Foto's Huizen Kroniek

Kroniek van het jaar 1808


R115, fol. 237 (9-4-1808), fol. 238 (9-4-1808), fol. 239 (9-4-1808), fol. 240 (20-4-1808)   Op 9 april 1808 bedelde bij Adriaan van Gerwen in Eerde een oude onbekende man die zei een lamme hand te hebben en vriendelijk om een aalmoes vroeg. Toen hij die niet kreeg, vroeg hij om een snee brood. Ook dat werd geweigerd, en zonder te mopperen liep de man verder. Mateus Baltus van de Ryt in Eerde liet een van zijn kinderen aan deze bedelaar één duit geven. Na een eerbiedige buiging ging de man weer weg.

Diender en bedeljager Jan van Zeeland trof de bedelaar aan in de Grootdonk, tegenover het huis van Willem Bartel Verhoeven. Hij vroeg hem waar hij naar toe ging en waar hij vandaan kwam. De man zei:
“Ik gaa naar Veghel en Erp.” en: “Ik kom van Eyndhoven." Jan van Zeeland zei: Gij zijt van de weg.”

Jan vroeg hem naar zijn pas,en toen de man zei die geen nodig te hebben, zei Jan: “Gij moet dan mede naar de schout.” De man zei dat niet van plan te zijn, en maakte een dreigende beweging met zijn stok. De hond van Jan van Zeeland sprong toe en trok de man op de grond. Jan van Zeeland beval zijn hond los te laten. De man krabbelde overeind. Toen de man weer weigerde mee te komen, sloeg Jan hem met een stok op zijn schouder, met de bedoeling hem op Schijndelse grond te jagen.

Bij het huis van Mateus Baltus van de Ryt vluchtte de bedelaar het hek binnen. Van Zeeland kon hem pakken en bracht hem verder richting Schijndel tot aan het huis van Hendricus van den Oever. Hij wees hem de weg naar Schijndel en verbood hem terug naar Veghel te komen. En toen liet de man zijn pas zien. Van Zeeland zei dat dit nu niet meer nodig was.

De man ging niet naar Schijndel. Wal later was hij in Eerde bij het huis van Willem van Gerwen die een winkel had. Willem had een hondje
, "zynde een klein keffertje" dat gewend was voorbijgangers na te keffen. Die bedelaar kwam zijn huis binnengevlucht, achterna gezeten door het keffertje. De man sloeg de hond met zijn stok. Hij werd door Willem weer buiten gezet. De man kocht toen van Willem een half pintje jenever. Een half uur later kwam hij weer terug, en toen kocht hij weer een half pintje jenever.

Willem van Gerwen informeerde diender Jan van Zeeland, die op zoek ging naar de bedelaar. Hij zag hem op de Kuilen door de velden lopen. Zijn hond viel de man weer aan. De bedelaar diende een klacht in tegen diender Jan van Zeeland.

 
R116, foto 9 (22-8-1808)   Op 22 augustus 1808 verdronk in de Heyde (Mariaheide) de éénjarige Willem, zoontje van Willem van der Sanden.

BHIC, toegang 7698, inv. nr. 2736.   Dienstplichtige militairen van de lichting 1808:

Gehucht

familienaam

Voornaam

Geb. datum

Zijtaart

Verbeek

Antonij Geert

9-2-1788

Biezen

Steen, van der

Christiaan Lambertus

1-11-1788

Zijtaart

Keurlings

Dirk Aart

9-11-1788


Bouwstijlen - Thema's - Groei - Organisaties - Veldnamen
Afkortingen - Toelichting verenigingen - Toelichting Huizen - Toelichting Kroniek - Downloads