Foto's Huizen Kroniek

Verklaringen afgelegd in 1690


R93, fol. 104 (7-1-1690)   Voor schepenen van Veghel zijn gedaagd Jacob Martens van de Tillaer, schepen van Veghel, en Jan Gerrits van Erp. Zij verklaren op verzoek van Gerrit en Jenneken, kinderen van Aert Welten, inwoners van Erp, dat Claes Umans, tegenwoordig wonende in Uden, in 1688 in Veghel gewoond heeft, op Ham, op de goederen van Gerrit en Jenneken, kinderen van Aert Welten.

R93, fol. 104 (24-1-1690)   Voor schepenen van Veghel verscheen Dielisken, weduwe van Arien Goorts, die verklaart toe te stemmen “in soodanige huwelijck als Hendrick Arien Goorts haeren soon allereijts voor de heeren commissarissen der huwelijckse saacken van Shertogenbosche verklaert heeft aan te gaan met Jacomijntie Claessen, jonge dogter van Shertogenbosche ende te dien eijnde ingeschreven, versoeckende zij comparante dat welgemelte heeren dien volgende soo met de proclamatie als insegeninge gelieven voort te vaeren.”

R93, fol. 107 (22-4-1690)   Heer Cornelis van der Hage, president, verklaart “dat al sulcke hoppe die hij door last van Adriaan Aartsen, koopman van Turnhout, heeft gekogt van de weduwe Dielis Willems ofte hare kinderen door hem declarant ofte imant anders bij sijne kennisse, direct ofte indirect, niet en is vervalst ofte veragtert. Verklarende hij comparant dat deselve hoppe soo is ingesackt ende daer na opgeladen, sonder eenige de minste fraude daerinne bij hem geschiet te zijn ofte door imant anders bij sijne voorweete.”

R93, fol. 116 (24-7-1690)   Cornelis van der Hagen en Jan Goorts, schepenen van Veghel verklaren dat zij vandaag met Harmen Bijmans, vorster van Veghel, op verzoek van de Hoogschout van Den Bosch “seer exactelijck hebben beschouwt ende bevonden het doode lichaam van Aert Jacob Rommen, ter plaetsen op den Aakant in eenen kuijl genaempt Cruijsbroeren Laeck, alwaar hij vlas was leggende, soo als ons is gebleecken, en daar inne is verdroncken, daer anders niets aan bevonden, oversulcx dat naer alle apparentie ende waarschijnlijckheijt sijn doot alleenlijck is gecauseert ende toegekomen ende dat na de middag ontrent sonnen onderganck ende aldaar in de voorscreven laacke alsoo gevonden hebben.”

R93, fol. 117v (2-12-1690)   Schepenen en secretaris van Veghel verklaren op verzoek van de heer en meester Caspar Cuel, advocaat, commissaris van het generaliteijts zegel “dat jaerlijcks in de maant van april in onsen dorpe voorscreven worden gekogt ende nae de Maaskant gedreven verscheijde magere beesten om aldaar en elders vet gemaackt te worden.

Ende dat de opkoopers van de selve, het zij het sijn onse eijgene ingesetenen ofte buijten persoonen alhier ter secretarie op een behoorlijcke zegel volgens de ordonnantie doen passeren eene attestatie ofte verklaring van dat deselve beesten alhier bij de ingesetenen sijn gewonnen, gequeeckt ende opgevoet om daer mede ter plaatse en fine als voor als inlants goet te mogen stuuren ende wegdrijven, redene van wetenschap allegeerde dat het selve ons dickmael is voorgekomen en die verklaringe op behoorlijck zegel t’elckens worde geschreven.”

Bouwstijlen - Thema's - Groei - Organisaties - Veldnamen - Attestaties
Afkortingen - Toelichting verenigingen - Toelichting Huizen - Toelichting Kroniek - Downloads