Foto's Huizen Kroniek

Kroniek van het jaar 1865


BHIC, kantongerecht Veghel, toegang 42, inv. nr. 8, vonnis 2722 (13-2-1865)   Willem Cremers woonde sinds 1858 op de plaats met het latere adres De Kampen 6. Zijn vrouw Maria van de Spank, oud 41 jaar, geboren te Engelen, en zijn twaalfjarige zoon Johannes Kremers hadden op 7 januari met een trekhout, waaraan een mes was bevestigd, uit een mastbos enige takken afgesneden. Moeder sneed takken af en Johannes verzamelde de takken. Omdat de jongen nog minderjarig is, wordt hij niet beboet, maar Maria krijgt een boete van een gulden.

 
BHIC, Kantongerecht Veghel, toegang 42, inv. nr. 8, vonnis 2775 (10-4-1865)   Johannes Burgers, 12 jaar en Martinus Burgers, 11 jaar geboren te Erp en wonende te Veghel stelen op 1 maart in de uithoek Jekschot heide en jonge masten, eigendom van de heer J. Smits. De twee knapen krijgen beiden twee dagen gevangenisstraf en moeten ook nog de proceskosten van f. 1,40 betalen.

 
BHIC, Kantongerecht Veghel, toegang 42, inv. nr. 8, vonnis 2812 (29-5-1865)    Martinus van den Nieuwenhuizen, 28 jaar, landbouwer geboren Sint Oedenrode en wonende op Zondveld (nu Krijtenburg 13), had zonder vergunning plaggen en strooisel langs de gemeenteweg verzameld en mee genomen. Hij krijgt daar voor één dag gevangenisstraf en moet de kosten van de rechtzaak betalen, f. 1,16.

 
BHIC, Kanton Veghel toegangsnummer 42, inv. nr. 8, rol 2190.   Bert Goorde Vervoort woonde op Zondveld. Zijn vader Godefridus Vervoort was cipier van de gevangenis in Veghel. Dat belette Bert niet om als illegale kwakzalver te werken. Martinus Vervoort, een zoon van Berts broer Johannes, kwam ook met justitie in aanraking en wel voor belediging.

Op 24 juli 1865 ’s avonds om een uur of acht waggelde Martinus Vervoort beschonken de oude Veghelse kerk binnen. Daar was Martinus van Rijbroek zand aan het zeven. Van Rijbroek had de oude kerk gehuurd als opslagruimte. Vervoort zag dat Martinus van Rijbroek een hoofddoek om had tegen het stof. Hij leek wel een vrouw. "Verdoemde scheele hoer, gij zift goed", gekscheerde de bezopen Vervoort, en: "Schei uit, verdomde scheele hoer." Hij voegde er met zijn zatte kop aan toe: "Ik heb vijf malen op je wijf gelegen en mag ik ze nog eens naaien." Van Rijbroek zei geërgerd: "Ga maar naar Dien Quant." Dat was een bekende vrouw in Veghel met een minder goede naam. Van Rijbroek was beledigd en diende een aanklacht in. Zijn vrouw, Mechelina Swinkels verklaarde desgevraagd dat er geen sprake was van overspel met Martinus Vervoort.

BHIC, Kantongerecht Veghel, toegang 42, inv. nr. 8, vonnis 2900 (18-9-1865)   Gerardus van Eerd, 49 jaar, landbouwer op de Biezen (nu Corsica 15), heeft op 13 augustus 1865 zittende op een kar bespannen met een paard op de provinciale (Rooise) klinkerweg nabij sluis 4 met een enkele lijn in volle draf gereden. Boete drie gulden en 59 cent proceskosten.

Bouwstijlen - Thema's - Groei - Organisaties - Veldnamen
Afkortingen - Toelichting verenigingen - Toelichting Huizen - Toelichting Kroniek - Downloads