Foto's Huizen Kroniek

Kroniek van het jaar 1838


Bidprentje: collectie Antoon Vissers. Gegevens van Jan van de Vijver.   Op 18 april 1838 overleed Willibrordus Burgers, pastoor van Someren. Hij was geboren op Leinserondweg 17.Willibrordus Burgers, geboren te Veghel op 26 september 1763 was in 1798 kapelaan in ’s-Hertogenbosch en werd in 1808 pastoor te Someren. Hij heeft in zijn pastoraat aldaar, op de Postel, een kerk gebouwd. (vanaf 1958 tot nu het gebouw van de boerenbond). Op 10 april 1829 werd deze kerk aanbesteed. Gedurende de bouw van deze kerk heeft het zowat altijd geregend. In 1830 is deze kerk in gebruik genomen. De twee zijaltaren waren door pastoor Burgers aan gekocht. Het rechter altaar bij Koenen in Eindhoven en het linker in Helmond. Deze laatste was eerder hoofdaltaar in de St. Lambertuskerk aldaar. Een deel daarvan wordt nog gebruikt. Pastoor Burgers was de laatste die op het kerkhof  “het kerkeindje” begraven zou worden. Ook moest pastoor Burgers onderhandelen met de protestanten over de naasting van de kerk, maar bleef net als zijn voorganger in de schuurkerk zijn dienst doen, totdat hij bovengenoemde kerk liet bouwen.

BHIC, Provinciaal bestuur, toegang 17, inv. Nr. 5583, d.d. 30-8-1841 en 4-4-1842; ibidem, Gemeente Veghel, toegang 7698, inv. Nr. 138 d.d. 14-8-1841.   Volgens een verklaring uit 1841 werd de weg naar Zondveld tussen de huidige Reibroekstraat en Krijtenburg in 1838 aangelegd. Het was een zogenoemde 'dijk'. Men groef 2 sloten en hoogde met het zand de strook daar tussen in op. De aanleg van deze dijk gebeurde op initiatief van burgemeester Jacot, die toen in zijn laatste ambtsjaar was, en zijn twee assessoren, zonder daarvoor de gemeenteraad in kennis te stellen of er toestemming van de raad voor te vragen.

Voordat deze dijk aangelegd werd, werd vanaf de Middeleeuwen een andere weg van Zijtaart naar Zondveld gebruikt. Dat was het traject van de sinds kort niet meer bestaande Valstraat die bij Theo van Rijbroek op de huidige Leinserondweg uitkwam, en vanaf daar de Leinserondweg volgend, de huidige Hoolstraat over naar Zondveld.

Om het water dat van Zondveld (de tegenwoordige straat Krijtenburg) kwam door te laten werd een buis onder de weg aangelegd. Dat was nogal klein, en de boeren van Zijtaart stopte die buis bovendien dicht, zodat ze geen last van het water hadden. De boeren van Zondveld hadden er des te meer last van, en klaagden bij burgemeester Jacot. Die negeerde hun geklaag, en stuuurde de boeren van Zondveld onvriendelijk de deur uit.

Die van Zondveld groeven toen een greppel door de dijk heen en burgemeester Jacot stuurde toen toch maar een arbeider om de buis schoon te maken. Die goeie man was daar de hele dag mee bezig. Maar een blijvende oplossing was het niet. De buis bleef te klein, en zat geregeld dicht. En zo ontstond er ruzie tussen Seitert en Soffelt. In 1841 kwam de zaak tot een uitbarsting.

Bouwstijlen - Thema's - Groei - Organisaties - Veldnamen
Afkortingen - Toelichting verenigingen - Toelichting Huizen - Toelichting Kroniek - Downloads