Foto's Huizen Kroniek

Kroniek van het jaar 1983

Veghelse Courant, 15 december 1985   Maandag 3 januari: EHBO curus bij Ton de Rooy voor alle leden

Dinsdag 4 januari: selektietraining om 19.45 uur onder leiding van Anntoon van de Akker

Dinsdag 4 januari: VNKV trimmen voor heren van 20.30 - 21.30 uur in de gymzaal

Woensdag 5 januari: VNKV gymles voor dames 8.00 - 9.00 uur in de gymzaal

Woensdag 5 januari: Carnavalsvereniging De Reigers, vergadering met diverse wijken en verenigingen.

Donderdag 6 januari: selectie B training van 18.30 - 19.30 uur onder leiding van Wim van de Pas

Schriftelijke en mondelinge opgave bij Gerard en Agnes Hovens, Keslaerstraat 50, 5465RP Zijtaart
Veghelse Courant, 29 december 1985   Kaarten Zijtaart

Op maandag 3 januari wordt weer de maandelijkse rikavond gehouden, georganiseerd door V.V. Soffelt. Aanvang 8 uur. Iedere kaartliefhebber is van harte welkom.
Veghelse Courant, 29 december 1982   Zijtaart Carnavalsvereniging De Reigers

In de eerste week van januari houden we weer onze jaarlijkse donateursaktie. Dank zij uw steun kunnen wij jaarlijks weer carnavalplezier organiseren voor zowel jong als oud.

Woensdag 5 januari houden we een vergadering met de diverse buurten, wijken of groepen over de optocht zaterdag 12 februari. Deze vergadering is om 8 uur bij cafe de Rooy.

Op zaterdag 9 januari begint om 9 uur de kaartverkoop voor de pronkzitting bij Evert Bosch in de Reibroekstraat en bij Jan van Uden in de Kampstraat.
Veghelse Courant, 5 januari 1983   Maandag 10 januari: EHBO curus bij Ton de Rooy voor alle Zijtaartse bewoners, onderwerp: voorlichtingsfilm over medicijngebruik

Dinsdag 11, 18 en 25 januari: VNKV trimmen voor heren van 20.30 - 21.30 uur in de gymzaal

Dinsdag 11, 18 en 25 januari: selektietraining om 19.45 uur onder leiding van Antoon van de Akker

Woensdag 12, 19 en 26 januari: VNKV gymles voor dames 8.00 - 9.00 uur in de gymzaal

Donderdag 13, 20 en 27 januari: selektie B training van 18.30 - 19.30 onder leiding van Wim van de Pas

Zaterdag 15 januari: pronkzitting in de gymzaal, aanvang 8.00 uur en tevens bekend making nieuwe prins door de carnavalsvereniging De Reigers

Maandag 17 januari: EHBO cursus bij Ton de Rooy voor alle leden, onderwerp "Diagnosetest"

Zaterdag 29 januari: oud papier ophalen door de carnavalsvereniging De Reigers
 
Veghelse Courant, 12 januari 1983   Pronkzitting carnavalsvereniging De Reigers Zijtaart

Aanstaande zaterdag 15 januari zal het pronkgebeuren van de Zijtaartse carnavalsvereniging van start gaan. Het geheel zal zich afspelen in de gymzaal De Molensteen, die voor deze gelegenheid is omgebouwd tot een gezellige feestzaal. Zoals altijd voorzien van een flink podium, waarop het programma gepresenteerd zal worden door onze voorzitter Evert Bosch. Die ook nog als buutreedner voor het voetlicht zal treden, met een buut die ge-ent is op de geboorte van Veghelse 25.000 in Zijtaart.

Ook zijn zoon Jeroen zal met zijn buut proberen de lachspieren los te krijgen. De buutreedners Harry Kievits uit Deurne als agent, Leo van de Hurk uit Helmond en Kees Verhulst uit Goirle als ijshockyer zullen met hun buuts beslist succes hebben.

Het muzikale gedeelte van de avond is, zoals we gewend zijn, in handen van onze kundige blaaskapel De Boemelaars onder leiding van Albert van Zutphen. Ook de Keldonkse gitaarclub onder leiding van de regionale T.V. ster Maria van Asseldonk zal de avond opluisteren. Evenals de zangeres Anita bekend in Zijtaart naar aanleiding van haar optreden tijdens de talentenjacht van de fanfare, Het elegante gedeelte van de avond zal verzorgd worden door de grote dansmariekes onder leiding van mevrouw Corry Vesters en de kleine dansmariekes onder leiding van mevrouw Phil van der Heijden, Ook het jeugddanspaar Kievits uit Deurne zal een optreden verzorgen.

Maar het hoogtepunt van de avond moet de onthulling van de nieuwe prins worden. Nadat we afscheid genomen hebben van Prins Marinus en Prinses Sien zal de grootse onthulling  door de grote dansmariekes verricht worden. We zijn benieuwd met wat voor een prinsepaar we van het jaar verrast worden.

Verder zal ook het nieuwe raad van elf-lid Jos van de Ven geinstalleerd worden. Hij neemt de plaats in van Antoon Wuytenburg die de raad vaarwel heeft gezegd. Al met al een heel programma waarmee we toch proberen om ongeveer kwart voor twaalf klaar te zijn.

Afgelopen zondag waren nog niet alle kaarten verkocht. Voor eventuele belangstellenden neem even kontakt op met Evert Bosch, misschien zijn er nog kaarten voorradig.
Veghelse Courant, 12 januari 1983   Nieuwjaarsconcert Zijtaart

Zondag 16 januari zet fanfare St. Cecilia het nieuwe jaar in. Als gast zal hierbij aanwezig zijn de fanfare Pro Honore et Virtute uit Son. Deze fanfare behoort tot een van de beste corpsen van Nederland. In de pauze speelt de drumband van St. Cecilia. Muziek dus van het hoogste niveau in Zijtaart.
Veghelse Courant, 12 januari 1983   Rijvereniging St. Gregorius Zijtaart

Enkele ruiters van de vereniging hebben afgelopen weken weer aan wedstrijden deelgenomen. Bij een indoorspringwedstrijd te Erp maakte Peter van Asseldonk met Thomas een fout in de klasse B, dus vier strafpunten. Bij een indoorspringwedstrijd in Manege Hertog Jan bereikte deze combinatie de barrage. In die barrage moest de laatste hindernis het helaas ontgelden, daarom geen prijs.

De volgende wedstrijd was afgelopen zaterdag in manege Van Grinsven in Erp, waar de finale werd gehouden om het kringkampioenschap dressuur. Daar werden Harrie van Berkel met Urzus en Peter van Asseldonk met Thomas uitgenodigd in de klasse L1. Helaas hadden beide combinaties niet hun beste vorm en eindigden ze als 11de en als 14de.

Onze volgende wedstrijden zijn aanstaande zaterdag en zondag in manege Van Driel te Heeswijk, waar een indoorspringwedstrijd georganiseerd wordt.

De voorbereidingen voor ons grote concours hippique zijn in volle gang. Dit concours, georganiseerd vanwege het 55 jaar bestaan van onze vereniging, wordt gehouden op zondag 23 mei, ofwel Tweede Pinksterdag.
Brabants Dagblad, 17 januari 1983   De besnorde grootheid prins Groard den Urste gaat de skepter zwaaien in Zijtaart. Zaterdag werd Gerard Hovens (30) door honderden belangstellenden in de feestelijk versierde narrentempel enthousiast begroet. In de Molensteen schotelden de Reigers het talrijke  publiek een grandioze hofzitting voor, die de edities van voorgaande jaren evenaarde en soms zelfs royaal in kwaliteit overtrof.

De nieuwe prins die aan de Keslaerstraat in Zijtaart woont, werd door de dansmariekes onder een hoge hoed vandaan getoverd. Eerder had men afscheid genomen van de oude prins Marinus.


Vooral de buutreedners deden het uitstekend. De Reigers hadden een drietal "profs" naar Zijtaart gehaald en daartussen de eigen Evert Bosch en diens zoon Jeroen. In het gezelschap van prominenten stal Kees Verhulst uit Goirle de show, waarin hij enkele rake vondsten over zijn schoonmoeder produceerde. De Bosjes deden het weer best. Jeroen, weer beter dan vorig jaar, in de creatie van Pietje de schooljongen en Evert, die de geboorte van de 25.000ste Veghelaar in Zijtaart aangreep.

Erg veel plezier beleefde de zaal aan het optreden van de dames van de leden van de raad van elf, die de dissco van Boer Harms op de planken brachten. De act van de heren van de raad van elf was al even geinig. De hofkapel, de dansmariekes en alle andere artiesten droegen verder nog een steentje bij en zorgden mede voor een prima sfeer in de Molensteen.
 
Veghelse Courant, 18 januari 1983   De Reigers uit Zijtaart zjn trots op hun nieuwe prins en dat willen ze weten ook. Voor de woning van zijn Dorstlustige Hoogheid prins Groard den Twidde werden zondagmiddag twee imposante reigers geplaatst, Dat was een karwei voor de Raad van Elf. Traditioneel wordt bij deze ceremonie het "vrouwvolk" thuis gelaten en gaan de mannen na afloop- van de klus bij de prins een pilsje pakken.
 
Veghelse Courant, 19 januari 1983   Gerard Hovens is de nieuwe prins  die samen met zijn adjudant Bertus van de Tillaart het komende carnavalsjaar over het reigersland zal gaan regeren. In het dagelijkse leven is prins Groard de Urste werkzaam als magazijn chef in Veghel. In Zijtaart is hij aktief lid van de evenementengroep. De prins is, in tegenstelling tot wat de laatste jaren de gewoonte was, geen lid van de raad van elf of de carnavalsvereniging. Hij is 30 jaar en gehuwd met Agnes van der Heijden.

Nadat op waardige wijze afscheid genomen was van prins Marinus en prinses Sien kwamen 4 grote zwarte hoeden de feestzaal binnen. Als eerste kwam onder een hoed Piet van de Tillaart te voorschijn als oudste raad van elf lid. Als tweede Jos van de Ven als nieuw raadslid. Als derde kwam adjudant Bertus van de Tillaart tevoorschijn. Terwijl velen gokten op personen binnen de raad kwam als grote verrassing onder de vierde hoed Gerard Hovens te voorschijn.

Nadat hij was geinstalleerd, was de eerste daad van de nieuwe prins het onderscheiden van de leden van de raad van elf in de orde van de kleerhanger. Enkele personen werden onderscheiden in de orde van verdienste, zoals Bert Henst, al jaren de regelaar achter de schermen tijdens de pronkzitting, Mariette van Boxmeer, al 10 jaar lid van de dansmariekes,, en Ad Donkers met zijn vrouw die de gemeenschap Veghel de 25.000ste inwoner geschonken hebben.
Veghelse Courant, 19 januari 1983   Woningbouwprogramma 1983

In de vergadering van de kommissie Ruimetelijke Ordening, die vorige week donderdag werd gehouden, is ondermeer een voorstel voor het woningbouwprogramma voor 1983 aan de orde geweest.

De gemeente had gevraagd 291 woningen te mogen bouwen, maar kreeg slechts 183 woningen toegewezen. Dat is dus een forse tegenvaller. Wat Zijtaart betreft mogen er 9 woningwetwoningen worden gebouwd aan de Pastoor Kampstraat achter de kerk.

Veghelse Courant, 19 januari 1983   Parochie H. Lambertus Zijtaart

Zondag 23 januari: 8.30 uur: Antonia van Lankvelt; 9.45 uur: overleden ouders van Nunen-Thijssen, Regina de dochter en Frits de zoon; Maria van Zutphen - Van Asseldonk; 11.00 uur: Adrianus Rovers; Bert van Erp namens de NCB

Maandag 24 januari: 19.00 uur: Johannes Kuijpers, echtgenoot van Maria Kuijpers

Dinsdag 25 januari: 19.00 uur: jaargetijde Piet Hommeles

Woensdag 26 januari: 19.00 uur: Johan van Nunen namens de familie Verheijden

Donderdag 27 januari: 19.00 uur: jaargetijde Jan van Asseldonk

Vrijdag 28 januari: 19.00 uur: maandelijkse gedachtenis Johan Schoenmakers; Martinus Pennings

Zaterdag 29 januari: 19.00 uur: maandelijkse gedachtenis Rob van de Ven, bijzondere intentie

Misdienaars: Joan van de Wetering en Hans van Lankvelt

Overleden 16 januari: Antoon Munsters, echtgenoot van Johanna de Visser, 80 jaar
Brabants Dagblad, 22 januari 1983   Jubilea bij Veghelse bijenbond

Vier jubilarissen van de Veghelse bijenhoudersbond van de NCB zijn gehuldigd. Zij zijn 50 jaar lid van de bond. Harry Biemans uit Eerde, Jan Rooyakkers uit Sint-Oedenrode, Frans Swinkels uit Vegel en Gerard van Eerd uit Zijtaart kregen van algemeen voorzitter C. Roelen uit Prinsenbeek tijdens de jaarvergadering de gouden NCB-speld uitgereikt.

Uit de jaarvergadering viel te beluisteren dat 1982 voor menige imker een goed jaar was en kon met name de heideperiode een topper genoemd worden. Ondanks deze positieve geluiden waarschuwde voorzitter de heer Mobers voorzichtig te zijn met het organiseren van bijenmarkten. Het risico van de gevreesde bijenziekte is met name het grootst. Zijn advies luidde daarom met braderieen te werken.
 
Veghelse Courant, 26 januari 1983   Solisten van St.-Cecilia succesvol op concours

Aan het concours van de KNF te Bladel werd door twaalf solisten van fanfare St. Cecilia deelgenomen en zij boeten daar mooie successen. Vijfmaal werd een eerste prijs gehaald, waarvan een zelfs met lof van de jury. De overige tweede en derde prijzen zijn ook erg goed te noemen, omdat zij behaald werden door spelers die voor het eerst deelnamen. De uitslag luidde:

Hans van de Ven, 54 punten, 1e prijs met lof
Erik Nikkelen, 49 punten, 1e prijs
Walter Berkmortel, 49 1/2 punten, 1e prijd
Joan van de Wetering, 48 punten, 1e prijs
Rita Raaymakers, 46 1/2 punten, 2e prijs
Peter Jonkers, 44 1/2 punten, 2e prijs
Mariska van Helvoirt, 39 1/2 punten 3e prijs
Marieke van Zutphen, 38 punten, 3e prijs
Arjan van de Tillart, 36 1/2 punten, 3e prijs
Mario van Zutphen, 35 punten, 3e prijs

Het eerste solistenconcours was een groot succes, mede dankzij de inzet van dirigent Jos Banens en de leraren van de muzieksschool.

Het fanfarekorps neemt defintief deel aan het concours te Boxtel op 20 november. Het korps speelt in de superieure afdeling en zal als verplicht werk uitvoeren het werk der Damon van Paul Huber, en als keuzewerk heeft men besloten uit te voeren Suite in B flat van Gordon Jacob. Het repetitiebezoek is redelijk te noemen, maar de inzet zal erg groot moeten zijn. De normen zijn de laatste jaren drastisch verhoogd en alleen met een uiterste krachtinspanning zal een goed resultaat bereikt kunnen worden.

Zeer succesvol was het uitwisselingsconcert met fanfare Pro Honore et Virtute uit Son en Breugel. Voor een bomvolle zaal werd erg goed muziek gemaakt door de gasten uit Son en Breugel.
 
Veghelse Courant, 26 januari 1983   Maandag 31 januari: informatie-avond over "Organisatie en Bankzaken in het algemeen" voor de leden van de KVO en de NCB in zaal Versantvoort, aanvang 20.00 uur

Maandag 31 januari: EHBO curus bij Ton de Rooy voor alle leden, betreft jaarvergadering, aanvang 20.00 uur

Dinsdag 1 februari: Zijtaartse filmavond in zaal Versantvoort, aanvang 20.00 uur

Dinsdag 1 februari: VNKV trimmen voor heren van 20.30 - 21.30 uur in de gymzaal

Dinsdag 1 februari: selektietraining om 19.45 uur onder leiding van Antoon van de Akker

Woensdag 2 februari: VNKV gymles voor dames 8.00 - 9.00 uur in de gymzaal

Woensdag 2 februari: KVO "Beter Bewegen" van 21.00 - 22.15 uur in de gymzaal

Donderdag 3 februari: selekie B training van 18.30 - 19.30 onder leiding van Wim van de Pas
 
Brabants Dagblad, eind januari 1983   Van Nunen ver voor in Gemert

Vier weken voor het Nederlands kampioenschap cross in Bergen-op-Zoom eind februari schuwen de topcrossers het zware werk. In de 22ste uitgave van de Commanderije Cross in de Handelse Bergen ontbraken ze gisteren in ieder geval. De NK-favoriet Tonnie Dirks, die de wedstrijd langs de kant volgde, meldde dat een degelijke zware opgave niet in zijn voorbereiding past.
Vanaf de start nam de 26-jarioge timmerman Bert van Nunen (De Keien - Uden) de leiding. Hij zou die niet meer afstaan. Van Schayk en Verbruggen (HAC) volgden op korte afstand. Van Nunen vergrootte echter steeds meer zijn voorsprong en uiteindelijk won hij onbedreigd. "Het ging me vandaag erg goed af op dit zware parcours. Daarbij had ik natuurlijk geluk dat er geen echte toppers bij waren."
 
Veghelse Courant, 2 februari 1983   Accomodatie Jeugd Zijtaart

Op maandag 31 januari is er een start gemaakt met de uitbreiding van de sporthal in Zijtaart. De bouw is uitbesteed aan een Zijtaartse bouwonderneming. In overleg met de gemeente Veghel en de Stichting Jeugdcentrum zullen er 4 mensen in dienst genomen worden die al een jaar of langer in de w.w. zijn en nu overgaan in de Werkgelegenheids Verruimende Maatregel (W.V.M). Deze is op 15 juni 1982 in werking gegaan. Men hoopt het geheel te kunnen afronden voor de bouwvakantie.
 
Brief aan Martien van Asseldonk in Nairobi op 6 maart 1983   De Z.B.O.(Zijtaartse Bouw Onderneming), Wim Burgt, is begonnen met de aanbouw van de gymzaal. Het werk wordt uitgevoerd door enige in principe werkloze Zijtaartse Bouwvakkers, die via een aparte regeling, die men met de sociale dienst en Wim van de Burgt heeft kunnen treffen, voor een bepaalde periode aan een baan zijn geholpen. Een goeie regeling, denk ik. Aan het einde van de zomer zal naar verwachting de bouw zijn voltooid.
 
Veghelse Courant, 26 januari 1983   Maandag 7 februari: EHBO cursus bij Ton de Rooy voor alle leden, aanvang 20.00 uur

Dinsdag 8 februari: selektietraining om 19.45 uur onder leiding van Antoon van de Akker

Dinsdag 18 ebruari: VNKV trimmen voor heren van 20.30 - 21.30 uur in de gymzaal

Woensdag 9 februari: KVO "Beter Bewegen" van 21.00 - 22.15 uur in de gymzaal

Woensdag 9 februari: VNKV gymles voor dames 8.00 - 9.00 uur in de gymzaal

Donderdag 10 februari: selekie B training van 18.30 - 19.30 onder leiding van Wim van de Pas

Donderdag 10 februari: M.C. de Joagers, jaarvergadering bij Ton de Rooy, aanvang 20.00uur
 
Veghelse Courant, 9 februari 1983   Prins Groard leidt Zijtaart door carnavaleske dagen

Het begin wordt gemaakt al op vrijdagmiddag 11 februari waar de carnavalsvereniging de nieuwe jeugdprins William Vogels, de jeugdmiss Ingrid Henst, en de nieuwe jeugdraad van elf zal installeren.

's Avonds om 8 uur volgt dan de gezellige bejaardenavond. Deze avond is voor alle inwoners van Zijtaart die 60 jaar of ouder zijn gratis toegankelijk. Zij krijgen een programma gepresenteerd dat bestaat uit muziek, dans en buut. ook de ouderen zelf zullen op deze avond op het podium verschijnen.
Zaterdag 12 februari: Om ongeveer elf uur zal prins Groard in de Blauwe Kei aanwezig zijn bij de sleuteloverdracht door de Veghelse butende burgervader.

Om 2 uur begint de traditionele carnavalsoptocht. De start is weer op Soffelt. Er zal goed gebouwd moeten worden om de winnaars van de laatste twee jaar, de Loatkommers, te kunnen verslaan. Maar de Tepelhouders waren ook niet uit te vlakken. De Loatkommers doen overigens voor de tiende maal mee, wat best eens vemeld mag worden. Verder zal er dit jaar voor het eerst een jeugdprinsewagen meerijden, met naast de jeugdprins, de jeugdmis en de jeugdraad van elf. Ongeveer een uur na afloop van de optocht is de prijsuitreiking in cafe de Rooy.

Zaterdagvond is er om 20.00 uur een disco-aond voor de jeugd vanaf 12 jaar in de gymzaal De Molensteen.

Zondag 13 februari wordt begonnen met een eucharistieviering om 9.45 uur met medewerking van de carnavalsvereniging, dansmariekes en blaaskapel.

Zondagmiddag wordt aan de optocht in Veghel deelgenomen door de Zijtaartse prinsewagen en enkele andere Zijtaartse wagens, groepen en individuelen. Zij zullen proberen ook daar een graantje mee te pikken uit de prijzenruif.

Maandag 14 februari wordt begonnen met het ziekenbezoek om ongeveer 10 uur. Maandagmiddag om 2 uur begint de jeugdmiddag voor de kinderen tot 12 jaar, ook weer in De Molensteen. Dat dit altijd een gezellig onderonsje is, weten de ouders die al eens eerder als begeleiding zijn meegegaan.

Daarna, het is dan ongeveer 5 uur, gaat men wat carnavalsplezier brengen in het klooster, wat ek jaar weer een plezierige bezigheid is. 'sAvonds gaat men, evenals zondagavond, carnavallen in het eigen reigesnest bij Ton de Rooy.

Dinsdag 15 februari wordt er eerst door de prins en zijn raad goed uitgeslapen waarna ze De Molensteen gaan uitmesten. 's Avonds gaan we proberen carnaval 1983 waardig uit te luiden.
 
Brabants Dagblad, 14 februari 1983; Veghelse Courant, 16 februari 1983; foto's: collectie carnavalsvereniging   Gevarieerde optocht Zijtaartse Reigers
Tegenvallende belangstelling

"'n Verrek klein bietje" van de jeugdige Mark Kremers vormde de opening van de stoet. Hij had het mis, want de Reigers van Zijtaart kregen veel moois voorgeschoteld. Boer Harms, Andre van Duin, maar ook de WW en Bijstand kwamen aan bod. Vooral het bomenplan en de daarmee gepaard gaande parkeerproblemen werden aardig uitgebeeld. De plaatsing van een dorpspomp was er zelfs door in het gedrang gekomen. "De Bilt zwaait wel met zijn portemonnee, maar daar koopt hij Zijtaart niet mee", aldus een van de niet mis te verstane teksten.

Ook het feit dat de fanfare niet op was komen dagen bij de 25.000ste inwoner van Veghel in Zijtaart werd gememoreerd. Mien van der Heijden en Ardi Kremers haalden d'r uit wat er in zat en daarmee behaalden ze wederom een eerste prijs. Dat was voor de derde keer. Eenzelfde prestatie leverden De Loatkommers met Smurfenland. De optocht was vooral wat de wagens betreft bijzonder moeilijk te jureren, daar bijna alle wagens van dezelfde goede kwaliteit waren.


De uitslagen:

De prijzen die door jeugdprins William en zijn miss Ingrid bij de jeugd werden uitgereikt vielen als volgt:

Kinderen individueel:
1. 'n Verrekt klein Bietje, Mark Kremers, 115 pt
2. Ik loop in de WW, Wilco Brugmans, 113 pt
3. Zandzakken voor de deur, 109 pt

Kinderen wagens:
1. De Jeugdprinsewagen, 115 pt
2. Als hier geen werk is, John van de Zanden, 121 pt
3. Waar moet ik parkeren, Carlo van Kessel, 114 pt

Jeugd wagens:
1. Ik en m'n carnavalskater, Riet Raaymakers, 130 pt
2. 't is vastenavond, 124 pt
3. Kernwapens, 120 pt

Loopgroepen jeugd:
1. Boer Harms, kinderen Van Nunen, 114 pt
2. Stapje Terug, Ton van de Hurk c.s., 103 pt
3. Jam Jam, 93 pt

Jeugd individueel:
1. Zandzakken, Eric Barten, 118 pt
2. Ik parkeer, u ook, John van Zutphen, 117 pt
3. Zak patat, Rudi Maassen, 98 pt

Bij de volwassenen werden de prijzen door prins Groard als volgt uitgereikt:

1. D'r uit halen wat d'r in zit, 124 pt
2. De Vier geslachten (Schepens/Van Zutven), 122 pt
3. De 25.000ste, J. Bosch, 122 pt

Loopgroepen:
1. Meziekske van Krijtenburg, 126 pt
2. De Beroepen, familie Timmers, 125 pt
3. Alternatieve Prins, Lochten Timmer, 106 pt

Grote wagens:
1. Smurfenland, De Loatkommers, 133 pt
2. Drie dagen pret, De Durdouwers, 131 pt
3. Nie janke- pap zat, De Plekkers, 129 pt
4. Eigen huis opeten, De Tepelhouders, 127 pt
5. De Heksen, De Umpkiepers, 122 pt

De wisselbekers bij de individuelen en bij de grote wagens zijn voor de derde keer gewonnen en mogen dus gehouden worden.
 
Brief van Mari van Asseldonk aan zijn broer Martien van 14 maart 1983   Lochten Timmer heeft ook weer aan de optocht deelgenomen. Pietje (van de Tillaart), onze Willem (van Asseldonk) en ik hebben met drieŽn de zaak staande gehouden met een wagen van 1 week. We hadden de prins en de adjudant uitgebeeld (Graard en Bert). Deze zijn namelijk allebei afkomstig van Lochten Timmer. Pietje als prins en ik als adjudant op de kruiwagen en onze Willen als “driver”. Als loopgroep stonden we als derde geklasseerd (wat ons meeviel).

De onderscheiding van jouw van prins Carnaval heb ik niet op kunnen halen. Deze eer had onze pap op zich genomen. Dit omdat hij jouw gemaakt heeft. Hij heeft er vier dagen lang met carnaval mee rondgelopen.
 
Brabants Dagblad, ongeveer 14 februari 1983  

 

 

 

Bomen vernield in Zijtaart

In november vorig jaar werd door de schooljeugd van Zijtaart langs de Pastoor Clercxstraat een vijftigtal bomen geplant ter verfraaiing van het dorp. Een triest gebeuren was het na de karnavalsdagen. Verschillende bomen moesten het ontgelden. Vijf lei-linden en twee gewone linden waren finaal door midden gebroken. Takken waren afgebroken en van verschillende bomen was het latwerk, waarlangs de takken moeten groeien, kapot gemaakt.

Deze vernielingen gaan weer een aardige cent kosten en dan te bedenken dat deze bomen voor een groot deel geschonken zijn uit de Zijtaartse gemeenschap zelf. Naar de reden van een dergelijke vernieling kan men alleen mar gissen, maar het is wel een trieste zaak.
 
Medeldeling  in een brief aan martien van Asseldonk in Nairobi   De bomen "van de Bilt" zullen jullie inmiddels ook wel bekend zijn. Onder het nodige protest en Zijtaartse praat zijn deze bomen in november jongstleden geplant. Tijdens de carnaval zijn er een stuk of zes van deze boompjes van 175,-- - overigens naar mijn mening best een verfraaiing van de dorpskern - door enkele vandalisten middendoor gebroken.

Toen Toon Klaassen zag dat enkele boompjes waren afgebroken, zei hij - tijdens het 's avonds naar huis lopen na afloop van het carnavalvieren - dat hij dat ook wel durfde. En... daar hing Toon plotseling over een linde-boompje om er vervolgens onder het nauwkeurig toeziend oog van Bertha Nieuwkamp mee naar het huis van de Bilt te lopen. Enfin, hij schijnt de politie al op zijn dak te hebben gehad en bij binnenkomst bij Ton de Rooy wordt hij voortaan bij zijn nieuwe naam genoemd: Toon van de Linde ...

Van de Bilt heeft irritatie opgewekt in Zijtaart vanwege het promoten van zijn eigenbelang, volgens velen zo nu en dan ten koste van het belang van anderen. Enkele voorstellen van hem:

- afsluiten Pastoor Clercxstraat vanaf Harrie de Hengstenboer tot Ton de Rooy voor met name vrachtwagens en tractoren. Dus dan kan Piet van Heeswijk voortaan door de Keslaerstraat met z'n vele spelende kinderen.
- de kerkklok 's zondags voor de half 9 mis niet meer luiden
- geen vrachtwagens parkeren voor de school
- KPJ met handballen en sportdagen niet meer vertrekken vanaf de kerk en zeker niet claxoneren, hetgeen dus knalhard wel gebeurt, zeker 's morgens vroeg
- boompjes en mooie straatsteentjes op het plein en indien mogelijk ook de verharde weg

Van de Bilt is trouwens in de carnavalsoptocht flink aangepakt. Zijn optreden in Zijtaart heeft - behalve bij de geachte fanfare - zo links en rechts nogal kwaad bloed gezet en tijdens de optocht heeft hij het nogal moeten verduren. Jammer genoeg zat De Bilt zelf met carnaval in een schitterend ski-oord in de Alpen.
Het fijne van deze nieuwe dorpsvriend en sponsor van de harmonie weet ik niet. Wellicht mag je nog eens het genoegen proeven om met deze pseudo-notabele kennis te maken.
 
Brabants Dagblad, 22 februari 1983   Cent gaat op 1 maart uit omloop

De bezitters van de 1,7 miljard centen die nog in ons land circuleren, hebben nog tot 1 maart volgend jaar de tijd om hun muntjes bij de pastkantoren om te wisselen. Het is namelijk vanaf 1 maart aanstaande definitief geen wettig betaalmiddel meer. De prijzen van artikelen moeten nog wel in centen worden gegeven en het bedrag wordt dan aan de kassa afgerond.
 
Brabants Dagblad, 24 februari 1983   Op 20 februari overleed Antoon van de Ven in het Groot Ziekengasthuis in Den Bosch op 61-jarige leeftijd. De heer van de Ven was vanaf 1979 raadslid in de Veghelse gemeenteraad. Aanvankeljk behoorde Antoon van de Ven tot de Eenheidspartij van Piet Dobbelsteen. Later werd dat C.D.S. en nog weer later CDA.


Als CDA-raadslid maakte de heer Van de Ven deel uit van de commissie eigendommen en openbare werken en straatnamen. Jarenlang maakte hij deel uit van het college voor de verlening van bijstand. In zijn eigen dorpsgemeenschap was Antoon van de Ven een gewaardeerd lid van fanfare Sint-Cecilia. Tot aan zijn ziekte blies hij als bassist nog aktief mee in het korps. Ook was hij bestuurslid van de Stichting Zijtaarts Belang.

In het kerkdorp Zijtaart stond landbouwer Antoon van de Ven bekend als een vriendelijke en rustige man die voor iedereen tijd en moeite nam. Na een ziekbed van enkele maanden overleed hij zondagochtend. Vandaag wordt hij met muzikale eer begraven.
 
Brief aan Martien van Asseldonk in Nairobi op 6 maart 1983   Na het overlijden van Antoon van de Ven is Zijtaart miet meer vertegenwoordigd in de Veghelse gemeenteraad. Dat is zeker geen goede zaak, al dien je er als gemeenteraadslid naar mijn mening in de eerste plaats voor het algemeen belang te zijn. Het CDA zal trachten bij de volgende verkiezingen (pas over 3 1/2 jaar) een nieuwe Zijtaartse kandidaat te rekruteren. Wellicht iets voor jouw, Tinus?
 
Veghelse Courant, 23 februari 1983   Carnavalsvereniging de Reigers uit Zijtaart gaat zich voorbereiden op het 22-jarig bestaan in 1984. We willen zoveel mogelijk Zijtaarts talent laten optreden tijdens de pronkzitting in 1984. Om de pot weer te vullen zal men op 26 februari weer van start gaan met het ophalen van oud papier.
 
Brabants Dagblad, eind februari 1983   Door atletiekvereniging Oss '78 was gisteren in de omgeving van Oss een crossparcours voor lange-afstand renners uitgezet zonder krachtvergende obstakels, lekker beschut en nu en dan licht golvend.

Tonnie Dirks uit Zeeland nam de leiding. Als enige van de 65 lopers slaagde clugenoot Bert van Nunen erin om aan te sluiten. Voor de rest lag het tempo te hoog. Vier ronden lang hield men elkaar gezelschap. Ten ging Tonnie Dirks over op een hoger tempo en behaalde de verwachte overwinning. Van Nunen raakte uiteindelijk 36 seconden achter.
 
Brabants Dagblad, 1 maart 1983   Voorzitter Stichting Zijtaarts Belang: "Hier moeten we toch alles zelf doen"

De Stichting Zijtaarts Belang reageerde mild op de ontstane situatie in de gemeenteraad van de gemeente Veghel, waarin na het overlijden van het raadslid Antoon van de Ven geen vertegenwoordiger van Zijgtaart meer zitting heeft. Het bestuur van het CDA in Veghel schoof zaterdag de heer J. de Ruyter, die als tiende op de kieslijst stond, naar voren als opvolger van Van de Ven.

Volgens de voorzitter van de Sichting Zijtaarts Belang, de heer Evert Bosch. ligt de fout in de eerste plaats bij de CDA-ers in Zijtaart zelf. Men had zich beter moeten indekken op de kandidatenlijst van het CDA door een achterban te vormen, aldus Bosch. Het feit dat Zijtaart nu geen rechtstreekse vertegenwoordiger in de Veghelse raad meer heeft, noemt Bossch een slechte zaak. Hij zegt: "Ik ben bang dat er niets meer aan te doen is. Maar ja, hier in Zijtaart moeten we in principe toch alles zelf doen. Neem de uitbreiding van sporthal De Molensteen. Raadsleden zeiden: "Je hebt geen schijn van kans." We hebben het dus maar zelf ter hand genomen." De voorzitter van de stiching ziet de toekomst voor Zijtaart niet al te somber in. "De consequenties zullen wel meevallen."
 
Rouwkaart    Op 6 maart 1983 overleed op 40-jarige leeftijd Theo van den Broek, echtgenoot van Marietje van Zutphen.
 
Brief van Jan van den Oever aan Martien van Asseldonk in Nairobi op 6 maart 1983   Met de KPJ gaat het tegenwoordig redelijk goed. We zitten aan een hoog ledenaantal (120 of zoiets, hoger dan ooit tevoren) en ook de aktiviteiten verlopen heel aardig. Wat de leiding betreft functioneren we nu al enige jaren met dezelfde grote groep. Dat gaat goed, maar we moeten wel zorgen dat er ruimte blijft voor toevoer van onderuit. Na ruim 4 jaren ben ik gestopt als kringvoorzitter, hetgeen een aanmerkelijke lastenvermindering betekent.
 
Brief van Jan van den Oever aan Martien van Asseldonk in Nairobi op 6 maart 1983   Kerk-zijn in Zijtaart valt niet mee. Afgelopen week was de laatste van een serie gespreksavonden die best goed verlopen zijn. Tijdens deze bijeenkomsten zou onder andere bekeken worden wat we het volgens jaar kunnen gaan doen. Helaas kwam de pastoor niet opdagen.

Er is nu een nieuw werkgroepje samengesteld dat volgend jaar nieuwe aktiviteiten in parochieel verband gaat koordineren. In deze groep zitten onder andere Aard van Hoof, Henry van Boxmeer, Nel van de Ven, Johan van Sleuwen en waarschijnlijk de overste van het klooster. Aktiviteiten zullen onder meer zijn: een nieuwe serie gespreksavonden met allerlei thema's over geloven, kerk zijn en dergelijke. Daarnaast wellicht ook mede invulling geven aan de missen, maar daarvan verwacht ik eerlijk gezegd niet veel, gezien de negatieve houding van de pastoor.
 
Veghelse Courant, 2 maart 1983   Maandag 7 maart: EHBO cursus bij Ton de Rooy voor alle leden, aanvang 20.00 uur

Dinsdag 8 maart: VNKV trimmen voor heren van 20.30 - 21.30 uur in de gymzaal

Woensdag 9 februari: KVO "Beter Bewegen" van 21.00 - 22.15 uur in de gymzaal
 
Brief van Aard van Hoof aan Martien van Asseldonk in Nairobi in maart 1983   Bij Jong Nederland draait alles prima. De groepen zijn wel klein en het totale ledenaantal is teruggelopen tot rond de 100. Dit komt de sfeer binnen de groepen flink ten goede. De groep (junioren B) van Noud en mij draait momenteel uitstekend. (Die hoop'"kwajongens" die jij ons had afgeleverd.) en hoogstwaarschijnlijk starten we met een hele leuke seniorengroep volgend jaar. Deze groep klikt namelijk heel aardig met de meisjesgroep van dezelfde leeftijd. Ze zijn graag bij elkaar en trekken nu al veel met elkaar op. Ze zijn samen op primitieve voettocht geweest rond de jaarwisseling. Dat was schitterend en oergezellog.

Het idee om met deze groepen samen op kamp te gaan is afgeketst, omdat de junioren A, die net wat jonger zijn, dan moeilijk komen te zitten. Maar volgend jaar zal het zeker doorgaan. Na de gezamenlijke voettocht wordt er elke vrijdag na de klup nog een uurtje nagebuurt door deze juniorengroepen en af en toe wordt er gezamenlijk klup gedraaid. Zo hebben we vorige week samen een ovond in de gymzaal doorgebracht.

Vooral het spel "Hollandse leeuw" was een groot succes. Dit is een spel wat veel lijkt op "seuren". Alleen met dit verschil dat iemand pas bij is als hij of zij helemaal van de grond getild is. Als eerste vanger hadden we Geertje van Asseldonk gekozen (nogal klein van stuk). Geertje begon heel voorzichtig te vragen of een van de jongens zich vrijwillig over wilde geven om hem te helpen. Helaas voor Geert trapte niemand daar in. Dan maar achter de lichtste meiden aan. En jawel hoor, langzaam maar zeker dunde de groep die nog over moest lopen uit. Het meest effectief ging Christien Ketelaars te werk. Zij liet de mensen tegen haar logge lijf botsen. De slachtoffers moeten het ervaren hebben als het lopen tegen een blok beton en waren daarna vrij tam. Al met al biedt deze groep goede perspectieven om volgend jaar als seniorengroep te fungeren.
 
Brief van Aard van Hoof aan Martien van Asseldonk in Nairobi in maart 1983   Ik geef nu als invalkracht biologieles les aan het Franciscucollege in Veghel. Toen ik de leerlingen vroeg: "Waarom zit er vet in de melk?" Was het antwoord van een van de vluggere: "Anders piept het zo bij het melken!"

 
Veghelse Courant, 9 maart 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zondag 13 maart: Wielertoerclub Zijtaart, openingsrit, starttijd 10.00 uur, plm. 30 km

Maandag 14 maart: EHBO cursus bij Ton de Rooy voor de leerlingen, aanvang 20.00 uur

Dinsdag 15 maart: VNKV trimmen voor heren van 20.30 - 21.30 uur in de gymzaal

Woensdag 16 maart: KVO culturele dag in d Blauwe Kei te Veghel, nademiddag tentoonstelling, 's avonds is het theateravond, aanvang 19.30 uur

Woensdag 16 maart: VNKV gymles voor de dames van 20.00 - 21.00 uur in de gymzaal.

Donderdag 17 maart: Evenementengroep en de deelnemende verenigingen vergaderen bij Ton de Rooy betreffende Koninginnendag, aanvang 20.30 uur.

Schriftelijke en mondelinge opgave bij Gerard en Agnes Hoverns, Keslaerstraat 50, 5465RP Zijtaart
 
Brabants Dagblad, 13 maart 1983   Voorzitster Bond van Ouderen afgetreden

Mevouw Christina (Trien) van Boxmeer - Van de Ven is afgetreden als voorzitster van de Bond van Ouderen in Zijtaart. Mevrouw Van Boxmeer was niet herkiesbaar in het bestuur. Op de jaarvergadering van de Bond van Ouderen is in zaal Versantvoort mevrouw M. Rooyakkers - Van Lankvelt herkozen in het bestuur. De twee nieuwe bestuurskandidaten waren de dames H. van Berkel - Van de Steen en M. (Mientje) van de Tillaart - Van de Ven.
 
Veghelse Courant, 16 maart 1983   Rijvereniging St. Gregorius Zijtaart

De Zijtaartse rijvereniging heeft het seizoen weer geopend met haar jaarlijkse dagtocht. Deze tocht voerde het gezelschap door de Vressele bossen naar Son.

De eerstvolgende wedstrijd is aanstaande zondag te Niselrode, waar een dressuurwedstrijd voor kring Uden wordt gehouden. De volgende wedstrijd is op zondag 27 maart als er in Eerde gestreden wordt om de Rabo-bokaal.

De voorbereidingen voor het concours op zondag 23 mei verlopen naar wens, mede door het feit dat er naast de tuigpaardenshow ook koudbloeds, ofwel "Belzen" zullen opdraven. Voor het publiek een prachtig schouwspel.
 
Veghelse Courant, 16 maart 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zondag 20 maart: Wielertoerclub Zijtaart, Vresseltocht, starttijd 10.00 uur, 30 km

Maandag 21 maart: EHBO cursus bij Ton de Rooy voor alle leden, aanvang 20.00 uur

Dinsdag 22 en 29 maart: VNKV trimmen voor heren van 20.30 - 21.30 uur in de gymzaal

Woensdag 23 en 30 maart: VNKV gymles voor de dames van 20.00 - 21.00 uur in de gymzaal

Zaterdag 26 maart: oud papier ophalen door de Carnavalsvereniging De Reigers

Zondag 27 maart: Wielertoerclub Zijtaart, Zuid-Willemsvaart tocht, starttijd 10.00 uur, 35 km

Maandag 28 maart: EHBO cursus bij Ton de Rooy examenavond, aanvang 20.00 uur

Maandag 4 april 2e Paasdag: Wielertoerclub Zijtaart, Boekeltocht, starttijd 10.00 uur, 40 km
 
Brabants Dagblad, 30 maart 1983; Veghelse Courant, 30 maart 1983   Vacature bij Zijtaarts Belang

De Stichting Zijtaarts Belang is op zoek naar een nieuw bestuurslid. Door het overlijden van Antoon van de Ven is in het bestuur een vacature ontstaan. Het bestuur bestaat op dit moment uit Evert Bosch (voorzitter), Jan van de Ven (secretaris), Cor Mollen en Ton Rietbergen.

De Stichting Zijtaarts Belang werd in 1959 opgericht op initiatief van zuster Adeleida. Hoofddoel was in die eerste jaren de bouw van een noodlokaal voor de kleuterschool. Later werd de accomodatie van de kleuterschool uitgebreid met een speelplaats, een spreekkamer en een leermiddelenberging. Toen er voor het onderwijs een permanente behuizing kwam, deden de noodlokalen nog dienst als jeugdhuis voor Jong Nederland, de K.P.J,. en de tafeltennisvereniging. De exploitatie is in handen van de Stichting Zijtaarts Belang.

De Stichting bewerkstelligde voorts de bouw van een trap aan de brug over de Zuid-Willemsvaart in Veghel en de realisering van een buurtbusproject. Ook maakte de stichting zich sterk op het gebied van sociale woningbouw. Op dit momnt houdt de stichting het oog op de toestand van wegen en rijwielpaden en is in de kontakten met de gemeente de Zijtaartse visie over het tot stand komen van het dorpenplan belangrijk onderwerp van gesprek.
 
Veghelse Courant, 30 maart 1983   Rijvereniging St. Gregorius Zijtaart

Enkele leden van de rijvereniging hebben deelgenomen aan dressuurwedstrijden te Nistelrode. De uitslagen voor Zijtaartse ruiters waren als volgt:

Klasse B2: H. van de Tillaart met Sinette, 108 pt
Klasse L1: Peter van Asseldonk met Thomas, 125 pt, 3e prijs; Harrie van Berkel met Urzus 122 pt, 1e prijs
Door deze resultaten promoveren de laatste twee combinaties naar de klasse L2.

Tweede Paasdag is er een dressuurwedstrijd in Eerde om het kampioenschap van de gemeengte Veghel. De voorlopige concoursagenda is als volgt:

17 april: Mariaheide
24 april: Zeeland
1 mei: Beek en Donk
15 mei: Mariahout
23 mei: Zijtaart
29 mei: Herpen
12 juni: Mill
19 juni: Nuenen
3 juli:St. Michielsgestel
31 juli: Vinkel
7 augustus: Boekel
14 augustus: Rijkevoort
 
Veghelse Courant 6 april 1983   Jaarvergadering St. Cecilia

De jaarvergadering van Sint Cecilia zit er op. Het besuur is uitgebreid met Hans Habraken en Albert van Zutphen werd herkozen als voorzitter. Vaste agendapunten zoals jaarverslag en kasverslag leverden geen problemen op.

Na afwerking van de agenda werd er een film gedraaid waarin werd teruggekeken op een kleine tien jaar fanfare. Met beelden van deelname aan de karnavalsoptocht in Goch alweer acht jaar geleden erop. Concerten staan er te wachten op 22 april in Ammerzoden en op 8 mei in Heeswijk.
 
Circulaire, begin april 1983   Vrouwenbeweing van het N.K.V.

Beste leden,

Zoals u reeds in de dagbladen hebt kunnen lezen, rommelt het binnen het landelijke V.N.K.V.. Het gehele provinciale bestuur van Brabant heeft gebroken met het V.N.K.V. en heeft inmiddels een nieuwe katholieke Vrouwenorganisatie (K.V.B.) opgericht.

Wij als bestuur willen U allen uitnodigen om op maandag 11 april om 8 uur in zaal Versantvoort samen over deze problemen van gedachten te wisselen en te vernemen wat deze besluiten van het provinciaal bestuur voor gevolgen hebben voor onze afdeling. Op deze avond zullen we proberen er achter te komen wat de leden willen, namelijk aangesloten blijven bij het landelijke VNKV en daarmee, gezien de voorgenomen fusie van de VNKV met de FNV vrouwenbond, lid worden van een vrouwenvakbond, of uitterden uit het VNKV en op de huidige voet verder gaan als gezelligheids-vereniging met onspanning et cetera.

De tweede vraag is of we ons, indien we besluiten uit het VNKV te treden, aan moeten sluiten bij de nieuwe KVB en zo ja, wanneer. De meeste afdelingen van de kring Veghel hebben inmiddels afgehaakt van het VNKV en zich aangesloten bij de nieuwe KVB.

Het is van het grootste belang dat alle leden op deze avond aanwezig zullen zijn. U krijgt bij de ingang van de zaal een gratis lot aangeboden, waarmee u kans heeft op enige leuke prijzen. We hopen u allen te zien op 11 april.

Het bestuur
 
Veghelse Courant 6 april 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zondag 10 april : Wielertoerclub Zijtaart, Bavariatocht, starttijd 10.00 uur, 45 km

Donderdag 14 april: Vergadering Evementengroep met alle andere verenigingen van Zijtaart betreffende Koninginne spelen, aanvang 20.00 uur bij Ton de Rooy

Vrijdag 15 april: fanfare St. Cecilia serenade brengen voor familie Raaymakers bij Ton de Rooy, aanvang 20.00 uur

Zaterdag 16 april: V.O.W. veteranen- Mariahout

Zondag 17 april: Wielertourclub Zijtaart, Hoogheitocht Berlicum met pauze, starttijd 9.00 uur, 55 km

Zondag 17 april: Rijvereniging St. Gregorius concours te Mariaheide
 
Veghelse Courant 13 april 1983   Zijtaartse ruiters

Tijdens de kampioensschappen om de Rabo-bokaal te Eerde werden uitstekende prestaties geleverd door enkele Zijtaartse ruiter. Bij de dressuur klasse B-2 en klasse L-1 in ring 2 behaalde Harrie van Berkel met Ursus de 1e prijs met 135 pt, gevolgd door A. Coppens met Jerona.

Harrie van Berkel en A. Coppens hadden recht op deelname bij het overkampen om het algehele kampioenschap. Zij moesten met een 7e en 8ste prijs genoegen nemen. De andere deelnemende Zijtaartse ruiters kwamen allen in de middenmoot terecht. Aanstaande zondag nemen de Zijtaartse ruiters deel aan wedstrijden in Mariaheide.
 
Brief van Noud van Asseldonk aan Martien van Asseldonk in Nairobi, begin mei 1983   Een paar weken geleden hebben we met de senioren dropping gehad. Hiervoor hebben we ’n nieuwe stunt bedacht. De dropping was zonder introducees. Iedereen werd met auto’s naar de Slabroekse bossen gebracht. Het enige wat ze meekregen was ’n blanco vel papier en ’n cassettebandje. Hierop stonden de opdrachten.

Nadat we iedereen afgezet hadden, reden Aard en ik terug naar Zijtaart en haalden bij de van te voren ingelichte ouders de slaapzakken, luchtbedden et cetera op. Met dit alles gingen we naar de blokhut van Jong Nederland Reek en wachtten af tot de komst van de senioren. Nou je had de gezichten eens moeten zien toen bleek dat we die nacht in de Reek zouden blijven. Het werd dus ’n bijzonder geslaagd weekeind.
 
Brabants Dagblad, 14 april 1983   Minder agrarische bedrijven

Ondanks de bescherming van het agrarische buitengebied in de gemeente Veghel, zal het aantal agrarische bedrijven in de toekomst afnemen. Volgens de verwachting zal ook het aantal arbeidskrachten in de agrarische sektor afnemen, tewijl echter de gemiddelde produktie-omvang van de bedrijven zal toenemen. Deze gegevens vormen een onderdeel van het ontwerp-bestemmingsplan van de gemeente Veghel, dat vanaf maandag ter inzage ligt in het gemeentehuis, de openbare bibliotheek en de Rabo-banken in Veghel, Mariaheide, Eerde en Zijtaart. Reakties op het plan kunnen tot 1 juli schriftelijk bij het gemeentebestuur worden ingediend.

De gemeente gaat ervan uit dat bestaande agrarische bedrijven hun productie op moeten kunnen voeren. Niet-agrarisch gebruik van gronden moet worden voorkomen. De bouw van burgerwoningen in het huitengebied moet worden geweerd. De 'open' gebieden zijn voor met name de rundveehouderij en de tuinbouw zeer belangrijk voor eem moderne bedrijfsvoering. Het gaat met name om de gebieden ten zuiden van Zijtaart, de Veghelse Hoek en in en om het waterwingebied.

De landschappelijke waarden op en nabij de stuifzandrug bij Eerde en in het Aa-dal bij Veghel moeten behouden blijven en waar mogelijk versterkt worden. Het 'landschappelijk schoon' trekt natuurlijk recreanten, waarvoor fietspaden aangelegd zullen moeten worden, met daarlangs kleine speelweitjes, picknickplaatsen en dergelijke.

In het buitengebied van de gemeente Veghel hebben de samenstellers van de nota de boerderijen op landschappelijke, cultuurhistorische en architectonische waarde laten beoordelen. Alle 51 gewaarde boerderijen in het gebied moeten behouden blijven. Er zijn zes zeer waardevolle boerderijen, waarvan er drie op de monumentenlijst staan. De opname van de andere drie op deze lijst is volgens de nota gewenst.
 
Veghelse Courant 20 april 1983   Aktiviteiten Zijtaart

Vrijdag 22 april: concert St. Cecilia uit Ammerzoden in zaal Verantvoort, aanvang 20.00 uur

Zaterdag 23 april: V.O.W. veteranen - Blauw Geel

Zaterdag 23 april: oud papier ophalen door de carnavalsvereniging De Reigers

Zondag 24 april: rijvereniging St. Gregorius concours te Zijtaart 10.00 uur opening, 14.00 uur parade

Zondag 24 april: Wielertoerclub Zijtaart, Bos en Heide tocht Rips, starttijd 9.00 uur met pauze, 55 km
 
Notulen bestuusvergadering Ponyclub op 21 april 1983   Het bestuur had enkele truitjes of T-shirtsjes als model meegebracht. Het zou een zwarte spencer worden. Toen stelde mevrouw Van Kasteren voor om ze cadeau te doen. Daar kon de vergadering wel mee akkoord gaan. Er werd besloten om ze op een plaats te laten wassen. Mevrouw Spanjers was daar wel bereid voor.
 
Brief aan Martien van Asseldonk op 25 april 1983   Vandaag doet Bras mee met het handbaltoernooi dat is georganiseerd door de KPJ.

Willy (Henst) zit nu voor 2 maanden in Singapore (voor Philips). Hij komt half juni terug. Aard (van Hoof) en Bernadette (van de Tillaart) zitten nu in Zwitserland bij het Euroforum van Jong Nederland.
 
Brief van Noud van Asseldonk aan Martien van Asseldonk in Nairobi, begin mei 1983   Vorige week (25 april) hebben we met de ”Natte Hen” deelgenomen aan het handbaltoernooi van de K.P.J.. Zoiets moet je meemaken. Ik wil wel effe kwijt dat we Bras verslagen hebben.

Een spelmoment uit een van de handbalwedstrijden in Zijtaart. 
Brief van Willy Henst aan Martien van Asseldonk in Nairobi op 23 april 1983   Het jeugdcentrum schiet al aardig op. Er zijn al een paar muren op hoogte. Ze hebben er nu ook al weer ruim 2 maanden aan gewerkt. Ik denk dat we wel wat geld terkort zullen kjomen, maar we zien wel wat we dan weer doen. Als de gemeente maar denkt dat we genoeg hebben is het goed. Ze zullen ons denk ik echt niet laten zitten zonder deuren of iets dergelijks. Dit zeggen ze natuurlijk wel, maar ik heb nog nooit een half gebouw zien staan. Het wordt altijd afgemaakt hoe dan ook. Op 1 augustus moet het ongeveer klaar zijn. De buitenste muur van de gymzaal is al afgebroken, ja, het gaat goed. Chris van Helvoirt zit er nogal achteraan en hij weet nogal veel op het gebied van bouwen, dat zit dus wel snor.
 
Veghelse Courant 27 april 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Donderdag 28 april: dia-avond voor de ouders van de kinderen van de kleuterschool en de lagere school over medezeggenschapsraad, aanvang 20.00 uur in de aula van de Edith Steinschool

Zaterdag 30 april: Koninginnespelen in het centrum van Zijtaart, opening door de fanfare St. Cecila om 13.00 uur

Zaterdag 30 april:  V.O.W veteranen - Stiphout V

Zondag 1 mei: KPJ handbaltoernooi te Zijtaart sportpark De Vonders, aanvang 10.00 uur

Zondag 1 mei: Wielertourclub Zijtaart, Joe Mann tocht Best, met pauze, starttijd 9.00 uur, 60 km

Zondag 1 mei: rijvereniging St. Gregorius concours te Beek en Donk

Dinsdag 3 mei: toernooi VOW t/m 23 jaar op het sportpark van VOW
 
Brabants Dagblad, 30 april 1983   G. van de Rijt zilver

Burgemeester H. van Weegen van Veghel heeft gisterenmorgen namens de koningin de heer Grard van der Rijt onderscheiden met een zilveren medaille in de ode van Oranje-Nassau. De heer van der Rijt heeft acht jaar deel uitgemaakt van de gemeenteraad van Veghel en bekleedde ook een aantal bestuursfuncties in het verenigingsleven van de gemeente.

Van der Rijt was van 1970 tot 1974 lid van de Middestands Partij Veghel en de daarop volgende vier jaar zat hij voor het CDS (hat latere CDA) in de gemeenteraad. Toen hij als raadslid opstapte, werd hij voorziter van de Veghelse CDA-afdeling. De heer Van der Rijt is 25 jaar voorzitter geweest van de voetbalvereniging VOW in Zijtaart. Ook was hij 27 jaar in dezelfde positie werkzaam voor de fanfare S. Cecilia.

Burgemeester Van Weegen roemde de "subtiele" toespraken van Van der Rijt in de gemeenteraad; "U wist altijd te zorgen, dat u het gelijk aan uw zijde keeg." De heer Van der Rijt verklaarde, temidden van zijn gezin, zeer dankbaar te zijn voor de onderscheiding. "Ik heb er geen spijt van, dat ik al dat werk gedaan heb", zei hij.
 
Brief van Noud van Asseldonk aan Martien van Asseldonk in Nairobi, begin mei 1983   Dit jaar gaan we waarschijnlijk niet met de senioren (van Jong Nederland) op kamp, want de een heeft geen zin en de meeste anderen gaan al met vrienden of zo op vakantie. Als alternatief onderzoeken we nu de mogelijkheid om ’n lang weekend te gaan wadlopen.
 
Brabants Dagblad, april of mei 1983   Zijtaartse Peter bowlt zich in de belangstelling

Peter Bijvelds uit Zijtaart is afelopen zondag in Amsterdam Nederlands kampioen bowlen bij de junioren geworden. Hoewel daar in het verleden weinig over geschreven is, heeft de zeventienjarige Peter al vaker nationale titels mee naar Zijtaart genomen. Weliswaar moest hij die dan delen met enkele teamgenoten. Dit keer gaat de eer geheel naar hemzelf. Een gesprek met een bowler op weg naar de roem.

De familie Bijlvelds is bowlingfanaat. Zowel vader, moder als zoon zijn aangesloten bij de bowlingbond Nistelrode. In zijn klasse behoort Peter tot de absolute top van Nederland. Peter zit al vier jaar in de Nederelandse selectie. Komend weekeinde kont hij voor het nationale team uit in een interland tegen West-Duitsland.

Peters vader legt uit dat bowlen toch vooral erg duur is. "Dat geldt niet zozeer voor de aanschaf van je spullen, zoals een bal, schoenen en een tas, maar het heeft alles te maken met het spel zelf. Wat ik voor ons gezin alleen al uitgeef aan reiskosten, dat valt nauwelijks te schatten. Maar het meest dure is nog altijd het huren van een baan." De sponsoring van bowlers is dan volgens Bijlvelds zonder meer een noodzaak.

Bijna al zijn vrije tijd steekt Peter Bijlvelds in de bowlingsport. Als het even meezit, gaat hij zelfs nog spelen in de vrije tussenuren op school. Peter zit op het mgr. Zwijssencollege in Veghel, maar traint praktissch iedere dag op de baan in Nistelrode. Peters grote wens is deel te nemen aan de Europese kampioenschappen voor junioren, die volgend jaar in Zweden worden gehouden. De junior Bijlvelds wordt volgend jaar overigens senior en zal zich ter zijner tijd ook in die klasse weer waar moeten maken.
 
Brabants Dagblad, Oost-Brabant, april of mei 1983   "Hier een leuke foto van Marieke van Asseldonk en een Masai-baby. Ze zijn allebei even oud, twee uitersten bij elkaar, heel blank en heel zwart. De foto is gemaakt in Kenia waar haar ouders ontwikkelingswerk doen in de krottenwijken van Nairobi," lazen wij in de brief die bij bovenstaande foto zat. Die werd ons toegestuurd door mevrouw Van den Oever, Achterbos 5 in Sint-Oedenrode. Zij kan de foto en de waardebon van vijfentwintig gulden af komen halen op ons kantoor aan de Margrietstraat 9 in Uden.
 
Brabants Dagblad, begin mei 1983   Monument aan het kanaal

Op 5 mei jongstleden had in Zijtaart een bijeenkomst plaats van de mannen van 1-II-17 R.I. Want over hen gaat het als gesproken wordt over het Zijtaartse gedenkteken.

Het herdenkingswoord in Zijtaart werd gesproken door oud-sergeant A.J. Helmonds uit Breda. Herdacht werden alle gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog, staande bij de graven van drie gevallenmakkers van de compagnie. Op het kerkhof in Zijtaart gebeurt dat steeds in mei, terwijl in september een plechtigheid gehouden wordt bij het gedenkteken van de compagnie onder Zijtaart langs de Zuid-Willemsvaart. Zeven kameraden sneuvelden daar op 11 mei 1940 in een manmoedig gevecht met een oppermachtige Duitse aanvaller.

Nadat de mannen van deze compagnie - na verblijf in krijgsgevangensachap - in juni 1940 waren gedemobiliseerd, keerden ze in het burgerleven terug. Door de onderofficieren van de compagnie werd het initiatief genomen tot een blijvend gedenkteken voor hun gesneuvelde vrienden te komen. Besloten werd het gedenkteken op te richten aan de Veghelse Kanaaldijk.

In het werkcomite namen zitting de sergeant-majoor-admiraal Antoon van Dijk uit Helmond en sergeant Jo van Liempd (overleden in 1975), indertijd onderwijzer in Mariaheide. Half december 1940 ging er een brief naar de leden van de compagnie met omschrijving van de plannen en het verzoek om financiele steun. In korte tijd was een bedrag van f 350 bijeen, een voor die tijd, mede gezien het beperkt aantal leden van de compagnie, respectabel bedrag.

Eind 1941 werd bij de overheid een plan ingediend. Die oordeelde er niet onaardig over, maar er kwam een nieuw plan, dat de financiele draagkracht van de compagnie echter ver te boven ging. Na overleg over en weer werd besloten een kunstenaar te zoeken die voof f 350,- een plan uit zou werken dat aan de overeengekomen opzet zou beantwoorden. Het werd Herman Walstra uit Utrecht. Op 21 september 1941 kon compagnies-commandant reseerve kapitein Simon Klapwijk het gedenkteken officieel onthullen.

Erg veel mensen waren op die dag naar Veghel gekomen. In hun entousiasme vergaten ze dat ze in bezet gebied woonden... Klapwijk had zijn onthulling nog maar net gedaan of twee geuniformeerde Duitsers op een zware motor kwamen duidelijk maken dat zulk een grote groep mensen bijeen in het openbaar verboden was. Doende alsof het allemaal niet goed begrepen was verspreidde de groep zich. Het gedenkteken stond er in elk geval. En nog.

Sinds 1941 komt een groot gedeelte van de compagnie jaarlijks bijeen in Zijtaart. De resterende bezettingsjaren vormen een onderbreking. Vanuit Zijtaart wordt dan de tocht afgelegd naar het gedenkteken aan het kanaal. Daar gaat een eucharistieviering aan vooraf met bezoek aan het kerkhof waar Van Beers, Blankers en Van Oosterhout begraven liggen. Doornheim is begraven in Geldermalsen. Van der Linden in Orten, Prinsen op het militair ereveld Grebbeberg bij Rhenen en Vogelsangs in Bakel. De zorg voor het gedenkteken is in handen gesteld van de gemeente Veghel en de compagnie prijst zich daar gelukkig mee.
 
Foto's: collectie Aard van Hoof   Op 7 mei organiseerde Jong Nederland een Rakkerdag in Zijtaart voor de Rakkers en Zwaluwen uit het district Veghel en Land van Cuyk.

 
Veghelse Courant 4 mei 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Vrijdag 6 mei: VOW wedstrijd van het toenmalige kampioenselftal 1980-1981

Zaterdag 7 mei: Jong-Nederland, Rakkerdag in Zijtaart district Veghel/Land van Cuyk, aanvang 10.00 uur

Zaterdag 7 mei: wedstrijd Nederwetten - VOW; pupillen F en E toernooi, aanvang 12.00 uur

Zaterdag 7 mei: Wielertoerclub Zijtaart, Vrije tocht, of georganiseerde tochten, Berg & Dal, 115 km

Zaterdag 7 mei: Blaaskapel De Boemelaars neemt deel aan een festival in Heeswijk, aanvang 21.30 uur

Zaterdag 7 mei: Dodenhedenking om 19.00 uur in de kerk

Zondag 8 mei: fanfare St.Cecilia neemt deel aan een festival te Heeswijk. Verzorging sluitingsconcert, aanvang 20.30 uur compleet met majoretten en tamboerkorps

Zondag 8 mei: Wielertoerclub Zijtaart, Ollandtocht Liempde, met pauze, starttijd 9.00 uur, 60 km

Maandag 9 mei: Algemene Vergadering van de Rabobank te Zijtaart in zaal Versantvoort, aanvang 20.00 uur

Dinsdag 10 mei: VOW tournooi t/m 13 jaar

Donderdag 12 mei Hemelvaartsdag: tournooi handbalvereniging Arrows

Donderdag 12 mei Hemelvaartsdag: Wielertourclub Zijtaart, vrije tocht, Lenterit Venlo, 180 km

Zaterdag 14 mei: VOW - ODC
 
Jaarverslag 1983  ponyclub in notulenboek   Op 12 mei werd deelgenomen aan het eerste concours in Mariahout onder zeer slechte weersomstandigheden. We hadden ingeschreven met een achttal en een viertal, maar het water kwam met bakken uit de hemel vallen, daarom hadden we na het rijden van het acht- en viertal besloten naar huis te gaan. Uitslag was 9de plaats achttal en 9e plaats viertal.
 
Brabants Dagblad, 16 mei 1983   Op maandag 16 mei vierden Johannes van Lankvelt (78) en Hendrika van Lankvelt - van de Linden (75) hun Gouden huwelijksfeest. Een dankdienst in de parochiekerk, een drukke receptie en een klinkend feest waren de hoogtepunten bij de viering.

Johan van Lankvelt is geboren in Erp. Zijn echtgenote werd in Zijtaart geboren. Na hun huwelijk ging het echtpaar op een boerderij in Soffelt wonen. Op latere leeftijd schakelde Van Lankvelt over naar een loonbedijf, waar hij meer brood in zag. Het bedrijf dat nu door twee zoons wordt gerund heeft nog zijn volle belangstelling.

Het gouden paar, dat nog bijzonder vitaal is, moest gisteren vele handen schudden op de receptie in zaal Versantvoort. Fanfare St. Cecilia bracht 's avonds een muzikale hulde. Het gouden paar heeft zeven kinderen en zestien kleinkinderen.
 
Foto's: collectie Gemengd Koor   Deze foto's zijn gemaakt in mei 1983.

 
Brabants Dagblad, 17 mei 1983   Plu op de fiets

Het zijn barre tijden. Half mei geweest en alles wat de zon tot nu toe gepresteerd heeft is nu en dan een bedeesd straaltje tussen de buien door. Regen, zelfs hevige stormen zijn ons deze maand niet bespaard gebleven. Hoe sterk is de eenzame fietser...

Deze eenzame fietser op Bergsven langs de Zuid-Willemsvaart in Zijtaart trotseerde gistermiddag het herfstweer gewapend met een stevige paraplu, die hij als een schild voor zich uit hield. Af en toe gluurde de man, Desire Durinck uit de Pastoor van de Venstraat, langs de balijnen om vast te stellen of hij nog steeds op de goede weg was. Kromgebogen tegen de wind.
 
Foto's: collectie rijveeniging   In mei 1983 organiseerde rijvereniging Sint-Gregorius een concours en hield receptie vanwege het 55-jarig bestaan van de vereniging.
 
Veghelse Courant 18 mei 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zaterdag 21 mei: oud papier ophalen door carnavalsvereniging De Reigers

Zondag 22 mei, 1e Pinksterdag, gezinsfietstocht fanfare St. Cecilia, start tussen 12.00 en 13.30 uur in zaal Versantvoort, deelname door iedereen

Maandag 23 mei, 2e Pinksterdag: rijvereniging St. Gregorius organiseert te Zijtaart een concours, officiele opening om 10.00 uur met parade om 14.00 uur

Maandag 23 mei, 2e Pinksterdag: Wielertourclub Zijtaart, Maaslandtocht met pauze (Megen), starttijd 9.00 uur, 70 km

Maandag 23 mei, 2e Pinksterdag: VOW dames tournooi op sportpark De Vonders in Zijtaart

Vrijdag 27 mei: fanfare St. Cecilia serenade brengen aan bruidspaar Jonkers, vertrek 20.15 uur zaal Kerkhof te Keldonk

Vrijdag 27 mei: VOW jaarlijkse wedstrijd hoofdbestuur jeugsbestuur - leiders senioren junioren, aanvang 19.00 uur
 
Veghelse Courant 18 mei 1983   Op zondag 29 mei wordt door carnavalsvereniging De Reigers de jaarlijkse vlooienmarkt gehouden. In de week daaraan voorafgaande zullen huis-aan-huis spullen voor de vlooienmarkt opgehaald worden.
 
Veghelse Courant 18 mei 1983   V.V. Soffelt

Voetbalenthousiasten die plannen hebben om te gaan voetballen bij v.v. Soffelt in Zijtaart dienen zich in de maand mei bij de club aan te melden. Begin juni dienen de elftal opgaven aan de K.N.V.B. te geschieden. v.v. Soffelt heeft met name behoefte aan jeugdige jongens tussen 7 en 10 jaar en enkele jongens tussen de 12 en 14 jaar.
 
Veghelse Courant 25 mei 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zaterdag 28 mei: Oud VOW - Gouda 3e klas KNVB aanvang 10.30 uur; VOW A en B toernooi deelname Mariahout A en B, Avesteyn A en B, Helvoirt A en B, VOW A en B, aanvang 12.30 uur; VOW veteranen - Nijnsel

Zaterdag 28 mei: 20.00 uur opening kermis

Zondag 29, maandag 30 en dinsdag 31 mei: kermis

Zondag 29 mei: MC de Jagers motorcross op terrein De Dubbelen te Veghel

Zondag 29 mei: Wielertourclub Zijtaart, Ericatocht Mill met pauze, starttijd 9.00 uur, 75 km

Zondag 29 mei: VOW finale wedstrijden toeernooi t/m 23 jaar op sportparrk VOW

Zondag 29 mei: rijvereniging St. Gregorius concours te Herpen

Zondag 29 mei: fanfare St. Cecilia tamboerskorps neemt deel aan festival te Dinther, aanvang 15.00 uur

Zondag 29 mei: carnavalsvereniging De Reigers vlooienmarkt van 11.00 tot ongeveer 16.00 uur

Maandag 30 mei: fanfare St. Cecilia muzikale wandeling in verband met kermis in het dorp, vertrek 20.00 uur zaal Versantvoort
 
Veghelse Courant 25 mei 1983   Juniorentoernooi VOW Zijtaart

Op vrijdag 27mei aanstaande wordt in sportpark De Vonders in Zijtaart de traditionele voetbalwedstrijd gespeeld tussen het hoofdbestuur, de seniorenleiding en het jeugdbestuur en de jeugdleiders van voetbalvereniging VOW. De wedstrijd begint om 19.00 uur.

Op 28 en 29 mei wordt er een A en B juniorentoernooi gehouden. De deelnemende verenigingen zijn: Mariahout, Avesteyn, Helvoirt en VOW, allen met A en B teams. De wedstrijden beginnen om 12.30 uur.
 
Brabants Dagblad, 25 mei 1983   Eindelijk gaat het er in Zijtaart komen: het jeugdcentrum waarvoor de plaatselijke bevolking al tien jaar lang in de weer is geweest. Aanvankelijk viel het niet mee de financiering voor de bouw rond te krijgen, maar na veel vijven en zessen heeft men de zaak toch weten te klaren. Woensdag werd de vlag in top gehesen door wethouder Frans Peijnenburg. In het najaar komt de nieuwe ruimte gereed en krijgt Zijtaart een geschikte accomodatie voor het houden van gezelligheidsevenementen en vergaderingen.
 
Veghesle Courant, 1 juni 1983   Uitslagen Concours-Hippique te Zijtaart

De Zijtaartse rijvereniging hield op 2e Pinksterdag een geslaagd concours hippique aan de Krijtenburg. Onder redelijke omstandigheden, doch op een drassige bodem beleven de prestaties aan de matig kant, vooral bij het springen. (Zijtaart of Zijtaartse ruites worden niet genoemd onder de uitslagen.)
 
Veghesle Courant, 1 juni 1983   V.O.W.-selektie in het nieuw

De selektie van de Zijtaartse voetbalvereniging VOW is in een volledig nieuwe voetbaluitrusting gestoken. Goede gever is Wim van de Sanden uit Eerde, die op deze manier zijn steentje wil bijdragen aan het gepromoveerde VOW, dat volgend seizoen weer in de tweede klasse speelt.

Voor de namen zie de fotogalerij 1981-1990.
 
Foto's: collectie Aard van Hoof   Jong Nederland Zijtaart nam deel aan het provinciaal toernooi in Vorstenbosch.

 
Veghesle Courant, 1 juni 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zaterdag 4 juni: Wielertourclub Zijtaart, vrije tocht, Harmonietocht Valkenswaard, Valkenburg, Valkenswaard, 200 km

Zaterdag 4 juni: V.O.W.-veteranen tournooi te Geldrop

Zondag 5 juni: Wielertourclub Zijtaart, Bos en Heide tocht (Rips), met pauze, starttijd 9.00 uur, 58 km

Zaterdag 11 juni: Boekelsport - V.O.W.-veteranen

Zaterdag 11 juni: Blaaskapel De Boemelaars deelname festival St. Oedenrode.

Zondag 12 juni: Wielertourclub Zijtaart, tocht De Bergen, Rijckevoort met pauze, starttijd 9.00 uur, 70 km

Zondag 12 juni: rijvereniging St. Gregorius Zijtaart, concours te Mill.
 
Veghesle Courant, 15 juni 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zondag 19 juni: Wielertourclub Zijtaart, Maaslandtocht (Megen), starttijd 9.00 uur, 80 km

Zondag 19 juni: rijvereniging St. Gregorius Zijtaart, concours te Nuenen

Zondag 19 juni: Blaaskapel De Boemelaars, deelname aan muziekfestival te Essen, West-Duitsland
 
Veghesle Courant, 22 juni 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zaterdag 25 juni: Wielertourclub Zijtaart, vrije tocht, Kempenroute, 200 km

Zaterdag 25 juni: oud papier ophalen Carnavalsvereniging De Reigers

Zondg 26 juni: Wielertourclub Zijtaart, Campiniatocht (Moergestel), starttijd 8.00 uur, 105 km
 
Veghesle Courant, 29 juni 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zondag 3 juli: Wielertourclub Zijtaart, Berg en Dal (Trivoli) met pauze, starttijd 8.00 uur, 105 km

Zondag 3 juli: rijvereniging St. Gregorius Zijtaart, concours te St. Michielsgestel

Dinsdag 5 juli: kinderreis K.V.O.naar de Efteling. Vertek 9.00 uur bij de kerk.

Zondag 10 juli: Wielertourclub Zijtaart, Joe-Mann tocht (Best), starttijd 9.00 uur, 60 km met pauze

Zondag 17juli: Wielertourclub Zijtaart, vakantie, geen tocht, alleen voor de liefhebbers
 
Jaarverslag 1983  ponyclub in notulenboek   Op 10 juli waren we te gast in Herpen. Daar was het zeer warm. Het achttal behaalde een zesde plaats en het viertal een vijfde plaats. Individueel werd door Marjon van de Heyvel 125 punten behaald. Angela van Berlo 111 punten, Marielle van de Tillaart 110 punten en Mari Bekkers 97 punten. Ook werd deelgenomen aan de parade, toch een hele belevenis voor de ruitertjes en spanning.
 
Brabants Dagblad, 1 juli 1983   Echtpaar Rooyakkers 50 jaar getrouwd

Volop feest was het gisteren in Zijtaart, waar Jan Rooyakkers en Miet van Lankvelt herdachten dat zij 50 jaar geleden getrouwd ware. Feest was het ook voor hun 6 kinderen en 13 kleinkinderen, die er allemaal een overgetelijke dag aan hebben overgehouden.

De 79-jarige Jan, die oorspronkelijk uit Het Hool bij Keldonk komt, en de 76-jarige Miet hebben hun hele leven geboerd aan de Kreytenburgseweg, waar ze op dit moment nog wonen. Sinds 1966 hebben ze het boeren gelaten voor wat het is. Jan houdt zich nu nog intensief bezig met de imkerij en het vlechten van manden. Miet is volop actief in het Zijtaartse bejaardenbestuur en daarnaast hebben de bejaardenzangclub en het fietsen hun volle aandacht.

Eindelijk zou het feest al op hun trouwdag, 16 mei, gevierd zijn, maar de gezonheidstoestand van de gouden bruidegom liet dat niet toe. Gistermorgen was er in de St. Lambertuskerk van Zijtaart een plechtige Eucharistieviering en gisteravond was er in zaal Versantvoort een receptie, waar velen gebruik van maakten om Jan en Miet Rooyakkers te feliciteren met deze mijlpaal. Ook fanfare St. Cecilia was daar aanwezig om het feest muzikaal te omlijsten.
 
Brief aan Martien vsn Asseldonk op 25 april 1983   De voorbereidingen voor het kamp zijn weer in volle gang. We gaan met onze groep (16 Rakkers/Zwaluwen) naar Elsendorp. We gaan er een circuskamp van maken.

 
Veghesle Courant, 13 juli 1983   Rijvereniging St. Gregorius Zijtaart

Leden van de Zijtaartse rijvereniging hebben deelgenmen aan een springwedstrijd in Odiliapeel. Hier behaalde Peter van Asseldonk met Thomas bij de klasse B een 1ste prijs.

Er werd ook deelgenomen aan een concours in St. Michielsgestel. Het achttal eindigde weer in de achterhoede met een 8ste plaats.
Dressuur klasse B2: M. van Asseldonk met Vitali 2de prijs, 131 pnt; H. van de Tillaart met Sinette, 6de, 120 pnt
Springen klasse B: Peter van Asseldonk met Thomas, 1ste prijs

De volgende concoursen zijn 31 juli te Vinkel en 7 augustus te Boekel.
 
Foto's: collectie Jan van den Oever   De aspiranten van de KPJ namen deel aan de Interkingsportsag voor aspiranten in Vessem. Voor de namen, zie de fotogalerij 1981-1990.
 
Foto's: collectie Jan van den Oever   De aspiranten van de KPJ gingen in 1983 op kamp in Valkenswaard. De derde foto is gemaakt in Limburg bij het Drielandenpunt en de laatste foto in het zwembad in Valkenburg.
 
Martien van Asseldonk   De verschillende groepen van Jong Nederland gignen in 1983 ook op kamp.
 
Dagboek Martien van Asseldonk 29 juli 1983   's Avonds op receptie en feest bij Wim van Hoof die 25 jaar getrouwd is. De opbrengst van de schaal in de kerk (f 131,80) was voor Nairobi bestemd vandaag.
 
Dagboek Martien van Asseldonk 30 juli 1983   Van tante Marietje (van Erp, uit Eerde) hoor ik dat Tonny Kanters in Eerde bij zijn meid (Tineke Essers) achter het huis verongelukt is door stroom, toen hij aan een radio zat te prutsen.
 
Brabants Dagblad, 1 augustus 1983   Stroom doodt jongen (22)

De 22-jarige Tonny Kanters uit Zijtaart is zaterdagmiddag aan een stroomschok uit een oude radio overleden. De jongen greep bij zijn knutselwerkzaamheden een niet-geisoleerde draad beet. Het slachtoffer was in de woning van zijn vriendin bezig met een radio uit de jaren vijftig, die weggegooid zou worden. Toen hij het apparaat in de tuin nog eens nader wilde bekijken, kreeg hij de noodlottige stroomschok.

 
Jaarverslag 1983  ponyclub in notulenboek   Op 14 augustus naar Boekel. Negende plaats voor achttal en tiende plaats voor het viertal. Ook prijzen voor individuele ruitertjes.
 
Veghesle Courant, 10 augustus 1983   Open dag fanfare St. Cecilia

De Zijtaartse fanfare St. Cecilia opent het nieuwe seizoen met een grote middag voor het publiek op zondagmiddag 14 augustus aanstaande in zaal Versantvoort. De middag begint om 14.00 uur.

Op het programma staat een optreden van zowel fanfare, drumband, als jeugdfanfare, een videofilm over diverse muziekfeesten welke in Zijtaart gehouden zijn, muziekcassettes met concoursmuziek door St. Cecilia, een optreden van de,majoretten, de presentatie van de nieuwe pauken, bezichtiging van de oude en nieuwe uniformen en een tentoonstelling van oude foto's.

Verder bestaat de mogelijkheid zich tijdens de middag als lid van de fanfare op te geven. Aspirant leden worden tevens in de gelegenheid gesteld de diverse instrumenten te bespelen.
 
Veghesle Courant, 10 augustus 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zaterdag 13 augustus: Wielertourclub Zijtaart, vrije rit, Drie Provincienrit (Olland) 200 km

Zaterdag 13 augustus: wedstrijd V.O.W. 1 - Gemert 3; V.O.W. 2 - Gemert 4; Schijndel 5 - V.O.W. 3; Schijndel 6 - V.O.W.

Zondag 14 augustus: Wielertourclub Zijtaart, Ericatocht Mill, met pauze, 75 km, starttijd 9.00 uur

Zondag 14 augustus: rijvereniging St. Gregorius Zijtaart, concours te Rijckevoort

Zondag 14 augustus: V.O.W. dames - .C.O., aanvang 10.00 uur; V.O.W. 5 - OSKV 5, aanvang 10.00 uur

Dinsdag 16 augustus: K.V.O. fietstocht te Schijndel, starttocht 13.15 uur bij Albert van Zutphen

Woensdag 17 augustus: V.O.W. dames - Festilent, aanvang 19.00 uur

Donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus: Evenementengroep Zijtaart organiseert wandeltocht, starttijd op donderdag en vrijdag tussen 18.30 - 18.30 uur bij Ton de Rooy en op zaterdag tussen 13.30 en 14.30 uur eveneens bij Ton de Rooy

Donderdag 18 augustus: V.O.W. 1 - Udi 3, aanvang 19.00 uur; V.O.W. 2 - Udi 4, aanvang 19.00 uur

Zaterdag 20 augustus: VOW toernooi junioren C met prijsuitreiking
 
Veghesle Courant, 17 augustus 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zomdag 21 augustus: Wielertourclub Zijtaart, Maaslandtocht (Megen) met pauze, 80 km, starttijd 9.00 uur

Zomdag 21 augustus: VOW 1 - Venhorst 1; VOW 2 - Venhorst 2; Venhorst 3- VOW 3; Venhorst 4 - VOW 5; VOW damens - Vorstenbossche boys, aanvang 10.00 uur

Dinsdag 23 augustus: VOW dames - WHV, aanvang 19.00 uur

Woensdag 24 augustus: VOW dames training aanvang 19.30 uur; VOW 1 - Blauw Geel 3; VOW 2 - Blauw Geel 5, aanvang 19.00 uur

Donderdag 25 augustus: VOW  3- Festilent 3; VOW 4 - Festilent 4, wedstrijden beginnen om 19.00 uur

Zaterdag 27 augustus: oud papier ophalen doeo de carnavalsvereniging De Reigers

Dinsdag 30 augustus: fanfare St. Cecilia busreis naar de Nationale Taptoe Breda, vertrek 19.00 uur
 
Veghesle Courant, 24 augustus 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zondag 28 augustus: VOW dames bekerwedstrijd; OSKV 2 - VOW 2; VOW 3 - OKSV 3, aanvang 12.00 uur; VOW 4 - OSKV 4, aanvang 10.00 uur; VOW 5 - Rhode 8, aanvang 12.00 uur; VOW dames - DVG wedstrijdnummer 35 bekerprogramma onder leiding van H. Heerkens, aanvang 10.00 uur; SCMH - VOW heren, wedstrijdnummer 1-102 onder leiding van G. de Dekker, aanvang 14.30 uur

Zondag 28 augustus: Wielertourlub Zijtaart Peel & Maas tocht (Geysteren) met pauze, 92 km, starttijd 8.00 uur

Maandag 29 augustus: KVB opening nieuwe seizoen met spreker over "natuurgeneeswijzen". aanvang 20.00 uur bij Ton de Rooy

Dinsdag 30 augustus: KVB start kursus textielbewerken informatieochten, aanvang 9.30 uur bij Ton de Rooy

Woensdag 31 augustus: MC de Jagers clubkampioenscshappen

Woensdag 31 augustus: VOW 1 - Schijndel 3, aanvanmg 19.00 uur, scheidsrechter A. van Dinther
 
Veghesle Courant, 24 augustus 1983   Stichting Jong Nederland Zijtaart

Nu de scholen op volle toeren draaien begint ook Jong Nwederland uit Zijtaart weer met een nieuw seizoen. Naar het zich laat aanzien is Jong Nederland als herboren met een nieuwe start begonnen. Een van de eerste nieuwe ktiviteiten voor dit jaar is een weekend voor alle leden van Jong Nederland onder het motto: "He, doe de mee". Dit weekend zal plaatsvinden op 10 en 11 september.

Kinderen in de leeftijd van 7 tot 17 jaar die lid willen worden van de vereniging en zich nog niet opgegeven hebben kunnen dit alsnog doen bij secretaris Jan Habraken in de Keslaerstraat.
 
Brief aan Martien van Asseldonk in Nairobi op 26 september 1983; foto's: collectie Aard van Hoof   We zijn dit seizoen van Jong Nederland gestart met een weekend voor alle leden. We hebben dit gehouden achter de Edith Steinschool. Het was een succes, ondanks het slechte weer. Op zaterdagmorgen begonnen we met een bosspel, door Aard en Marna bedacht. Het heette kanibalenjacht, een smokkelspel.

Zaterdagmiddag hadden we een grandioze vossenjacht in het centrum van Veghel. De zaterdagavond was er voor de senioren een kompastocht, voor de junioren een dropping en voor de kleintjes was er kreativiteit, lampionnen maken en daarna een tocht door het dorp. Alles eindigde met een groot kampvuur.

Zondagmorgen hadden we een ganzenbordspel en daarna een mis. Voor die mis waren alle ouders ook uitgenodigd. Na de mis was er nog ranja en peperkoek en kon iedereen naar huis. De tenten stonden in een grote cirkel rond de vlaggenmast, De oranje bungalowtent is kapot gewaaid en verder was er geen schade. Een aantal ouders had gekookt in het staflokaal.
 
Brabants Dagblad, ongeveer augustus 1983   Meikevers komen nauwelijks nog voor. Ze vreten graswortels en zijn zodoende schadelijk voor de landbouw. Daarom zijn de insecten de laatste jaren flink bestreden. Maar ze zijn nog niet allemaal verdwenen. Harrie van de Biggelaar (50) vond er gisterochtend eentje in zijn tuin in Zijtaart. Hij had aan gaatjes in de bladeren al gezien dat er een meikever in de buurt moest zijn. En nu zit de kever in een potje.

Volgens Harry is dat de enige kans dat de kever blijft leven. Want als een mus het beest ziet, krijgen de mussekinderen keverbiefstuk te eten. Als het wat kouder wordt mag de kever los. Trouwens, omdat de kevers zo zeldzaam zijn, mogen de schoolkinderen een kijkje komen nemen bij Harry. Hebben ze toch nog een echte meikever gezien in hun leven.
 
Brabants Dagblad, ongeveer augustus 1983   Kalf uit wei gestolen

Uit een wei aan de Pastoor Clercxstraat in Zijtaart hebben onbekenden in de nacht van vrijdag op zaterdag een stierkalf gestolen. Het dier was nauwelijks twee dagen oud.
 
Veghesle Courant, 24 augustus 1983   Rijvereniging St. Gregorius

Rijvereniging St. Gregorius is met een aantal leden op concours geweest. De uislagen voor de Zijtaartse ruiters luiden als volgt:

Vinkel:
Viertal 1e prijs, 28 pnt
Dressuur L2: Peter van Asseldonk met Thomas, 2e prijs, 122 pnt
Springen klasselicht: Peter van Asseldonk met Thomas, 14de plaats

Boekel:
Vietal, 2de prijs, 117 pnt
Dressuur B2: A. Coppens met Jerona. 2de prijs, 117 pnt; H. van de Tillaart met Sinette, 3de prijs, 126 pnt
Klasse L2: Peter van Asseldonk met Thomasn, 5de prijs, 122 pnt
Springen: Mari van Bwkel, 13de plaats met Rezy; Peter van Asseldonk 12de plaats met Thomas, klasse licht

Het volgende concours wordt bezocht op 28 augustus te Berlicum.
 
Jaarverslag 1983  ponyclub in notulenboek   Op 25 september kringconcours in Veghel. Het achttal behaald eeen prachtige derde plaats en het viertal een mooie eerste plaats. Her groene seizoen zit er weer op, nu het winterseizoen met de rayonwedstrijden.
 
Veghesle Courant, 31 augustus 1983   Bouw woningwetwoningen in Zijtaart van start

In de raadsvergadering van 30 maart jongstleden had de raad zich achter de bouwplannen van 9 woningen in Zijtaart geschaard. De provinciale direktie van de Volkshuisvesting heeft toestemming verleend met de bouw van de woningen aan de Pastoor Kampstraat te beginnen. De woningen zijn bedoeld om minder daagkrachtigen aan goed huisvesting te helpen. In het verleden hebben inwoners van Zijtaart zich elders moeten vestigen, omdat in hun dorp nog geen huurwoningen beschikbaar waren. De gemiddelde huurprijs zal zo rond de f 500,- gaan bedragen.

Met de bouw in Zijtaart is inmiddels gestart. Men verwacht dat het project in april/mei 1984 klaar zal zijn. De woiningen worden gebouwd door bouwbedrijf Van Boxmeer ui Zijtaart, de c.v.-installatie etc. wordt uitgevoerd door de firma Prinssen Uden-Veghel. De Veghelse Bouwvereniging zal ongeveer in november middels een advertentie de bewoners informeren over de huurwoningen. Omtrent de toewijzing zal tussen de Bouwvwereniging en de gemeente nader woden overlegd.
 
Veghesle Courant, 31 augustus 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zondag 4 september: fanfare St. Cecilia opluistering oogstdankgave openluchttheater te Heeswijk, vertrek 10.00 uur

Zondag 4 september: Wielertourclub Zijtaart tocht De Bergen (Rijkevoort) met pauze, starttijd 9.00 uur, 70 km

Dinsdag 6 en 13 september: KVO van half 10 tot half 11 zwemmen te Veghel

Woensdag 7 september: MC de Jagers clubkampioenschappen

Vrijdag 9 september: Blaaskapel De Boemelaars optreden te Veghel van 19.00 - 21.00 uur

Zondag 11 september: dodenherdenking Oud Strijders, Kanaaldijk

Zondag 11 september: Wielertourclub Zijtaart, Valkencresttocht (Nuland) met pauze, starttijd 9.00 uur, 70 km.

Zondag 11 september: fanfare St. Cecilia Taptoe Veghel met het gehele korps, vertrek 14.00 uur

Donderdag 15 september: M.C. de Jagers, westrijd vergadering bij Ton de Rooy, aanvang 20.00 uur

Zondag 18 september: fietstocht Evenementengroep.

Zondag 18 september: Wielertourclub Zijtaart, Berg en Dal (Tivoli), starttijd 8.00 uur met pauze, 115 km
 
Brief aan Martien van Asseldonk in Nairobi op 26 september 1983; foto: colelctie Aard van Hoof   Vorige weekend was de kaderschouw, “We doen ut toch” was het thema. Marna (van Hoof) en Gerdie (van de Donk) hadden voor iedereen uit Zijtaart een geel/wit hesje gemaakt. Het moest een glas bier voorstellen. In het programmaboekje van de kaderschouw stond heel nadrukkelijk dat je geen bier mee moest nemen naar de kaderschouw in veband met moeilijkheden in voorgaande jaren. We hadden bedacht “We doen ut toch”.

We hebben daarom de kapotte oranje bungalowtent meegenomen en deze over de blauwe tent gegooid en er met grote letters “de illegale kroeg” opgezet. We hebben voor de rest de hele tent beklad, zodat onze tent er weer te gek en behoorlijk opvallend bijstond. Vooral ook omdat we aan het begin van het terrein stonden en er iedereen langs kwam. ’s Nachts zijn er veel mensen langs geweest om, nadat de tap gesloten was, bij ons een pilske te drinken. Helaas voor iedereen waren wij een van de weinige die totaal geen drank bijhadden. Enfin, het was een gezellig druk weekend.

Op de zaterdagmiddag waren er een heleboel leuke spelletjes, zoals elk jaar. ’s Avonds bestond het avondprogramma uit een verhaal “de Eekmuis” (het is te lang om te vertellen). Van dit verhaal moesten we in groepjes een stukje uitbeelden op papier. Zodoende werd het rond 9 uur een groot stripverhaal. Daarna trad er een Jong Nederland cabaret op. Dit was een aanfluiting. Het was voor 90 % imitatie en gestolen teksten van Toon Hermans, Peppie en Kokkie enzovoorts. Daarna feesten tot de kleine uurtjes.

Zondagmorgen om half 5 naar bed en er om 8 uur weer uit. Er was een tocht. Deze ging niet door vanwege de regen. Er was nu een soort informatiemorgen. Allerlei standjes en kraampjes over werkelozen, de politie, maar er waren ook plaatsjes met informatie over integratie binnen Jong Nederland van gehandicapten, kleurlingen, gastarbeiders. Er trad een Marokkaans duo op en een Surinaams orkest. Al met al erg leerzaam en weer wat anders.
 
Brief van Marna van Hoof aan Martien van Asseldonk in Nairobi op 19 september 1983   Afgelopen weekend is de kaderschouw (van Jong Nederland) weer geweest. Het was, zoals ieder jaar, weer geweldig. Het thema was: We doen ut toch. Wij moesten natuurlijk weer een verkleedpartij bedenken. Eerst kregen we een brief waarin stond dat we geen bier mee mochten brengen. Nou daar hebben we maar wat mee gedaan. We hadden onze oranje bungalowtent, hij is helemaal versleten, opgezet en opgeschilderd als illegale kroeg. Je had iedereen moeten zien kijken toen we daarmee bezig waren. Verder hadden we allemaal een geel met wit hes aan. Dat was dan ons pilske. Na de kaderschouw wilden we de tent opstoken, maar dat kon niet, want die was kleddernat. We hebben hem toen maar in de container gegooid.
 
augustus of september 1983   Peter Vissers uit Veghel wint glansrijk marathon van Macharen
Een ware uitputtingsslag...

Een kolossale wisseltrofee, een lauwerkrans, bloemen en kussen van de ronde-missen waren zaterdagavond de beloningen voor Peter Vissers uit Veghel, die als eerste over de finish ging in de zeventiende marathon van Macharen. Zijn tijd over de driehonderd kilometer was negen uur en zeven minuten.

Onder een bewolkte hemel, terwijl het miezerde, begonnen 112 renners uit heel Nederland zaterdagmorgen om dertien over acht aan de marathon. Zij hadden 93 rondes voor de boek over een parcour van 3,5 kilometer, dat was uitgezet in de Macharense polder. Peter Vissers, categorie onder de 35 jaar, zat praktisch van meet af aan in de kopgroep.

Terwijl de coureurs kromgebogen over hun stuur voortjoegen over het parcours, speelde in de grote feesttent het orkest van De Keienbloazers van de Megense carnavalsclub. Langs het parcours stonden verscheidene eettentjes. Honderden toeschouwers zaten op stoeltjes, hier en daar onder parasols. Anderen stonden samengedromd langs de dranghekken. Sommigen hadden zelfs een caravan of tent neergeplant, waarin ze al sinds vrijdagavnd bivakkeerden.

Een derde deel van het parcours hadden de renners de wind op kopt. Sommigen zaten 's middags helemaal kapot. Toch gaven slechts 27 renners de strijd op.
 
Veghelse Courant, 7 september 1983; Brabants Dagblad 12 september 1983   Reunie mobilisatiecompagnie I-II-17 R.I. in Zijtaart

De mobilisatiecompagnie I-II-17 R.I. (die in de oorlogsjaren in Veghel heeft gevochten), houdt in de periode van 10 tot en met 13 september aanstaande een expositie over de mobilisatie, de oorlog en de tijd van het 17e Regiment Infanterie in Veghel onder het thema "de bezettingsjaren". De expositie wordt gehouden in de aula van de Edith Steinschool aan de Pastoor Clercxstraat in Zijtaart.

De compagnie heeft vanaf de mobilisatie geen jaar deze reunie overgeslagen. "Onze compagnie is de enige in Nederland voor zover ons bekend die sinds 1941 jaarlijks bijeenkomt om de geneuvelde vrienden te herdenken, met onderbreking van de oorlogsjaren", aldus oud compagnielid de heer A. Helmonds, die samenme zijn oorlogsmakkers de heren M. Scheffers, P. van de Ven en C. Evers naar Veghel reisde om een en ander over de op handen zijnde aktiviteit te vertellen.

Het 17de Regiment Infanterie bestond bij de aanvang van de monilisatie uit 180 mannen. Vierenzeventig daarvan zijn inmiddels overleden. Zes ervan zijn met onbekende bestemming vertrokken. Van de overige 90 leden bezoeken minimaal 60 elk jaar de reunie in Zijtaart, waar nog drie van de gesneuvelde compagnieleden begraven liggen.

Tijdens de expositie zullen onder andere militaire voorwerpen, fotomateriaal daterend uit de mobilisatietijd, uit de oorlogstijd en uit het krijgsgevangenschap te zien zijn. De heer Helmonds: "Wij, die de oorlog persoonlijk hebben meegemaakt, willen met klem appeleren en protesteren tegen de oorlog of dreigende oorlog, waar ook ter wereld. Wij willen de mensen, en in het bijzonder de jeugd, laten zien met welke zeer beperkte en eenvoudige middelen in 1940 tegen een brute overweldigende overmacht, ook aan de Zuidwillemsvaart bij Veghel, slag is geleverd, en om onze band met de mensen van Veghel, Zijtaart en Veghel nogmaals te onderstrepen."

De expositie is op zaterdag 10 september officieel geopend door burgemeester H.P.J. van Weegen, 's middags om 14.00 uur. De expositie blijft geopend tot en met 13 september.

Zondagmorgen na een plechtige eucharistieviering in de parochiekerk gingen belangstellenden en vele oud-strijders van het regiment naar het kerkhof in Zijtaart, waar hun makkers zijn begraven. Er werden bloemen gelegd, ook door schoolkinderen uit Zijtaart. Er werden geen toespraken gehouden.

's Middags trok een stoet naar het monument langs de Zuid-Willemsvaart. Bij deze plechtigheid, die namens de gemeente werd bijgewoond dor wethouder Frans Peijnenburg, sprak oud-korporaal Huun Lafleur uit Ubach over Worms, een herdenkingswoord. Met een kranslegging door de veteranen-soldaten Salfisberger en Van Hulten werd de korte plechtigheid besloten. In de zaal van cafe Versantvoort hield daarna Frans Govers uit Uden, schrijver van het boek "Corridor naar het verleden", een lezing met diaserie over het aandeel van het 17de regiment in de oorlogsstrijd.
 
Veghesle Courant, 14 september 1983   Succes voor St. Gregorius

De Zijtaartse ruiters hebben het buitenseizoen met hun achttal zeer succesvol afgesloten. Tijdens het concours te Berlicum behaalden de ruiters met het achttal een eervolle tweede plaats, achter Jeanne d'Arc uit Zeeland. Ook individueel waren er weer enkele prijzen. Bij het springen vielen de ruiters buiten de prijzen door enkele kleine foutjes. Begin oktobe start het winterseizoen met indoor spring- en dressuurwedstrijden.
 
Veghesle Courant, 21 september 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zondag 25 september: M.C. de Jagers, motorcross Industrieterrein De Dubbelen Veghel.

Zondag 25 september: Wielertourclub Zijtaart, Hoogheitocht met pauze, starttijd 9.00 uur, 55 km

Dinsdag 27 september en 4 oktober: K.V.O. zwemmen van half 10 tot half 11 in Veghel.

Woensdag 28 september en 5 oktober: K.V.B. gymles van 20.00 tot 21.00 uur in de sporthal

Zaterdag 1 oktober: Venhorst - VOW veteranen

Zaterdag 1 oktober: Wielertourclub Zijtaart, vrije tocht Mergellandroute, 130 km, uitsluitend leden WTC.

Zondag 2 oktober: Wielertourclub Zijtaart, Ollandtocht Liempde, met pauze, starttijd 9.00 uur, 60 km

Maandag 3 oktober: K,V.B. en K.V.O. oragniseren een modeshow in zaal Versantvoort, entree f 4,- inclusief koffie.

Maandag 3 oktober: E.H.B.O. kurus, buitenoefening, aanvang 20.00 uur

Dinsdag 4 oktober: KVB handwerken van 9.30 tot 11.30 uur bij Ton de Rooy

Zaterdag 8 oktober: VOW veteranen - Bruheze
 
Veghelse Courant, 28 september 1983   Najaarsfietstocht

Fietsenenthousiastelingen kunnen aanstaande zondag 2 oktober deelnemen aan een najaarsfietstocht door Zijtaart en omgeving. De fietstocht komt in de plaats van de door de slechte weersomstandigheden uitgestelde tocht van 18 september jongsleden.

De totale lengte bedraagt ongeveer 26 kilometer. Inschrijven kan tussen 13.00 en 14.00 uur in de Bresco Bar. De kosten bedragen f 2.50 per deelnemer. Bij deelname ontvangt men aan het begin een herinneringsembleem en een routebeschrijving. Onderweg wordt men tegen geringe vergoeding van een warme drank voorzien. Aan het einde van de rit ontvangt men een gratis consumptie.
 
Veghelse Courant, 28 september 1983   Concerten St. Cecilia

Als voorbeereiding op het concours van de Bossche Bond van Muziekgezelschappen op 20 november aanstaande geeft fanfare St. Cecilia uit Zijtaart een aantal concerten in eigen regio. De concertagenda ziet er als volgt uit:

Zondag 2 oktober: Eerde, De Brink, aanvang 10.00 uur
Donderdag 27 oktober: Boxtel, kerk, aanvang 20.00 uur
Zondag 30 oktober: St. Oedenrode, De Goede Herder, aanvang 14.00 uur
Zondag 13 november: Son en Breugel, aanvang 10.30 uur
 
Jaarverslag 1983  ponyclub in notulenboek   Op 2 oktober namen we deel aan de raijonwedtrijd te Boerdonk.

Uitslagen: ring 1: Kim Spanjers, 7e plaats

Ring 2: Jose van Zutphen, 14e plaats, Mari Bekkers, 13e plaats, Francij Coppens, 6e plaats, Angela van Berlo, 4e plaats, Marielle van Kasteren, 8e plaats, Esther van den Heuvel, 2e plaats, Marion van de Heuvel, 1e plaats

Ring 3: Marielle van de Tillaart, 8e plaats, Emmij van Duinhoven, 15e plaats, Mieke Rooijakkers, 17e plaats

Ponij-spelen: Esther van de Heuvel 1e plaats, Angela van Berlo 2e plaars, Kim Spanjers 3e plaats, Francij Coppens 6de plaats
 
Veghelse Courant, 5 oktober 1983   Eerste elftal v.v. Soffelt in het nieuw

Het eerste elftal van v.v. Soffelt uit Zijtaart is in het nieuw gestoken. Voor de wedstrijd tegen R.K.K.S.V. '57 kregen de mannen van Soffelt nieuwe shirts, broeken aangeboden van Van de Braak radio, t.v., video en electrische huishoudelijke apparatuur. De spelers van Soffelt zullen voortaan op de groene mat verschijnen met Audio Video van de Braak. Op de foto het eerste team van Soffelt in het nieuwe tenue. Uiterst links de sponsor van Soffelt, de heer Martien van de Braak.
 
Veghelse Courant, 5 oktober 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zondag 9 oktober: Tentoonstelling bejaarden handwerkclub van 10.00 tot 17.00 uur in Edith Steinscshool.

Zondag 9 oktober: blaaskapel De Boemelaars optreden in de Watersteeg vam 1-.30 - 11.30 uur

Zondag 9 oktober: Wielrtoerclub Zijtaart, Joe Mann tocht  (Best) met pauze, starttijd 9.00 uur, 60 km

Maandag 10 oktober: K.V.O. algemene ledenvergadering in de Blauwe Kei te Veghel, aanvang 20.00 uur

Dinsdag 11 oktober: K.V.O. zwemmen van 9.30 - 10.30 uur in Veghel

Dinsdag 11 oktober: K.V.B. handwerken van 9.30 - 11.30 uur bij Ton de Rooij

Woensdag 12 oktober: K.V.B. gymles van 20.00 - 21.00 uur in de sporthal

Zaterdag 15 oktober: Blauw Geel - V.O.W. veteranen
 
Veghelse Courant, 5 oktober 1983  

Parochie H. Lambertus Zijtaart

Zaterdag 8 oktober, 19.00 uur: Jan Reybroek en Ardina van Doorn de echtgenote en voor Tonny Kanters namens ooms en tantes Boudewijns

Zondag 9 oktober, 8.30 uur: Gerarda Ophey - van de Tillaart namens familie van Rosmalen - Ophey; 9.45 uur: maandelijkse gedachtenis Johan Pepers en jaargetijde Frans Reybroek en overleden familie Van de Tillaart - Van de Ven, 11.00 uur: Johan vn Nunen en Annie van de Braak weduwe van Johannes van de Hurk

Vanaf maandag t/m vrijdag zijn de Eucharistievieringen in de kapel om half zes

Maandag 10 oktober: maandelijkse gedachtenis Bert van Erp

Dinsdag 11 oktober: Tonny Kanters namens de buurt

Woensdag 12 oktober: Johan Pepers namens een goede vriend

Donderdag 13 oktober: overleden ouders Van der Linden - Verbruggen en voor Antoon van de Ven namens broers en zusters

Vrijdag 14 oktober: 13.30 uur:zilveren bruiloft voor familie Van de Tillart - van de Ven, verzorgd door eigen koor.

Zaterdag 15 oktober, 19.00 uur: maandelijke gedachtenis Toon Munsters; Rob van de Ven namens vader, moeder en kinderen; jaargetijde Moeder van Asseldonk; Theo van de Broek namens familie van Zutphen

Gedoopt: 25 september: Anouk Martina Lamberta van der Heijden, dochter van  Gijsbertus van der Heijden en Juliana van der Aa
 

Veghelse Courant, 5 oktober 1983  

Parochie H. Lambertus Zijtaart

Zaterdag 15 oktober: maandelijkse gedachtenis Toon Munsters, Rob van de Ven namens vader, moeder en kinderen; jaargetijde Martina van Asseldonk - Rutten; Theo van de Broek namens familie van Zutphen

Zondag 16 oktober, 8.30 uur: Tonny Kanters namens familie Leenders St. Oedenrode; 9.45 uur: jaargetijde Petrus van Lankvelt en jaargetijde Hendricus van de Ven - van de Steen; 11.00 uur: Johan Schoenmakers namens een goede bekende; Jan van de Linden en Gerarda Ophey - van de Tillaart namens Arie

Vanaf maandag t/m vrijdag zijn de Eucharistievieringen in de kapel van de zusters om half zes

Maandag 17 oktober: overleden ouders Brugmans - Van Weert en Johanna Lamberdina de dochter

Dinsdag 18 oktober: Gerarda Ophey - van de Tillaart namens de buurt en Johan Pepers namens kinderen en kleinkinderen

Woensdag 19 oktober: Jan van de Linden en Hendrica van Doorn

Donderdag 20 oktober: gefundeerd jaargetijde Christianus Ketelaars; maandelijke gedachtenis Antoon van de Ven; overleden ouders van H. van de Cammen - van Asseldonk - van Roosmalen. In de kerk om 19.00 uur voor Johan Schoenmakers en een bijzondere intentie

Vrijdag 21 oktober: Antoon van de Ven namens de kinderen. In de kerk om 14.00 uur zilveren bruiloft familie Van Dommelen

Zaterdag 22 oktober, maandelijke gedachtenis Arie Pronk en voor Johannes van de Tillaart namens Lisette en Antoon

Gedoopt: 25 september: Anouk dochter van Lambertus Welte en Martha van der Heijden; 2 oktober: Bart zoon van Johannes Raaymakers en Wilhelmina Erkelens en Geralda dochter van Adriaan van de Linden en Cornelia van de Kamp
 

Veghelse Courant, oktober 1983   In Zijtaart is in de nacht van dinsdag op woensdag uit een wei aan de Biezendijk een pasgeboren kalf gestolen. De eigenaar van het dier was maandagavond om middernacht nog gaan kijken in de wei naar de zwangeere koe. De koe had toen nog niet gekalfd. De volgende morgen om half negen was het 's nachts geboren kalf verdwenen.
 
Veghelse Courant, 12 oktober 1983   Gespreksavonden Zijtaart

Evenals in het voorgaande jaar zal de werkgroep voor volwassenen uit Zijtaart ook deze winter weer een zestal gespreksavonden organiseren. Onder het motto "Samen denken en praten" is de eerste gespreksavond op maandag 17 oktober aanstaande om 20.00 uur in de aula van de Edith Steinschool.

Als thema voor deze eerste avond is gekozen "Geloven op maandag":. Als inleider en begeleider zal de distrikscatecheet Piet Vogels uit Veghel aanwezig zijn.
 
Veghelse Courant, -12 oktober 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zondag 16 oktober: Wielertourclub Zijtaart, Bos en heide tocht (Rips) met pauze, starttijd 9.00 uur, 60 km

Maandag 17 oktober: E.H.B.O. herhalingsles bij Ton de Rooij, aanvang 20.00 uur

Maandag 17 oktober: K.V.O. kursus "praten en luisteren" in de Blauwe Kei te Veghel

Maandag 17 oktober: gespreksavond bijeenkomst Edith Steinschool aanvang 20.00 uur onderwerp: Geloven op maandag

Dinsdag 18 oktober: K.V.O. zwemmen van 9.30 - 10.30 uur in Veghel

Dinsdag 18 oktober: K.V.B. handwerken van 9.30 - 11.30 uur bij Ton de Rooij

Woensdag 19 oktober: K.V.B. gymles van 20.00 - 21.00 uur in de sporthal

Zaterdag 22 oktober: V.O.W. veteranen - Volkel
 
Veghelse Courant, 26 oktober 1983   Carnavalsvereniging De Reigers

Aanstaande zaterdag 29 oktober houdt c.v. de Reigers weer haar maandelijkse oud papier actie.
 
Veghelse Courant, 2 november 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Maandag 7 november: KVO kursus: "praten en luisteren" in de Blauwe Kei.

Maandag 7 november: Gespreksavond, thea: "Wat is de zin van het leven", bijeenkomst in de hal van de Edith Steinschool, aanvang 20.00 uur.

Dinsdag 8 november: KVO zwemmen van 9.30 tot 10.30 uur in Veghel

Dinsdag 8 november: KVO kontaktdag te Heeswijk, onderwerp "Leven op zondag", aanvang 9.30 uur

Dinsdag 8 november: KVB handwerken van 9.30 tot 11.30 uur bij Ton de Rooy

Dinsdag 8 november: Wielertourclub Zijtaart, trimmen voor heren in de sporthal van 20.30 tot 21.30 uur

Woensdag 9 november: KVB gymles van 20.00 tot 21.00 uur in de sporthal

Zaterdag 12 november: carnavalsvereniging De Reigers 11/11 bal in zaal de Rooy, tevens loterij

Zaterdag 12 november: VOW veteranen - Boskant
 
Veghelse Courant, 2 november 1983   Gespreksavond

Op maandag 7 november aanstaande al in Zijtaart de tweede gespreksavond voor volwassenen van dit seizoen gehouden worden in de aula van de Edith Steinschool, aanvang 20.00 uur. De avond begint om 20.00 uur en heeft als thema: wat is de zin van het leven. Een van de distriktscatecheten uit Veghel zal als gespreksleider optreden.
 
Veghelse Courant, 9 november 1983   Rian van der Heijden Nederlands kampioen achteruitrijden

Het Veghelse kerkdorp Zijtaart mag zich erin verheugen een bekende Nederlander in haar midden te hebben. De Zijtaartse automonteur Rian van der Heijden is na een jaar achteruitrijden kampioen van Nederland geworden. Daarmee onttroonde hij regerend kampioen Hans Vissers, de man waarbij hij nog vorig jaar als maatje optrad.

De achteruitrij sport wint langzaam maar zeker terrein. De rijders komen hoofdzakelijk uit Brabant en Limburg. Het achteruitrijden begon in 1979 als een grap tijdens een auto-race wedstrijd op een van de Nederlandse circuits. Een grap die onder het aanwezige publiek een hoop sensatie teweeg bracht. Nog steeds worden de wedstrijden als extra publiekstrekker tijdens auto-race wedstrijden verreden, echter nu in wesstrijdverband. Hoewel niet meer verplicht, wordt hoofdzakelijk in Dafs gereden.

Achteruitrijden is volgens Van der Heijden vooral een sport voor automonteurs. Er moet nogal regelmatig aan het karretje gesleuteld worden, er worden zo af en toe forse deuken opgelopen, terwijl ook de keren dat een wagen finaal in de prak gereden wordt veelvuldig zijn. Van der Heijden zelf heeft dit seizoen twee wagens opgereden en is aan zijn derde toe. Niettemin blijven de kosten beperkt, aangezien met oude, zelf opgeknapte vehikels gereden wordt, die echter wel aan de nodige veiligheidseisen dienen de voldoen.
 
Brief van Willy Henst aan Martien van Asseldonk in Nairobi op 18 november 1983   Hopelijk krijg ik dit schrijven op de een of andere manier in Nairobi. Bij ons staakt de post al 3 weken en in de krant stond dat er helemaal niets naar het buitenland ging.
 
Veghelse Courant, 9 november 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Maandag 14 november: E.H.B.O.-kursus dia-avond bij Ton de Rooy, aanvang 20.00 uur

Maandag 14 november: v.v. Soffelt rik-avond bij A. van de Sanden, aanvang 20.00 uur

Maandag 14 november: K.V.O. kursus "praten en luisteren" in de Blauwe Kei te Veghel

Maandag 14 november: K.V.O. demonstratie over "hapjes bij de borrel"

Dinsdag 15 november: K.V.B. handewewrken bij Ton de Rooy van 9.30 tot 11.30 uur

Dinsdag 15 november: K.V.O. zwemmen van 9.30 tot 10.30 uur in Veghel

Dinsdag 15 november: Wielertourclub Zijtaart, trimmen voor heren van 20.30 tot 21.30 uur in de sporthal

Dinsdag 15 november: Oudervereniging vegadering in de Edith Steinschool voor alle ouders van kinderen van het kleuter- en basis onderwijs, aanvang 20.00 uur

Woensdag 16 november: K.V.B. gymles van 20.00 tot 21.00 uur in de sporthal

Vrijdag 18 november: M.C. de Jagers feestavond en tevens prijsuitreiking clubkamioenschappen bij Ton de Rooy
 
Veghelse Courant, 9 november 1983   Carnavalsvereniging De Reigers Zijtaart

Aanstaande zaterdag 12 november zal ook voor Zijtaart het carnavalsgebeuren weer van start gaan met het jaarlijkse 11-11 bal. Aan deze avond zullen de Boemelaars en de dansmariekes hun medewerking verlenen. Om 11 over 11 zal door prins Groard den Urste de trekking verricht worden van de loterij, waarvoor in de afgelopen weken huis-aan-huis loten verkocht zijn.
 
Brabants Dagblad, 9 november 1983   Trien van de Ven uit Zijtaart overleden

In het ziekenhuis in Veghel is op 80-jarige leeftijd na een kort ziekbed Trien van Boxmeer - Van de Ven uit Zijtaart overleden. Vanmorgen om half elf wordt in de Sint-Lambertuskerk te Zijtaart de uitvaartdienst gehouden. Trien van de Ven, zoals zij op Zijtaart werd genoemd, heeft zich in het verenigingsleven in Zijtaart jarenlang zeer verdienstelijk gemaakt.

Ondanks haar grote gezin was mevrouw Van Boxmeer ook voor de Zijtaartse gemeenschap steeds druk in de weer. In Zijtaart, waar zij geboren en getogen was, richtte zij de Boerinnenbond op en was 35 jaar lang voorzitster. Ook de bejaardenbond kwam mede door haar activiteiten en inzet van de grond, Voor haar vele belangeloze werk wers mevrouw Van Boxmeer onderscheiden met de Zilveren eremedaille van Oranje Nassau.
 
Collectie Doortje Van Nunen - Brugmans   Herinnering aan Christina van Boxmeer - Van de Ven

Ere-voorzitster van onze K.V.O.
Op 5 november was het dan zo
Dat Trien deez aarde ging verlaten
Na veel werk en heel veel praten.

In 1939 oprichtster van onze bond
Werd 'voorzitster' toen terstond
Zij bleef dat een en dertig jaar
Iedereen die kende haar.

Zilveren en robijnen feest
Altijd is 't 'Trien geweest
Die als voorzitster fungeerde
De voorzitters hamer dirigeerde

In 1979 werd zij 'Ere-lid'
Kreeg een zilveren medaille in bezit
De orde van Oranje-Nassau!!
En 't gebeurt nog niet zo gauw
Dat man en vrouw alle beiden
Koninklijk zijn onderscheiden

Sinds 1972 voorzitster van de bejaardenbond
Ja, Trien die kreeg alles rond
20 jaar 'kontakt' persoon bij het Rode Kruis,
Memisa, Hart en Nierstichting incluis.

Christina, die werd tachtig jaar
Haar hele leven was dienstbaar.
Daarom dit op rijm gezet
Hopelijk komt 't in Palet.

Geschreven door: mevrouw Drika van Eert - Van Berkel
K.V.O. lid. Zijtaart
 
Veghelse Courant, 9 november 1983   Rijvereniging St. Gregorius Zijtaart

Bij een springwedstrijd in Odiliapeel behaalde Mari van Berkel met Rezy een fraaie 11de plaats in de klasse licht. De andere Zijtaartse ruiters behaalden 3 of 4 trafpunten.

De volgende wedstrijd was een gecombineerde wedstrijd in Herpen. Na de individuele en afdelingsdressuur was de Zijtaartse voorsprong maar liefst 11 punten op nummer twee. Bij het springen mochten er twee balken af, dan was het kampioenschap nog voor Zijtaart. Helaas gingen er drie balken af, zodat met een eervolle tweede plaats genoegen genomen moest worden.
 
Veghelse Courant, 16 november 1983   Winst voor V.O.W.
Ruwaard - V.O.W. 0 - 2

Een overwegend sterker VOW zou in de eerste helft een verdiende voorsprong nemen door een vlekkeloos uitgevoerde combinatie die begin bij Van Asperen. Hommeles voerde de kombinatie verder uit, voordat Vervoort kon afronden.

De 2e helft begon voortvarend voor de Zijtaartenaren. De fluittist beslistte terecht voor een penalty die door de ongeveer 150 meegereisde VOW supporters van harte werd toegejuicht, maar helaas voor alles wat Zijtaart was, werd deze door Van de Tillaart gemist.

Dit betekende de ommekeer in de westrijd. Ruwaard, gesterkt door deze meevaller, zette VOW onder konstante druk, wat voor hen geen resultaat opleverde. Even voor tijd werd het zelfs 0 - 2 voor VOW, toen "mister VOW" himself (Rien van de Liefvoort) een van baan veranderde vrije trap koeltjes benutte. Door deze zege blijft VOW volop in de race om de bovenste plaatsen.
 
Jaarverslag 1983  ponyclub in notulenboek   Op 20 november werd er een raijonwedtrijd voor ponyclubs gehouden te Zijtaart.

 
Veghelse Courant, 23 november 1983   Carnavalsvereniging komt aanstaande zaterdag 26 november oud papier ophalen.
 
Veghelse Courant, 23 november 1983   Bezoek Sint aan Zijtaart

De Goedheiligman zal aanstaande zondag 27 november met zijn gevolg een bezoek brengen aan het Veghelse kerkdorp Zijtaart. De Sint zal ingehaald worden door fanfare St. Cecilia en ponyclub De Reigertjes.

Rond half twee zal het startschot gelost worden voor een rijtoer van de Sint door het dorp, met als eindpunt zaal Versantvoort. Na afloop daarvan zal een feestprogramma plaatsvinden.

Voor kinderen tot en met de tweede klas zal een ontmoeting met de Sint en zijn Pieten gearrangeerd worden in zaal Versantvoort. Zij zullen daar Sint de hand mogen schudden of zelfs misschien even bij hem op schoot mogen zitten. Voor de kinderen van klas drie tot en met zes zullen er in de aula van de lagere school enkele films vertoond worden, Na afloop van een en ander ontvangen alle kinderen een snoeppakketje.
 
Veghelse Courant, 23 november 1983   Ruilverkaveling na twintig jaar voltooid

De plaatselijke commissie voor ruilvekaveling Veghel/Erp heeft na twintig jaar haar werkzaamheden afgerond. Dat wil zeggen dat een gebied van 5200 hectare, zich uitstrekkend over de gemeenten Veghel, Erp, Heeswijk-Dinther, Schijndel, Boekel, Uden, Nistelrode, Beek en Donk, Lieshout, Gemert en St. Oedenrode is heringedeeld.

De commissie benadrukte de uitstekende samenwerking tussen de vertegenwoordigers van het kadaster, landinrichtingsdienst en staatsbisbeheer. De totale kosten bedragen 25 miljoen gulden, waarmee de aanvankelijke begroting met 10 miljoen is overschreden.

Al in 1947 kwam de eerste aanvraag voor een ruilverkaveling van 200 hectare binnen. In 1966 stemden 1757 grondeigenaren in grote meerderheid voor de plannen van de commissie. In 1967 stuitte men op grote problemen, De geplande aanleg van Rijksweg 75 dreigde roet in het eten te gooien, waardoor een veertraging van twee jaar werd opgelopen. Toen in 1978 de plannen ter inzage werden gelegd, brak er een stroom van 393 bezwaren los. Daarvan konden 286 door de plaatselijke commissiie worden opgelost. Zes bezwaren werden ingetrokken en 32 kwamen voor de rechter.

Naast de verkaveling is ruime aandcht besteed aan de landinrichting. Alle betrokken bedrijven zijn na de verkaveling aangesloten op verharde wegen. Ook is de waterhuishouding verbeterd. Er werd 9 kilometer verhardde fietspaden aangelegd. De hoeveelheid bouwland nam af van 45 % naar 24 %. De hoeveelheid grasland en tuinbouwgrond namen toe.
 
Veghelse Courant, waarschijnlijk eind 1983 of later   Fietspaden in Veghel en Erp overgedragen
Waardering voor ruilverkavelinscommissie

Met het slechten van enkele hopen zand door leden van de plaatselijke ruilverkavelingscommissie Veghel-Erp hebben de gemeentebesturen van Veghel en Erp gisterochtend enkele fietspaden, van samen ruim tien kilometer lang, in beheer en onderhoud overgenomen. Onder aanvoering van voorzitter Piet Dobbelsteen van de ruilverkavelingscommissie werden twee zandhopen op de plek waar de parallelweg-Noord overgaat in een fietspad met de grond gelijk gemaakt. De fietspaden lopen van Veghel naar Bedaf, waar ze aansluiten op Udense fietspaden, en van Veghel naar de Goorsebossen in Erp.
 
Veghelse Courant, 23 november en 7 december 1983   St. Cecilia vindt aansluiting bij top

Fanfare St. Cecilia uit Zijtaart heeft voor een hoogtepunt in haar bestaan gezorgd. Op het afgelopen zondag gehouden muziekconcours in Boxtel behaalde St. Cecilia in de hoogste afdeling, de superieure afdeling, de eerste prijs. Hiermee plaatst de Zijtaartse fanfare zich tussen de weinige corpsen in Nederland die zich waar kunnen maken in de bovenste regionen.

Voor het indrukwekkende en sensationele verplichte nummer "Der Damon" van Paul Huberwerd 147 punten gehaald en voor het keuzewerk Suite in B zelfs 149,5 punt. Vermeldenswaard is dat liefst 17 van de 50 muzikanten voor het eerst deelnamen aan een concours. Deze groep bestond grotendeels uit jeugdige leden van twaalf tot achttien jaar.

Wel werd door de jury enige kritiek geleverd op de zuiverheid van bepaalde instrumenten. Het betreft hier echter oude instrumenten die aan vervanging toe zijn, doch waar zo'n slorige 20-duizend gulden nodig is. Gezien de eisen die aan het muzikale peil van het corps gesteld worden zal het bestuur echter niet aan een dergelijke investering kunnen ontkomen.

Dirigent Jos Banens en de leden werden thuiskomst verrast door een geweldige ontvangst. Hun werd door enkele supporters een koud buffet en ook de nodige consupties aangeboden.
 
Veghelse Courant, 23 november 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Zondag 27 november: intocht St. Nicolaas in het dorp aanvang ongeveer 13.30 uur

Maandag 28 november: K.V.O. en K.V.B. gezamenlijke avond in zaal de Rooy aanvang 20.00 uur, onderwerp: verzekeringen, verzorgd door Rabo en Interpolis

Maandag 28 november: K.V.O. kursus Ziekenverzorging

Dinsdag 29 november: K.V.O. zwemmen van 9,30 - 10.30 uur in Veghel

Dinsdag 29 november: K.V.B. handwerken van 9.30 - 11.30 uur bij Ton de Rooy

Dinsdag 29 november: Wielertourclub Zijtaart, trimmen voor heren van 20.30 - 21.30 uur in de sporthal

Woensdag 30 november: K.V.O. kursus "Beter  bewegen", aanvang 21.00 - 22.15 uur

Woensdag 30 november: K.V.B. gymles van 20.00 - 21.00 uur in de sporthal

Donderdag 1 december: K.V.O. demonstratie "Hapje bij de borrel" in zaal Versantvoort, aanvang 20.00 uur
 
Veghelse Courant, 30 november 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Dinsdag 6 december: K.V.O. zwemmen van 9,30 - 10.30 uur in Veghel

Dinsdag 6 december: K.V.B. handwerken van 9.30 - 11.30 uur bij Ton de Rooy

Dinsdag 6 december: Wielertourclub Zijtaart, trimmen voor heren van 20.30 - 21.30 uur in de sporthal

Woensdag 7 december: K.V.B. gymles van 20.00 - 21.00 uur in de sporthal

Woensdag 7 december: K.V.O. kursus "Beter  bewegen", aanvang 21.00 - 22.15 uur
 
Veghelse Courant, 7 december 1983   Evenementenkalender Zijtaart

Vrijdag 9 december: kaartavond ten bate van Het Zorgenkind in zaal Versantvoort, aanvang 19.30 uur

Maandag 12 december: E.H.B.O. cursus bij Ton de Rooy aanvang 20.00 uur

Maandag 12 december: kaartavond V.V. Soffelt bij cafe van de Sanden te Zondveld aanvang 20.00 uur

Dinsdag 13 december: K.V.O. zwemmen van 9.30- 10.30 uur in Veghel

Dinsdag 13 december: K.V.B. handwerken bij Ton de Rooy van 9.30 - 11.30 uur

Dinsdag 13 december: Wielertourclub Zijtaart, trimmen voor heren van 20,30- 21.30 uur in de sporthal

Woensdag 14 december: K.V.B. gymles van 20.00 - 21.00 uur in de sporthal

Woensdag 14 december: K.V.O. kursus "Beter Bewegen" van 21.00 - 22.15 uur

Zaterdag 17 december: oud papier ophalen door de carnavalsvereniging De Reigers

Zaterdag 17 december: ruilbeurs winterartikelen georganiseerd door de Evenemenrengroep in zaal Versantvoort van 14.00 - 16.00 uur
 
Brabants Dagblad, 10 december 1983   Zijtaart 'Een plaats waar de mensen elkaar waarderen'

Zijtaart lijkt zo dicht bij Veghel te liggen. Als je de kanaal bent overgestoken zie je nog steeds de flats. Je moet vanuit Veghel een hele omweg maken om in 'De Hemel' te komen. De Hemel is het zandweggetje dat naar Zijtaart leidt. Maar ook dan lijkt het alsof het dorp er niet is. Pas als je achter de hoge bomen de kerktoren en de twee torentjes van het klooster ziet, weet je dat Zijtaart wel degelijk bestaat. Een muzikaal dorp met een actief verenigingsleven. Altijd prijs.

"Het hele dorp loopt uit. Hoe klein de activiteit ook is. Geef maar een gil en iedereen is er." Aan het woord is Bert Raaijmakers, een van de vele actieve leden van fanfare Sint-Cecilia. Dit muziekgezelschap telt 137 leden, waarvan er 98 een instrument bespelen. "Uit de meeste gezinnen zit wel iemand bij de fanfare," vertelt Raaijmakers. We spelen sinds kort in de hoogste afdeling. En we worden ontzettend veel gevraagd. De Zijtaartse mensen kunnen zich het dorp dan ook niet meer voorstellen zonder fanfare."

Maar Zijtaart heeft meer verenigingen. Op de ongeveer 1600 inwoners zijn er maar liefst 31. En welke vereniging het ook is, de leden zijn actief. "Alles wat moet gebeuren doet men zelf," aldus Raaijmakers. "Neem het jeugdcentrum. De gemeente Veghel geeft ons bij de opbouw daarvan weinig steun. Geen punt, we pakken zelf wel aan," vertelt hij.

Mevrouw Van Bakel woont in een bejaardenwoning. Het is kaartmiddag. Op een pluizig rood tafelkleed liggen de kaarten op stok. Mevrouw Van Bakel: "Zo weinig als ze in Veghel samen doen, zo veel doen ze dat hier. Ik ben in Zijtaart geboren en getogen. Er is altijd al zoveel georganiseerd. Ook voor de bejaarden is er vanalles te doen." Mevrouw Van Bakel mist een eigen gebouwtje voor bejaarden. "Iets eigens waar we onze spullen kunnen laten liggen. Waar de mannen kunnen biljarten. Waar wij kunnen handwerken en kaarten. En waar het bejaardenkoor kan zingen. En er is ook meer behoefte aan bejaardenwoningen."

Verder heeft ze over Zijtaart eigenlijk niets dan goeds. Mevrouw Van Bakel: "Het is een mooi dorp. Vooral de boerderijen die van generatie op generatie intact en in bedrijf gebleven zijn. Het is doodzonde als er niemand meer is die het werk voortzet."

Een plaatselijke kastelein lijkt minder lovend over het dorp en zijn inwoners. "Als er hier gehuwdenbal is, komen er alleen klanten van buitenaf dansen. Ik denk dat de mensen van Zijtaart daarvoor niet in eigen dorp willen blijven. Ze willen eruit zijn," vertelt hij. "Anders is het zondagmorgen na de mis. Dan loopt het cafe vol met ouderen die een borreltje komen drinken. Maar ja, als er mensen afvallen komen er geen jongeren meer voor in de plaats. Want die gaan niet meer naar de mis. Wel jammer, want zoiets is toch een stukje traditie van een dorp."

Volgens de kastelein staart Zijtaart open voor iedereen. "Op zich hoeven nieuwkomers zich dan ook niet buitengesloten te voelen. Maar het lijkt alsof die er zelf al vanuit gaan dat ze er niet bijhoren. Vaak verhuizen ze dan ook weer snel. Kunnen ze niet aarden."

"Als je jezelf openstelt, accepteren de mensen je zoals je bent," zegt mevrouw Van de Bilt. Ze woont met haar gezin in de oude pastorie van Zijtaart. "We zijn hier komen wonen, omdat het huis ons trok. Omdat dit huis veel heeft betekend voor de bevolking, hebben we vanaf het begin moeite gedaan om onszelf aan te passen. Volgens mij is dat gelukt. We kunnen nu, na bijna vier jaar, goed overweg met de mensen hier. Bovendien, als je al vaak verhuisd bent, kun je je ook sneller aanpassen." In de relatief korte tijd dat mevrouw Van de Bilt in Zijtaart woont, heeft ze gemerkt dat Zijtaartse mensen erg trots zijn op hun dorp en afkomst. "Chauvinistisch eigenlijk, heel erg zelfs."

De overste van de zusters Franciscanessen in Zijtaart voeltde zich ook snel op haar gemak in het dorp. "Zijtaart is een dorp waar de mensen elkaar waarderen. Dat is een pluspunt. Je mag er dan ook niet aankomen. Het is van de mensen zelf."

Over de schoonheid van het dorp: "Het ligt verscholen in een landelikke omgeving. Als in de zom de bomen groen zijn, zou je bijna vergeten dat het er ligt. Het ligt geisoleerd. Daarom zit het er nog een beetje in dat de bevolking niemand van buitenaf nodig heeft."

"Zijtaart is een plaatsje dat met rust gelaten moet worden. Iedere die er woont dopt zijn eigen boontjes wel," vertelt middenstander Van de Biggelaar ernstig. "Maar voor ons valt dat niet mee. We hebben onze zaak al enkele malen omgeturnd. Nog steeds is het moeilijk. Ik denk dat de gemeente Veghel amper beseft wat er zich in hun kerkdorpen afspeelt, wat dit betreft. Ze bouwen maar grote winkels. En alles moet naar Veghel toe. "Ja," vult zijn vrouw aan, "en wij moeten braaf blijven. Hoe we dat doen zal hen een zorg wezen. Onkosten dekken is op het moment belangrijker dan omzet maken."

Naast de positieve punten die al genoemd zijn, zien de Van de Biggelaars ook minpunten. "Er is hier geen huisarts, tandarts en geen telefooncel. Maar we zoeken het wel uit hoor. De gemeente doet er toch niks aan." Vam de Biggelaar vindt het eigenlijk niet erg dat hij weinig met Veghel te maken heeft. "Ik ben blij dat het kanaal tussen Veghel en Zijtaart ligt.

Zijn zoon ziet het anders. "Het is maar net hoe je het bekijkt. Commercieel gezien zit je verkeerd in Zijtaart. Daar kan de gemeente ook weinig aan doen. Maargewoon wonen hier is ideaal."
 
Brabants Dagblad, 12 december 1983; Veghelse Courant 14 december 1983   In Zijtaart: spontane huldiging fanfare

Fanfare St. Cecilia uit Zijtaart is gisteren (11 december) tijdens een receptie gehuldigd in verband met de geleverde prestatie op het onlangs gehouden bondsconcours. Daar behaalden de Zijtaartse muzikanten een eerste prijs in de hoogste afdeling.

Ook burgemeester H. van Weegen was als een der eersten aanwezig om het korps en zijn dirigent te complimenteren. "Een geweldige prestatie", aldus de burgemeester, die naast lovende woorden de kritiek hekelde, die enkele mensen uit Zijtaart aan Veghel hadden gericht tijdens een interview over hun dorp in het Brabants Dagblad.

Ook Zijtaart zelf was goed vertegenwoordigd gedurende het spontane feest in zaal Versantvoort, waar practiscsh alle verenigingen acte de presence gaven. Ook vele korpsen uit de naaste omgeving kwamen gelukwensen aanbieden. Harmonie Frisselstijn uit Veghel was net het gehele korps het kanaal "overgestoken" om St. Cecilia een muzikale hulde te brengen.

Eveneens uit Veghel kwamen de Kuutels, een boerenkapel die zich ludiek presenteerde. Mevrouw Banens, al even muzikaal als haar zooin de dirigent, was bijzonder ingenomen met de prestatie van het korps en bood het bestuur een nieuwe mars aan, genaamd Laridah.

Dirigent Jos Banens zelf werd door St. Cecilia in het zonnetje gezet. Hij ontving uit handen van voorzitter Albert van Zutphen een handbeschilderde kaars. Heel toepasselijk was de kaars beschilderd met "Der Damon", de titel van een verplicht concourswerk van P. Huber. Het slot van het muziekstuk waarin de duivels vechten met de geest eindigt onbeslist. Dit duel had S. Cecilia nu vast laten leggen op een kaars. Een bijzondere attentie had Louis van de Bilt, die elk lid een amarillis overhandigde. Hij vond dit zeer passen bij een bloeiende vereniging.
 
Bouwstijlen - Thema's - Groei - Organisaties - Veldnamen
Afkortingen - Toelichting verenigingen - Toelichting Huizen - Toelichting Kroniek - Downloads