouw links is Drieka de Visser. In het midden haar nicht Anneke Hazelburg. Het meisje is Leny, dochter van Toon Munsters. (Foto: nalatenschap Harrie Maas.)
19 juli 1936 De vrouw met de poffer is Lamberdina Kerkhof, de vrouw van Theodorus van Asseldonk (Pastoor Clercxstraat 22). Links van haar waarschijnlijk haar dochter Miet (later zuster Theodosia). (Foto: collectie Timmers - van Asseldonk.)
1936 Het gezin van Adrianus van de Acker. Van links naar rechts: Jan (Joannes Cornelis, geboren op 27 oktober 1929), vader Adrianus, Petrus (geboren op 2 juni 1926, hij trad in bij de paters Capucijnen en had als kloosternaam broeder Christianus), het meisje vooraan is Arnolda (geboren op 15 januari 1933, ze trad in bij de Zusters Dochters van St. Joseph, woonde in Mechelen en had als kloosternaam Zuster Bernadette), Tonnie (geboren op 25 juni 1928, getrouwd met Piet van Heeswijk), moeder Anna Maria Vervoort, op haar schoot zit Harry (geboren op 30 oktober 1935), en rechts staat Jan (Joannes Petrus), die een jaar nadat deze foto gemaakt was, op 9 mei 1937, zou overlijden). (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
1936-1937 Foto's uit de diensttijd van Sebastianus (Janus, Jas) Vervoort en Jan Pepers in 1936-1937. Op de linkse groepsfoto staat Janus op de bovenste rij helemaal links, midden voor de boog van het gat. Net voor hem (derde van links, tweede rij van achteren) is Kastelijns. Achterste rij rechts is Tinus Verhagen uit Nijnsel. Voor hem (tweede rij van achter, tweede van rechts) is Jan Pepers. De soldaat rechts van Jan Pepers heet Van de Heijden. Op de tweede foto is Janus Vervoort de tweede persoon van rechts boven. Mogelijk is de tweede persoon van rechts onder hem Jan Pepers. (Foto's: collectie Jan Vervoort, namen: Johan van Sleeuwen.)
1936 Frits en Jan v Eert.jpg (167516 bytes) Ca. 1936 Pastoor Clercxstraat 68 q.jpg (228640 bytes)Pastoor Clercxstraat 68 p.jpg (208415 bytes)Maalderij.jpg (280923 bytes)Op de linkse foto staan Frits en Jan van Eert, de zonen van Johan van Eerd en Gerardina van Hoof (Dina de Mulder). Op de tweede foto moeder 'Dina de Mulder', zoontje Frits en zittend Jan. Op de derde foto staan Jan en Frits van Eert bij hun ouderlijk huis. (Foto's: de linkse en rechtse foto´s komen uit de collectie van Miep van Eert - Bek en de twee middelste foto's uit de collectie van Harry Vervoort.)
1935 Van Nunen.jpg (266560 bytes) 1936 of 1937 Gezin van Christianus (roepnaam Janus) van Nunen en Miet Thijssen, wonend op (huidig adres) Jekschotstraat 5. De drie kinderen op de achterste rij van links naar rechts: Richard, Frida en Johan. De lange rij in het midden van links naar rechts: Anna, Jaan, vader Janus met de kleine Frits voor zich, Maria, (kleine) Bertha, Regina, moeder Miet Thijssen met de kleine Harry voor zich, en rechts van haar Marinus en Jo van Nunen. (Foto: collectie Johan van Nunen en Doortje van Nunen - Brugmans.)
1937 of 1938 De familie Schevers (ook wel Scheffers genoemd). 1) Sjaan (later zuster Stephanie, geboren op 20-5-1924), 2) moeder Henrica Langens (met poffer, geboren op 5-4-1890 te Veghel), 3) Wim (2-2-1928), 4) Martien (7-3-1723), 5) Johan (16-4-1925), 6) Bert (16-4-1925), 7) Jo (29-6-1934, 8) Netty (17-11-1930), 9) Sjef (22-5-1929), 10) Gerard (19-1-1932), 11) vader Hannes (Johannes) Schevers (geboren op 1-4-1891 te Eerde)en 12) Toon (4-4-1926 (Foto: collectie Anja Heerkens Versantvoort)
1937 Plechtige Communie in 1937. Let ook op de horlogeketting die hier en daar uit het borstzakje van de jongens hangt. Op de bovenste rij van links naar rechts: Jan van Zoggel, Bert Schevers, Richard van Nunen, Janus Adriaans, Ben van de Ven, Gerrit van Stiphout, Johan van de Hurk. Tweede rij van achtier jongens ongeveer in het midden zonder pet op: Harry Kronenburg, Piet Raaijmakers (witbol), Martien Peters, Johan Ketelaars. Derde rij van achter: Nol van der Linden, Christ Jonkers, Janus Kronenburg, Frans Jonkers, Harry van Boxmeer, Johan Raaijmakers, Johan van de Wetering, Toon Pepers. Voorste rij (meisjes): Jaan van Nunen (voor), Nel van de Ven (achter Jaan van Nunen), S. Kremers (voor), Mies Maussen (achter S. Kremers), Riek Rovers, Antje Vervoort, Maria Biggelaar, M. Raaijmakers, Jaantje Schevers, M. van de Tillaart, Nel van Erp. (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
Krijtenburg 21 oud a.jpg (294203 bytes) Ca. 1937 Henrica van Nunen - van Doorn, weduwe van Johannes van Nunen, staat voor de deur van haar huis met haar nichtje Bertha, dochter van Janus van Nunen (gedoopt op 24 mei 1932). (Foto: collectie Janus en Dina van Nunen.)
1937 of 1938 Van links naar rechts: Pastoor Smolenaars, Adrianus (Janus) Thijssen, zittend een onbekende vruw, en staande Maria van den Hurk (vrouw van Adrianus Thijssen). De foto is gemaakt na 5 februari 1937, de datum waarop pastoor Kamp, de voorganger van pastoor Smolenaars, overleed, en voor 22 mei 1938, de datum waarop Maria van den Hurk overleed. De foto is gemaakt voor het huis van Janus Thijssen, huidig adres Hoge Biezen 5. (Foto: Collectie Erna van den Elsen, Boxtel.)
Ties brugmans.jpg (126596 bytes) Jaren dertig Ties Brugmans was op 11 maart 1884 in Zijtaart geboren. Hij werd witte pater en vertrok naar de missie in Algiers. Zijn missienaam was broeder Marie. Hij overleed op 30 december 1960 in Sterksel. (Foto: colelctie Albert van Zutphen.)
Jaren dertig Het gezin vanAdrianus van Asseldonk, diehij nog bij de hoge brug aan de andere kant van de Zuid-Willemsvaart woonde. Later verhuisde het gezin naar Corsica 4. Wie staan er op deze foto? (mail naar: info@oudzijtaart.nl). (Foto: collectie Cor van Zutphen.)
Jaren dertig De toneelclub van de fanfare. Staande van links naar rechts: Jan van de Ven, Harrie van Boxmeer, Anton Nieuwkamp (kleine jongen), Toon van de Sanden, Ties Thijssen, Jas van de Tillart, Ties van Sleuwen en Jo van de Ven. Zittend: Ties Schevers (Scheffers), Jan Rijbroek, Antoon van de Ven en Johan Pepers. (Foto: collectie Martien Pepers.)
Jaren dertig
Linkse foto: koster Hendrik Rietbergen met pastoorsmeid Marie (links) en Betje kremers (rechts). De andere foto's zijn van pastoorsmeid Marie. Het rechtse portret dateert van 1 april 1935. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Jaren dertig
Aan het werk bij de pastorie. De man op de foto met de kruiwagen is Johan van de Biggelaar. (Foto's: collectie Hendrik Rietbergen.)
1936-1939Hendrik Rietbergen werkte van 1924 tot 1965 als koster in Zijtaart. Het was lang niet altijd saai in de tuin van de pastorie, zoals deze foto's van eind jaren dertig laten zien. In 1939 zou Hendrik trouwen met Nel Thijssen (die op alle foto's staat). (Foto's: collectie Hendrik Rietbergen.)

Jaren dertig Trien van de Ven en Tonia van Asseldonk brengen de eieren van de eieromgang naar de pastorie. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.) Ook Jaantje van de Ven, Nolda van Boxmeer, Mien van der Heijden, Josien de (tweede) pastoorsmeid en Mientje van de Ven gingen voor eieren het dorp rond. (‘Zijtaart', 87.)
Jaren dertig Van links naar rechts: Tonia van Asseldonk (getrouwd met Willem Timmers), Drika van Boxmeer (zuster Reinilda), Trien van de Ven (getrouwd met Gerard van Boxmeer), Dina van Zutphen (zuster Capistrana). (Foto: collectie Mari Brugmans.)
Jaren dertig Achter: An de Visser, Jans van Zutphen en Jans Thijssen, getrouwd met Reijbroek. Vooraan: Nel Thijssen (getrouwd met Hendrik Rietbergen) en Mien van Asseldonk (ongetrouwd). (Foto: collectie Antoon Vissers.)
Jaan en Miet.jpg (557232 bytes) Jaren dertig Tonia en Mien.jpg (131937 bytes)


Vier zussen. Op de linkse foto Jaan en Miet van Asseldonk; op de rechtse foto Tonia en Mien van Asseldonk.
Jaren dertig Koken voor een feest. Van links naar rechts: Maria van Boxmeer (getrouwd met van Zutphen), Nolda van Boxmeer (getrouwd met van Zutphen), Jans van Zutphen en Trien van de Ven (getrouwd met Gerard van Boxmeer). (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Jaren dertig Van links naar rechts: pastoorsmeid Marie, Tonia van Asseldonk (getrouwd met Willem Timmers), koster Hendrik Rietbergen en zijn latere vrouw Nel Thijssen. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Jaren dertig Nog meer borrels en een sigaar. De priester is Ties Thijssen. In het midden zit koster Hendrik Rietbergen en rechts van hem pastoorsmeid Marie. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Jaren dertig Piet van de Nieuwenhuijzen and Johanna Petronella van de Nieuwenhuijzen. Allebei zijn ze naar Nieuw Zeeland geemigreerd. (Foto: collectie van koster Hendrik Rietbergen.)
Jaren dertig Dit is een foto van Jan Raaijmakers, bijgenaamd Jan Mik. Jan was op 4 december 1863 geboren. Hij was een knechtje van de pastoor en de zusters en woonde de laatste jaren van zijn leven in het klooster. Hij wandelde met zijn kar naar Veghel .Hij bracht wasgoed naar Veghel en bracht brood, groente en eieren mee terug. 'Als je een dubbeltje in de stront gooide haalde hij het er uit', zo werd verteld. Jan overleed op 3 april 1939. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Jaren dertig Deze foto van 'Jan van de zusters' (Jan Raaijmakers) werd door meester Frans van Eerd gemaakt en gepubliceerd in een of ander fotoblad. (Foto: collectie Miryam van Hoof - van Eerd.)
Jaren dertig Foto gemaakt bij de kerk of pastorie in de jaren dertig door koster Hendrik Rietbergen. Dit lijkt ook Jan Raaijmakers (alias Jan Mik) te zijn. (Foto: collectie Rietbergen.)
Mieke Biemans.jpg (106712 bytes) Jaren dertig Mieke Biemans, ze woonde in het klooster. Ze was een zus van Janus Biemans. Janus Biemans was getrouwd met Mijntje van Doorn, een zus van de moeder van de 'Rijke' Van Nunens, van wie deze foto afkomstig is. (Foto: collectie Janus en Dina van Nunen.)
Jaren dertig Links: Van Lankvelt – van de Linden. Rechts: Mieke Biemans. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Jaren dertig Links zou Gerarda? Schepers zijn en de rechtse vrouw mogelijk Riky Tijssen. Foto gemaakt voor de kerk, kijkend in de richting van Zondveld. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Jaren dertig Deze foto uit de collectie van Hendrik Rietbergen is van het huis van zijn overbuurman (nu Pastoor Clercxstraat 21). In de deuropening staan bewoner Everardus de Leest en zijn vrouw Hendrina van de Pol. Everardus was geboren op 4 maart 1870 en overleed op 8 april 1942..
Jaren dertig Deze foto is in de jaren dertig gemaakt in de tuin achter de pastorie. De man heette Hendrik (roepnaam: Driek) Dreessen. Hendrik was op 2 mei 1862 geboren als zoon van Martinus Dreessen en Maria van Cleef. Hij overleed op 91-jarige leeftijd op 18 november 1954.(Foto: collectie Rietbergen.)
Jaren dertig Deze twee heren woonden in het klooster. Het waren de vrijgezelle broers Driek (links) en Aard (rechts) van de Linden. Foto uit de jaren dertig uit de collectie Rietbergen.
25 Naailes namen.jpg (169938 bytes) Jaren dertig Naailes in de opkamer van het verenigingsgebouw. 1) jaan van Helvoirt, 2) Dina van de Rijt, 5) Berta van de Tilaart, 7) Anna (van Bert) Vervoort, 8) Lina Willems?, 9) Drika Kweens, 10) zuster Rozina (naaizuster), 13) Jaantje van de Ven - van Sleeuwen, 15) Berta van de Tillaart, 16) Ciska (van Jan) Raaijmakers? (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Jaren dertig De zussen Truus en Drika van de Ven. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Jaren dertig Hannes Biemans (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Jaren dertig

Foto's uit de jaren dertig uit de collectie van Hendrik Rietbergen. Op de foto's van het kerkhof ligt de grafsteen van pastoor Kamp (overleden op 5 februari 1937) er nog niet.
Jaren dertig
Foto's van het klooster en de kloostertuin uit de jaren dertig uit de collectie van Hendrik Rietbergen.
1938

Zuster Liberatha en kinderen van Janus Rovers. Achteraan staan Annie en Tinie. Vooraan zijn Netty, Joke en Jeanne te zien. (Foto: collectie Jeanne Vermetten-Rovers, Breda.)

1938-1939 Foto gemaakt tijdens een kindsheidsoptocht. Jaarlijks werd er geloot wie er als zustertjes verkleed mochten gaan. Het linkse zustertje is Lenie Munsters en het rechtse zustertje is Mien van Boxmeer. De lachende jonge vrouw links op de achtergrond is Drika de Visser (geboren op 26 augustus 1909). (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
129 Melkcursus bij Fam v Berkel.jpg (242855 bytes) Ca. 1938 Melkerscursus bij Piet van Berkel, leden van RK Jonge Boerenstand. Staand van links naar rechts: Diek Hurkmans (uit Veghel), Johan Adriaans, Knillis Pennings, #?, Ties Tijssen?, Piet van Berkel, Driek (van Tinus) van de Linden, Nel (van Piet) van Berkel, Tonke Struif (examinator uit Tilburg), Johan van Sleeuwen, Harry Schepers (uit Eerde), Bert van Roosmalen (uit Eerde), Cor Habraken, Antoon van de Ven, Cor (van Hannes) van Berkel, Frans Coppens, Van de Ven uit Eerde (hij gaf les), Bierens, directeur van de melkfabriek, en Drika (van Piet) van Berkel. Zittend: Christ (van Toon) van Eert, Herman Rovers, Dorus van Sleeuwen, #?, Martien van de Ven (uit Eerde), Gerard (van Toon) van Eert en Cor (van Piet) van Berkel. (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
1938 Winterlandbouwcursus.jpg (174629 bytes) 1938 Winterlandbouwcursus nummers.jpg (101084 bytes) Ca. 1938 Een excursie van de RKJB, die op de fiets naar een kasteel in Arnhem gingen. 1) meester van Rooij, 2) Johan van Nunen, 3) Piet van Eert, 4) Grard van de Rijt, 5) Martien van Toon Tijssen (van de Tillaart), 6) Harrie van Boxmeer, 14) Herman Rovers, 16) Cor Habraken, 21) Piet van de Rijt, 22) Frans Reijbroek, 24) Ties Habraken, 26) Johan van de Ven (Bartelen), 27) Graard van Eert, 29) Doruske van Sleeuwen. Wie staan er nog meer op deze foto? (Foto: collectie Janus en Dina van Nunen.)
RKJB eind jaren 30.jpg (177717 bytes) Eind jaren dertig Een excursie van de RKJB eind jaren dertig. Van links naar rechts: Johan (van Janus) van de Ven, meester Van Rooij, Johan van Nunen, dan een stel onbekenden. Uiterst rechts Piet (van Bert) Vervoort. (Foto: collectie Ties Habraken.)
1938 Het gezin van Jan Vervoort. Achter staande van links naar rechts: Piet (geboren op 18 maart 1916), Sebastianus (roepnaam Jas, geboren op 9 juni 1917), Anna (geboren op 5 april 1922), Johanna Maria (roepnaam Jans, geboren op 15 maart 1915), en Antonia (roepnaam Ant, geboren op 4 augustus 1924). Zittend: Harry (geboren op 23 februari 1931), Vader Jan Vervoort, moeder Barbera Verbruggen (geboren op 28 oktober 1886), en Elisabeth (blind geworden in 1948, roepnaam Betje, geboren op 15 december 1926). (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
1938 Het gezin van Heintje van Boxmeer. Vooraan van links naar rechts: Mien van Boxmeer (geboren op 1 december 1931, trowde met Harrie Raaymakers), Theo van Boxmeer (geboren op 14 januari 1929, trouwde met Maria Bekkers), Harry van Boxmeer (geboren op 7 april 1930, trouwde met Tini van Bussel), Piet (geboren op 5 april 1934, trouwde met Nelly van Nuland), Jo (geboren op 25 juli 1936, trouwde met Riek Henst) en Louis van Boxmeer (geboren op 7 februari 1933, trouwde met Lucy Westelaken).

Tweede rij: Marietje van Boxmeer (geboren op 25 juni 1925, trouwde met Jas van Kessel), Anneke van Boxmeer (geboren op 9 augustus 196, trouwde met Jan Verbruggen), Hein van Boxmeer (geboren op 23 februari 1896), zijn vrouw Mina van den Hoogen (geboren op 20 juni 1884), Anneke en Jan van Boxmeer (eoren op 31 augustus 1927, trouwde met Jo van Nunen).

Achterste rij: Gerard van Boxmeer (geboren op 1 juli 1923, trouwde met Francine Gevers), Richard Willems (geboren op 17 december 1919 uit het eerste huwelijk van Mina van den Hoogen, getrouwd met Truus Janssen) en Lia Willems (geboren op 16 november 1918 uit het eerste huwelijk van Mina van den Hoogen, getrouwd met Thieu van de Tillaart, woonde in Zijtaart).
1937-1942 Everardus (Graard) de Leest Pastoor Clercxstraat 23), pastoor Smolenaars (pastoor in Zijtaart van 1937 tot 1942) en nog een onbekende pater. Graard de Leest stond altijd zo met zijn handen in zijn vestje, vertede zijn nicht Miet Reijbroek. Hij ging vaak samen met pastoor Smolenaars jagen. (Foto: collectie Miet Reijbroek.)
1938-1939 Van links naar rechts: Gerard Schevers (geboren op 19 januari 1932), Marinus Jonkers (geboren op 21 april 1933) en Gerard Jonkers (geboren op 11 september 1934), lopen door de rogge over het schoolpad over het Hoog. (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
2 augustus 1939 In het korenveld bij Christ van de Ven (Leinserondweg 19). Op de linkse foto van links naar rechts: Zus van de Ven, Antje van de Ven - Aarts en Ans Drubbel (uit Amsterdam). Het meisje vooraan is Dora van de Ven, die ook de rechtse foto staat. (Foto's: collectie Dora van de Ven.)
3 augustus 1939 De kinderen van Christ van de Ven (Leinserondweg 19). Achteraan, van links naar rechts: Wim en Tinie. Vooraan: Harrie, Dora en Henk.  (Foto: collectie Dora van de Ven.)
1938 Aard v Asseldonk.jpg (335120 bytes) Ca. 1939 Op de stoelen zitten Aard van Asseldonk en zijn vrouw Martina Maria Rutten met Mientje op haar schoot. De kinderen zijn van links naar rechts: Harrie, Bert, Anneke, Marietje en Jan. Het gezin woonde op huidig adres Weievenseweg 42 (gemeente Sint-Oedenrode en parochie Zijtaart). (Foto: collectie Harrie van Asseldonk.)
1939 Jan van Eerd kostschool.jpg (252506 bytes) ca. 1939 Jan van Eert, zoon van Johan van Eert en Gerardina van Hoof (Dina de Mulder) met zijn fiets, klaar om naar de kostschool in Sint-Michielsgestel (De Ruwenberg) te gaan. Dat was een Franse school, de leerlingen moesten er Frans spreken. Op de achtergrond is de jongensschool te zien. (Foto: collectie Miep van Eert - Bek.)
1939 Berta van de Steen de vrouw van Driekske van de Ven (woonden op huidig adres Leinserondweg 11) met haar dochters Mientje (gedoopt op 1 juni 1934) en Anneke (gedoopt op 6 januari 1938). Foto: collectie Wim Vissers
1939 Achter op deze foto staat geschreven 'april 1939', die foto is van de voormobilisatie in verband met de oorlogsdreiging. Janus Vervoort zit bijna helemaal rechts te eten uit een pannetje. Vooraan links zit Bert van Boxmeer. (Foto's: collectie Jan Vervoort, namen: Johan van Sleeuwen.)

1339 Zilveren bruiloft van Antonius van Eert en Antonia Swinkels in 1939. De foto is afkomstig van Martien, zoon van Johan Pepers. 2) Jan Donkers, 4) Van Berkel, 5) Grard Donkers, 7) Frans Rijbroek, 12) Jas Vervoort, 13) Martinus (Ties), zoon van Jacobus Donkers, 15) Jan van de Tillaart (van Heinsbergen), 22) Johan Pepers, 24) Van Berkel, 25) Miet van de Linden, 28) Bertus Adrianuszn. van Eerdt (Boekel), 32) Pieta Adrianusdr. van Eerdt (Boekel), 34) Anna Adrianusdr. van Eerdt (Boekel), 36) Berrtha Adrianusdr. van Eerdt (Boekel), 37) Anneke, dochter van Jacobus Donkers, 50) Piet van Eert, broer van Antonius, woonde bij Antonius in, 41) Antonius van Eert, 52) Antonia Swinkerls, 53) Chris van Eert, 54) Piet van Eert, 55) Bert van Eert, 56) Jans van Heinsbergen, 47) Drika van Berkel, 58) Graard van Eert, 62) Drika van de Ven, 65) Van Eert, 67 een dochter van Tinus Kusters, 69) Willem Swinkels uit Erp
 1939 Zilveren bruiloft van Antonius van Eert en Antonia Swinkels in 1939. De foto is afkomstig van Anja Vissers - van Eert. Eerste rij, kinderen, van links naar rechts: Gonda Opheij - van Eert, Martien van Eert, Cor Swinkels? en Swinkels?

Tweede rij: Piet van Eert, Martinus van Eert (vader van Wilhelmina van Eert, die trouwde met Jacobus Donkers (vierde rij, elfde van links)), Mie Swinkels – de Wit, ‘Sien Spier’ uit Boekel, maakster van Brabantse poffers en andere witte mutsen, Harrie van Eert, G.L. van Eert (getrouwd met Zomers), Antonius van Eert (zilveren bruidegom), Antonia van Eert – Swinkels (zilveren bruid), Christ van Eert, Piet van Eert, Martha van Eert – Tielemans (Boekel), Dina van de Hoogen – van Eert, Mie van Eert en Antonia van Weert.

Derde rij: Mina van Eert – van Rosmalen, Drika van Aarle – van Eert, Dina van Aarke – van Eert, Marie Goyaerts (of Gon van Aarle?), Theodora Goyaerts – Reijbroek, Johanna van Stiphout?, Hanneke van Eert – van Heertum, Jan van Eert, Adriaan van Eert (Boekel), Drie van Hoogen – van Eert, Marinus van Aarle – van Eert, Jan Goyaerts, Dries van de Akker, Drika Opheij – van Eert, het kindje op de arm is een (half?)zusje van Gonda (eerste rij).

Vierde rij: Frans Swinkels, Fien Kusters (dienstmeid, zuster van de Schijndelse Orde), Anna Kusters (dienstmeid), G. van Eert, Adriana van Sleeuwen, een kokkin op het feest, Christ van Eert, Mien Swinkels, Johanna van Eert, Jef Huibers, Jacobus (Jan) Donkers (getrouwd met Wilhelmina van Eert), Bert van Weert en Hendrikus Swinkels.
  juni 1939 Foto van Adrianus (Jas) van de Tillart, gemaakt ter gelegenheid van het huwelijk met Wilhelmina (Mien) van Doorn in juni 1939. (Foto: collectie Adriaan van de Tillart.)
1939 Jas van de Tillaart.jpg (376342 bytes) 1939 Jas van de Tillaart nummers.jpg (234454 bytes) juni 1939 Huwelijk van Jas van de Tillart en Mien van Doorn in juni 1939. De 'meidenvisite' voor de jongelui. 1) Jaan Pepers (later getrouwd met Ties Tijssen), 2) Anna (van Jan) Vervoort, 3) An van Helvoort (later getrouwd met Jas van Erp), 4) Drika Schepers (later getrouwd met Van Stiphout), 5) Bertha Ketelaars (Max), 6) Toon van Helvoort, 7) #? Verhoeven (uit Mariaheide), 8) #?, 9) Ties van Helvoort, 10) #?, 11) Jans (van Jan) Vervoort, 12) Jan van Helvoort, 13) Ant (van Jan) Vervoort, 14) #?, 15) Drika (van Knillis) Oppers, 16) #?, 17) An van Heinsbergen (getrouwd met Jas van de Akker), 18) #?, 19) #?, 20) Jas van de Tillart (de bruidegom), 21) Mien van Doorn (de bruid), 22) Martina van Helvoort, 23) Gerardus Reijbroek, 24) Dina van de Rijt (van Doruske Bartelen, getrouwd met Graard van Doorn), 25) An (van Tinus) van Doorn (later getrouwd met Heesakkers), 26) Dina van Nunen, 27) Tonia van Heijnsbergen, 28) Drika Slits, 29) Anna van Eijndhoven, 30) Regina van Nunen, 31) Drika de Koning, 32) Frida van Nunen, 33) #?, 34) #?, 35) Piet van Helvoort, 36) Dina van de Rijt, 37) Marie van Helvoort, 38) Gerard van Helvoort, 39) Jaan van Helvoort, 40) Anna Ketelaars (Max), 41) Miet (van Tinus) van Doorn (getrouwd met Jan Heesakkers), 42) Dina Driessen (Foto: collectie Ton Ketelaars, Den Bosch.)
126 Huwelijk Jas vd Tillaart nummers.jpg (260205 bytes) juni 1939 Huwelijk van Jas van de Tillaart en Mien van Doorn in juni 1939. 1) Jas van Helvoirt (Zijtaart), 2) Frans van Doorn (Beukelaar), 3) Jan van Doorn (bijgenaamd ´Eierjentje´) 4) #?, 5) Doruske van de Tillart (Zijtaart), 6) Driek van de Linden (Beukelaar), 7) Janus van Doorn (Leest), 8) Marinus van Helvoirt (getrouwd met Agnes van de Linden, woonde op Beukelaar), 9) Tinus van Doorn (Dorshout), 10) Janus Biemans (Zijtaart), 11) Lien van Lankvelt (de vrouw van Jas van Doorn), 12) Jas van Doorn, 13) Til de Louw, 14) Janus Aarts, 15) Johan van Nunen, 16) Graard van Doorn, 17) Drika (van Tinus) van Doorn, 18) Jan van Helvoort, 19) Tonia Swinkels (getrouwd met Toon van Eerd), 20) Frans van de Ven, 21) Jan van Doorn (getrouwd met Tonia Ruis), 22) Toon van Eerd, 23) Jaan van Doorn, 24) Gerard Ketelaars?, 25) Jas van de Tillart (de bruidegom), 26) Mie Verhoeven, 27) Mien van Doorn (de bruid), 28) Berta (van Jan) van Doorn, 29) Tonia Ruis (getrouwd met Jan van Doorn), 30) Jan van Nunen, 31) Drika van Doorn, 32) #?, 33) Willem van Doorn, 34) #?, 35) #?, 36) Mijntje van Doorn (getrouwd met Janus Biemans), 37) Drika Reijbroek (getrouwd met Frans van Doorn), 38) Agnes van de Linden (getrouwd met Marinus van Helvoort), 39) #?, 40) Hannes van Doorn (vader van de bruid), 41) Drika van Doorn (getrouwd met Hannes van Nunen), 42) Bet Verhoeven (moeder van de bruid), 43) Janus van de Tillart (vader vande bruidegom), 44) Truike van de Tillaart (getrouwd met Jan van Doorn, bijgenaamd ´Eierjentje´), 45) Jaan van de Linden (moeder van de bruidegom), 46) Jans van Doorn (getrouwd met Willem van Doorn), 47) Mie Verhoeven (getrouwd met Doruske van de Tillart), 48) Willem van de Tillaart (getrouwd met Mieke van Doorn), 49) #? van de Linden, 50) Mieke van Doorn (getrouwd met Willem van de Tillaart), 51) #?, 52) Gerard van Helvoort, 53) Jaan van Helvoort, 54) Marie van Helvoort, 55) de kokkin (Somers?) 56) Jan van Helvoort, 57) Dina van de Rijt, 58) Anna Ketelaars (Max). (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
54 P v Asseldonk voor deur.jpg (159531 bytes) 1935-1939 55 wie wat waar.jpg (200886 bytes)Deze twee foto's  zijn gemaakt bij Piet van Asseldonk voor de deur. Het huis van Toon Munsters, gebouwd in 1931, staat er al. Op de linkse foto achteraan staat Miet van Asseldonk. Zij zat vanaf 1939 in het klooster (zuster Theodosia) en zou niet meer thuiskomen tot de dood van haar moeder in 1958. Dat wijst op een datering in de jaren 1930. De vrouw met de witte kraag op de rechtse foto is Nel Thijssen. Ze had van omstreeks 1935 tot 1939 verkering met Hendrik Rietbergen, die deze foto maakte. Na hun huwelijk in 1939 woonden Nel en Hendrik op Zondveld. De foto is daarom op 1935-1939 gedateerd. Als bekend is wie de kinderen zijn, is een nauwkeurigere datering mogelijk. (Foto's: collectie Hendrik Rietbergen.)
1939 Vervoort c.jpg (347175 bytes) 1939 Vervoort c nummers.jpg (235965 bytes) 1939 Deze foto is hoogstwaarschijnlijk gemaakt ter gelegenheid van de priesterwijding van Wim Tijssen.1) Graard van de Ven, 2) Jan van de Tillaart (met baby Tonny Pepers, gedoopt op 15 maart 1939), 3)  Johan (van Tinus) Pepers, 4) Toon (broer van Graard) van de Ven, 5) Anna (zus van Graard) van de Ven (getrouwd met van de Steen), 6) Drika de Visser, 7) Graard  van de Rijt, 8) #?, 9) #?, 10) Nolda van Boxmeer (getrouwd met Bert van Zutphen), 11) Jans Krol (uit de Kuilen in Eerde), 12) Ant Vervoort, 13) Anna (van Bert) Vervoort, 14) #?, 15) Toon (van Bert) Vervoort, 16) Jan (van Tinus) van Boxmeer, 17) Berta Vissers (uit de Kempkes in Eerde), 18) #?, 19) Frans Reijbroek, 20) Graard van Eerd, 21) Marietje van de Biggelaar, 22) Anna van Eindhoven (getrouwd met Jas Vervoort), 23) Bet Vervoort, 24) Jas (Janus) Vervoort. (Foto: collecties Ardie van de Tillaart en Mari Brugmans.)
1939 Het voorste bruidje is Lenie Munsters. De namen van de andere meisjes zijn nog niet bekend. Deze foto is gemaakt ter gelegenheid van de priesterwijding van Wim Thijssen. Voor meer foto's van deze priesterwijding, zie de kroniek van 1939. (Foto: nalatenschap Harrie Maas.)
1939 Jeanne, dochter van Janus Rovers. De foto is gemaakt bij de priesterwijding van Wim Thijssen. (Foto: collectie Jeanne Vermetten-Rovers.)
26 april 1940 Van links naar rechts: Dina van de Biggelaar – van de Linden (buurvrouw van Driek van Lankvelt), achter in midden zit Ciska van Lankvelt - Aalders (schoonzus van Driek van Lankvelt) met haar dochtertje Jo ingebakerd op haar schoot, de vrouw met de poffer is Mie van de Tillaart (alias van Heinsbergen), op haar schoot heeft ze de kleine Riek van Lankvelt, dochter van Driek. De voerman is Driek van Lankvelt. Het gezelschap komt uit de kerk en is op weg naar huis, richting Zondveld, Riek was in de kerk gedoopt. Jo had al eerder, vanwege de strenge winter, thuis een nooddoop gekregen. Ze was nu meegekomen om in de kerk ‘echt' gedoopt te worden. (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
Ca. 1940 Grard (van Dorus) van Eert met zijn moeder en het dochterje van zijn zus. (Foto: collectie Mari Brugmans.)
Ca. 1940 Piet van Asseldonk voor zijn ouderlijk huis. (Foto: collectie Hendrik Rietbergen.)
Ca. 1940 Gezicht op de kerk. Foto gemaakt door meester Van Eert. (Foto: collectie Jean-Paul van Eert.)
Ca. 1940 Min of meer hetzelfde uitzicht, maar nu in de zomer. (Foto: collectie Jean-Paul van Eert.)
Ca. 1940 Staande: Trien van de Ven. Zittend: Laurentius van den Oever en Drika Welten. Ze waren niet getrouwd en woonden wel samen op (huidig adres) Pastoor Clercxstraat 43. (Foto: collectie Jan van Boxmeer.)
Ca. 1940 Wim Schevers (geboren op 2 februari 1928). Hij woonde op Biezendijk 20. (Foto: collectie Anja Heerkens - Versantvoort.)
19/40 De trouwfoto van Has Vissers en Miet Hermans (Foto: collectie Wim Vissers.)
1940 Het huis dat deze boerderij opgevolgt heeft, heeft nu adres Heihoef 2. (Foto: BHIC.)
Mei 1940 Foto bij de Keldonkse brug in de richting van het Hool, genomen kort na de inval van de Duitse troepen. (Foto: collectie Stichting Kennispunt Mei 1940)
1940 Herbouw van de door oorlogshandelingen verwoestte boerderij van bewoner Leonardus van de Sanden aan de Dornhoek. Op de achtergrond is de kanaaldijk te zien. Van links naar rechts: Jo van de Ven, Cor van de Ven, Christ van Eert, Ben van de Ven, Piet van de Tillaart, Toon van de Sanden, Cor Habraken, Jas Vervoort en Hein van de Linden. (Foto: collectie Harrie Vervoort.)
Bouwstijlen - Thema's - Groei - Organisaties - Veldnamen
Afkortingen - Toelichting verenigingen - Toelichting Huizen - Toelichting Kroniek - Downloads