Foto's Huizen Kroniek

Kroniek van het jaar 1768


OAA Veghel, inv. nr. II-B-55.   Twee huizen op Krijtenburg hoorden onder Sint-Oedenrode en betaalden daar hun belasting, Biezendijk 31 en Biezendijk 32. Op 29 februari 1768 verklaarde Adriaen Corsten, rotmeester van Veghel van het rot de Biezen en Krijtenburg, voor schepenen van Veghel dat hij als er 'gemeentenswerken' gedaan werden, zoals het repareren van wegen en het vegen van de Aa, hij alle 'rotgesellen onder syn roth behoorende' gebood op een bepaalde tijd en plaats te verschijnen. Maar Gerrit Houbraken en Jan van de Logt wonende op Krijtenburg (nu Biezendijk 31 en 32) kwamen nooit opdagen en antwoordden steevast: "De regenten van St. Oedenrode hebben ‘t ons verboden.

Zie de ruzie om Eerde en Krijtenburg.


R106, fol. 89 (18-8-1768)   Op 16 augustus kwam 's avonds een verder onbekend persoon logeren in de herberg van Gerrit van Leemput in Veghel, De volgende morgen werd hij ziek, en voordat hij nog wat kon zeggen was hij dood. Ze hebben hem toen maar in Veghel begraven in een naamloos graf. Zie de attestaties van 1767-1772.

II-E-6, fol. 352 (13-11-1768)   De regenten van Veghel komen in een speciale vergadering bijeen. President Petrus de Jong informeert de vergadering dat er een razende hond door Veghel heeft gelopen en dat die dolle hond verschillende andere honden heeft gebeten. Deze zijn doodgeschoten. Er komt een gemeentelijk bevel om alle andere honden aan de ketting te leggen om te kijken of er niet meer besmet zijn.

 
Bouwstijlen - Thema's - Groei - Organisaties - Veldnamen
Afkortingen - Toelichting verenigingen - Toelichting Huizen - Toelichting Kroniek - Downloads