Foto's Huizen Kroniek

Kroniek van het jaar 1727


BHIC, Rechterlijk Archief Veghel, nv. nr. 75, fol. 216  

Anneke, de weduwe van Peter Panhuijsen woonde op het huis dat op deze site adres Pater Vervoortstraat A heeft gekregen. Het was een arme vrouw, en ze liep al een paar jaar achter met het betalen van een jaarlijks bedrag aan de Armentafel van Veghel. Deze last rustte als een soort hypotheek op haar huis en grond. De Armentafel was een fonds dat brood en andere zaken uitdeelde aan de armen van Veghel. Je zou kunnen verwachten dat de armmeesters die dat fonds beheerden meeleefden met de armen, en uitstel van betaling zouden geven. Hoe het ook zij, armmeester Marten van Doorn deelde de weduwe mee dat haar huis met de grond en al haar bezittingen verkocht zouden worden, als zij niet snel de achterstallige schuld van 11 gulden en 4 stuivers zou betalen.

Wellicht had ze nog meer schulden. Anneke was ten einde raad en op een gegeven moment is ze stilletjes gevlucht. Ze nam al haar vee en spulletjes mee. Op die manier kon ze tenminste dat blijven houden. Het huis en land bleef achter voor de schuldeisers. Het goed werd op 10 juli 1727 openbaar verkocht aan Matijs Jan Peter Corsten.

Waar Anneke naar toe ging vertelt het verhaal niet. Om vervolging te voorkomen vluchtte men in zo’n geval naar het buitenland. Uden en Gemert waren in die tijd plaatsen die in het ‘buitenland’ lagen en waar men Anneke niks kon maken.

Bouwstijlen - Thema's - Groei - Organisaties - Veldnamen
Afkortingen - Toelichting verenigingen - Toelichting Huizen - Toelichting Kroniek - Downloads